Skocz do zawartości
jackwierzch

Zamglenie wody

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od 2 dni powiększa się zamglenie. Wyczytałem że wata do kaskady, podmianka wody i tu mam dylemat. Akwarium zalane 27 grudnia, nie robiłem jeszcze podmianek, czy to już pora? 

jest to akwarium 30 litrowe, lampa świeci 12 h, życie (zoa, xenia, 2 kraby, 3 ślimaki), testy na dole

Wszystko wydaje się w porządku, zoa się coraz bardziej otwiera,  xenia od @tommy80 rośnie w oczach, z tego miejsca pozdrawiam.

Proszę o porady 

2018-02-02_11.36.31.jpg

185fc2f3658d08a4e84357900a143078u1717a15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy braku odpieniacza powinnieneś robić podmianki raz na tydzień 10%, watę możesz dać tylko regularnie ją musisz wyciągać. 

Prawdopodobnie to może być zakwit bakterii. Napisz co dozujesz i w jakich ilościach. 

Za duża ilość bakterii zabiera tlen innym mieszkańcom. 

Ja bym zrobił podmiankę i włożył watę. Pamiętaj żeby watę często wymieniać. Gdyby się pogorszyło to zastanowiłbym się czy nie dotleniać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kaskadzie tylko bioceramax

Od startu lałem co tydzień pół nakrętki seachem stability, potem po skapnięciu się że za żadko lałem co 2 - 3 dni, wczoraj wlałem 7`dmą dawkę, następną dawkę miałem dać właśnie po pierwszej podmiance. 

Kaskada fzn 3 chodzi na max, skimmer Eheim na minimum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwiększ cyrkulacje wody i zmniejsz ilość światła - wygląda na zakwit bakterii w nowym akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, jackwierzch napisał:

Wszystko wydaje się w porządku, zoa się coraz bardziej otwiera,  xenia od @tommy80 rośnie w oczach, z tego miejsca pozdrawiam.

Proszę o porady 

Przenieś te xenię na osobną skałkę bo za jakiś czas zarośnie Ci wszystko i wojny z innymi koralami nie będzie się bała ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to plan jest taki,  od dzisiaj skrócę świecenie do 8 h, dam watę syntetyczną, w niedziele podmianka. 

Xenia jest na podstawce, ale podejrzewam że i tak przejdzie na skałę? Myślę że wyląduje na piasku... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, jackwierzch napisał:

W kaskadzie tylko bioceramax

Od startu lałem co tydzień pół nakrętki seachem stability, potem po skapnięciu się że za żadko lałem co 2 - 3 dni, wczoraj wlałem 7`dmą dawkę, następną dawkę miałem dać właśnie po pierwszej podmiance. 

Kaskada fzn 3 chodzi na max, skimmer Eheim na minimum

Lej już tylko po podmiance. Przy tej podmiance co teraz zrobisz nie dolewałbym bakterii. 

Producent podaje - Dodawać 1 nakrętkę na każde 80 litrów pojemności zbiornika raz w miesiącu lub podczas każdej podmiany wody, a także przy wprowadzaniu nowych ryb i po skończeniu podawania leków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, jackwierzch napisał:

Xenia jest na podstawce, ale podejrzewam że i tak przejdzie na skałę? Myślę że wyląduje na piasku... 

Nawet jak xenia wyląduje na piasku, to i tak rozsieje się po akwarium. Tego nie unikniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zamglenie to wg mnie zakwit bakteryjny - namnożyły się bakterie - powinno samo minąć, lej mniej bakterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj nie ma śladu po zamgleniu, faktycznie większość problemów naprawia czas... Dziękuję wszystkim za rady na przyszłość będę wiedział co robić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.