Skocz do zawartości
khazad93

Sprzęt do akwarum 250l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

Moje akwarium 70l przestaje mi wystarczać objętościowo i powoli przymierzam się do przesiadki na większy zbiornik. Planuję akwarium 100x50x50. Jest to wymiar maksymalny jaki zmieści mi się w pokoju. Bedzie to wymagało paru przeróbek ale wejdzie ;) Mam parę pytań dotyczących sprzętu bo nie mam doświadczenia z dużymi zbiornikami. Sprzęt jaki teraz posiadam i chciałbym wykorzystać w nowym zbiorniku na start to:

Pompa obiegowa Jecod DCT 3000 (wg mnie powinna wystarczyć),

Odpieniacz DIY by Erni - pociągnie 200l wg niego,

Cyrkulatory RW4 i Koralia nano 900 ( w nowym zbiorniku myślę dołożyć SW8),

Lampa Jebao AK 60,

Reaktor biopelletek.

Chciałbym w zbiorniku zbudować lekką konstrukcję skalną. Aktualnie posiadam 7 kg skały. Myślę dokupić 13kg skały marco rocks. Wystarczy czy będzie za mało?

Kolejna moja zagwozdka dotyczy oświetlenia. Chciałem zrobić coś w stylu hybrydy tzn. do korony doczepić świetlówki 4x36w i na środku akwarium świeciło by AK60. Planuję korale miękkie i LPS, może jakieś łatwe twarde SPS ale akwarium będzie nastawione głównie na LPS. Wystarczy tyle światła czy będzie za mało? Chyba że olać przeróbki odłożyć start w czasie i kupić np. maxspecta rsx 200?

Z czasem myślę wymienić odpieniacz na większy. Zastanawiam się jeszcze nad DSB ale pelletki dobrze spisują mi się w zbiorniku i chyba nie będę kombinował jak coś mi się sprawdza i mam potrzebny sprzęt.

Komin planuję wewnętrzny z przelotami 2x32mm. Powrót poza kominem bo nie chciałbym zabierać miejsca w zbiorniku. Zbiornik myślę zrobić z mix optiwhite na przód i prawą szybę reszta float. Szkło o grubości 8mm.  Nie mam pojęcia tylko komu zlecić klejenie zbiornika na terenie małopolski.

Stelaż pod akwarium planuję wykonać we własnym zakresie z profilu 30x30x2. Chcę tak zrobić żeby po obiciu boki szafki ładnie zgrywały się ze zbiornikiem. Wysokość planuję na 70 cm.

Tak na razie to by było tyle. Nie planuję jeszcze sumpa z racji że zastanawianiem się nad DSB.

Prosiłbym Was o uwagi co do moich planów. Na razie nie spieszy mi się ze zbiornikiem chciałbym wszystko zrobić/kupić raz a dobrze. Pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

obieg powinien starczyć, ja bym Ci polecił mimo wszystko 4000, zawsze będzie to jakiś zapas jakby z czasem pompa zwalniała, a z opinii na forum wychodzi na to, że tak się dzieje :) Sam mam 4000 ustawiona na 40%. A no i mocniejsza pompa na niższym biegu w teorii powinna pracować ciszej.

Jedna taka lampa Ci nie oświetli 100 cm, musiałbyś mieć dwie. Świetlówki 36W? To T8? Odpuść, dołóż zamiast nich 4x39W T5 i masz swoją hybrydę. Od siebie... polecam 2x AI Prime HD, zapraszam do swojego tematu :) Jeszcze po dołożeniu do nich dwóch 39W T5... będzie bajka :) sam to rozważam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ta pompa chodzi 1,5 roku i jest w porządku. Jak się spali to wtedy wymienię na większą. No chyba że za bardzo będzie hałasować to wtedy ;) Co do świetlówek to mój błąd oczywiście chodziło mi o T5 39w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już ją masz, to spokojnie starczy ;)

LED + T5 dają wizualnie świetny efekt, plus te świetlówki zmniejszą efekt blików jakie dają LEDy, a przy takim mocno punktowym świetle jak wybrałeś, będą spore. Nie wiem jak z jakością tej lampy Jebao, ale zawsze jest opcja zmiany już po wystartowaniu akwarium. Co do ilości światła taki mix będzie w sam raz, grunt żeby nie polecieć na grubo i nie kupić czegoś w stylu lampy 200W na LEDach cree do akwarium 200 litrów... bo będzie rzeźnia. U mnie 2x AI Prime działają na 30W sztuka, i to w najmocniejszym momencie. Starcza, nikt nie narzeka.

Pomyśl o szkle 10mm, ja bym brał grubsze żeby spać spokojnie :) przy 90cm mam 10mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dobrze. W sumie akwarium będę chciał bez wzmocnień wiec może rozsądnej będzie wziąć 10 mm. A jak radzisz z ilością skały? Łącznie 20 kg wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz zbudować lekką konsystencję skalną to 20kg powinno starczyć. Ja bym kupił Maxspect RSX bo mi osobiście bardziej podoba się oświetlenie LED.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ile dokładnie wsadzisz skały to zależy wyłącznie od Ciebie i twoich upodobań estetycznych. Kiedyś przeczytałem zasadę, że powinno to być 10% objętości zbiornika czyli np dla 200L 20kg skały. Ja do 250L będę wrzucał 22kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie startuje identyczny baniak z kominem na środku przeloty 3x32mm

To że zrobisz powrót za akwarium nie znaczy że sporo miejsca zaoszczędzisz komin i tak trzeba tak dopasować aby odebrał wodę i był poręczny w obsłudze 

Za cyrkulację robią 2 Jebao RW-8 a za obieg aqua Nova 7000 większa nie zaszkodzi zawsze będzie pracowała na niższym biegu no i przy podnoszeniu na 1.5m jej wydajność spada do 5000

Stelaż również mam z profila 30x30x2 mm bez żadnych dodatkowych wzmocnień. Na stelażu płyta ok 3cm i na tym akwarium wysokość 90cm całość pomalowane farbą do jachtów oczywiście z regulowanymi nóżkami..

Skała skale nie równa jedną będzie ciężka i włożysz 25kg inna lekka i włożysz 20kg 

W swoim wrzuciłem suchą 10kg + 8 kg z obecnego baniaka..i uważam że to i tak będzie sporo 

Baniak dojrzewa przy lampie 4x39W docelowo zawiśnie 6x39W która czeka na powieszenie :)

Przy planowaniu sumpa zaplanuj go tak abyś nie musiał go przerabiać po późniejszej zmianie odpieniacza :)

ReefMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, khazad93 napisał:

No to dobrze. W sumie akwarium będę chciał bez wzmocnień wiec może rozsądnej będzie wziąć 10 mm. A jak radzisz z ilością skały? Łącznie 20 kg wystarczy?

A jak bez wzmocnien to zdecydowanie poszedłbym w 10mm, więcej estetyki i mniej obaw :) 

Tak jak wyżej, zależy od skały. Ja mam 20-21kg "ciężkiej" skały, tj. mocno zbita, nie tak lekka jak niektóre żywe. To już sam wybierz jaką konstrukcję bardziej preferujesz. Nadmiar zawsze możesz odłożyć do sumpa, albo odsprzedać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fajnie. Wyjaśniliście mi wszystko wiec powoli zabieram się do działania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno się nie odzywałem ale inne obowiązki pochłonęły mój czas na hobby. Teraz przydarzyła mi się awaria, zalała mi się szafka pod dotychczasowym akwarium i widzę że z dnia na dzień coraz z nią gorzej- rozmięka. Z racji tego muszę podkręcić obroty i chciałbym zamówić już szkło pod nowy zbiornik. Zaprojektowałem takie coś. Spływ 32 mm, rewizja 25 mm, powrót będzie poza akwarium na wężu elastycznym. Linia przerywana to grubość profilu stalowego i  płyty mdf. Macie jakieś uwagi do projektu? Obawiam się głównie o to czy wystarczy miejsca na skręcenie śrubunków w szafce. W chwili wolnego postaram się narysować sumpa.

Akwarium widok z góry.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.