Gibo Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 Witam, po 2 dniach od skręcenia zacząl mi przeciekać śrubunek od wlotu do sumpa, akwarium już zalane, czy macie jakieś pomysły jak go uszczelnić? 2 razy probowałem go odkrecac i dokrecac ale to nic nie daje, myslalem o przesmarowaniu uszczelki wazelina, ale nie wiem czy to dobry pomysl. Prosiłbym o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 po dokręceniu nie powinien przeciekać,dobrze założyłeś uszczelkę? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mt4m Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 Być może masz coś pod uszczelką co powoduje przeciekanie Nawet przy zalanym zbiorniku możesz spróbować dokręcić śrubunki, wyłącz pompę pozwól zlać się wodzie z komina i możesz działać, wiadomo resztki wody które zostaną w kominie wyleją się ale to nie cały zbiornik Jeżeli masz przeloty Vdl dokręć mocno nakrętki na rurach a potem użyj tych rur jako klucza, dokreć nimi przeloty Wazelina to raczej kiepski pomysł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 wystarczy że nie zauważyłeś np. włosa i może przeciekać - skoro dokręcenie nie pomogło trzeba rozkręcić , sprawdzić co jest nie tak i złożyć od nowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 A nie masz czasem odprysku w szkle? Bo w takiej sytuacji pozostaje tylko wklejenie na silikon akwarystyczny, ale to już na amen będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibo Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 nie ma odprysku, mogę ewentualnie wymienić uszczelkę w śrubunku bo zestaw byl uzywany, ale 2 pozostale srubunki sa szczelne, wiec to raczej nie to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 nie zakłada się używanych uszczelek ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas_gr Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 jaki to śrubunek? Uszczelki są w takim samym kolorze? Jeśli jedna jest biała a druga czarna, to może założyłeś je na odwrót? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibo Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 czarna na górze biała na dole, wiecie może gdzie dostanę uszczelkę? śrubunek vdl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 13 godzin temu, Gibo napisał: nie ma odprysku, mogę ewentualnie wymienić uszczelkę w śrubunku bo zestaw byl uzywany, ale 2 pozostale srubunki sa szczelne, wiec to raczej nie to a nie pomyliłeś sie montując, ja raz na jednej z rur u od góry dałem podkładkę a od dołu uszczelkę i ciekło na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało ok ale cos tam ciekło mimo dokręcania jak cos guma na góre na doł podkładka pcv i wątpię by przez to ze uszczelka byłą używana ciekło ale może tak byc jak cos poszukaj w sklepie z hydraulika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibo Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 wlasnie sie nie pomylilem, jak znajde chwile czasu to przeczyszcze komin, srubunek i sprobuje jeszcze raz dokrecic, a jak nie pomoze to potraktuje sylikonem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawoj1 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Z tym silikonem to ostrożnie, u mnie po 3 latach zaczęło przeciekać właśnie po silikonie. Przyczyna była taka, że przy zakładaniu skarpety na spływ były miktoruchy, które z czasem spowodowały odklejenie się silokonu od szkła. Oczyściłem wszystko z silikonu i teraz nawet na starych uszczelkach nie cieknie. Trzeba dobrze oczyścić i solidnie przykręcić i bedzie ok. Cytuj 350 l + sump 140l, LED DIY 240w+ 2x39w actinic T5, odpieniacz Black Pearl by Sebastek, 2x Tunze 9045, LR 35 kg ,LS 18 kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamsolik Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Wyłącz pompę, żeby nie było ciśnienia, posmaruj silikonem, przygotuj kawałek folii, najlepiej takiej cienkiej, przyklej dokładnie do silikonu, posmaruj na folię jeszcze silikonem dla pewności i tyle. Uruchom pompę po dobie. U mnie to zadziałało i trzyma już ponad pół roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Ja niczym nie smarowałem. Przetarłem czystą ściereczką szybę i śrubunek, skręciłem ręką i trzyma. Mam śrubunki VDL. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibo Zgłoś Napisano 10 Lutego 2018 wysuszyłem komin, przetarłem uszczelki i dokręciłem francuzem i już nie cieknie. Przy okazji wyłamałem kilka ząbków grzebienia i teraz zastanawiam się czym je dokleić, czy zwykła kropelka wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach