g_o_n Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2018 Witam Od jakiegoś czasu mam problem polegający na tym, że w przypadku odłączenia zasilania (brak prądu, czyszczenie filtra) mam potem problem z ponownym włączeniem. Po kilkukrotnym podłączeniu do różnych gniazdek ( mam listwę i na listwie rozgałęziacz) w końcu zaskakuje i się uruchamia. Ma ktoś jakiś pomysł co może być problemem i jak go sprawdzić rozwiązać? Jestem od krok od zakupu nowego sprzętu - chyba, że ktoś miał podobny problem i może mi cokolwiek podpowiedzieć poza oczywistością - czyli wymiana na nowy sprzęt. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2018 Niestety to jest problem w FZN-3.Jedyne co Ci mogę doradzić to wyczyść wirnik w silniczku,czasami to pomaga.Ja osobiście musiałem kupić nowy silniczek bo nawet czyszczenie wirnika już nic nie dawało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2018 A pompeczka napędzająca wyczyszczona? Wirnik, "otwór" w który wchodzi wirnik (na ściankach potrafi się zebrać trochę syfu). Może kabel Ci się gdzieś ulamal, i jak nim poruszasz zmieniając gniazda to zaskakuje? Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
g_o_n Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2018 Kabel sprawdzałem wszędzie do wejścia wygląda ok. Przy poruszaniu wtyczką, kablem nie robią się "cuda" . Wirnika nie rozkręcałem i nie czyściłem fakt. Ma ktoś może pod ręką instrukcję jak to zrobić ? Dzięki za odzew. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2018 30 minut temu, g_o_n napisał: Kabel sprawdzałem wszędzie do wejścia wygląda ok. Przy poruszaniu wtyczką, kablem nie robią się "cuda" . Wirnika nie rozkręcałem i nie czyściłem fakt. Ma ktoś może pod ręką instrukcję jak to zrobić ? Dzięki za odzew. czyszczenie jest banalnie proste, wystarczy troszkę chęci naprawdę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
g_o_n Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) 16 minut temu, natan2012 napisał: czyszczenie jest banalnie proste, wystarczy troszkę chęci naprawdę Odkręca się od góry w komorze filtra ? tam gdzie koszyczki ? Edytowane 30 Stycznia 2018 przez g_o_n (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2018 42 minuty temu, g_o_n napisał: Odkręca się od góry w komorze filtra ? tam gdzie koszyczki ? wyciagasz wszelkie media filtracyjne, koszyki itd. Silniczek zabezpieczony jest plastykiem, odkrecasz go ostrożnie i wyciagasz. Komorę i wirnik proponuje szczoteczką np. do zębów dobrze przeszorowac. Może to pomoże. Czasami przy starcie kaskady trzeba lekko pomóc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
g_o_n Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2018 47 minut temu, natan2012 napisał: wyciagasz wszelkie media filtracyjne, koszyki itd. Silniczek zabezpieczony jest plastykiem, odkrecasz go ostrożnie i wyciagasz. Komorę i wirnik proponuje szczoteczką np. do zębów dobrze przeszorowac. Może to pomoże. Czasami przy starcie kaskady trzeba lekko pomóc Dzięki wielkie - spróbuję na pewno nie zaszkodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2018 Jak wyjmniesz koszyki. Ciagniesz przewód zasilający do góry i wyciagasz pompe. Na wierzchu jest okrągłe wieczko. Przekrecasz w lewo i do góry. Wyjmujesz wirnik i trzpień. Ostrożnie bo jest ceramiczny. Jak upadnie może pęknąć. Czyscisz dokładnie wszystko. Otwór w który wchodzi wirnik dobrze czyści się patyczkami higienicznymi. Jeśli to nie pomoże to pompka do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jimi Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2018 Jaki tam ceramiczny trzpień zwykły biały plastik,nawet się w palcach gnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
g_o_n Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Dzięki wszystkim za pomoc - w sobotę czyszczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Jimi u mnie śmiga ceramika . Kaskade mam ok 4 lat. Super wydajna. Troszkę głośna (taki mi się trafił model). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
g_o_n Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 Dziękuję za pomoc - filterek przeczyszczony śmiga jak miło Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach