Bioly Zgłoś Napisano 28 Października 2009 Czy może ktoś podać jak powinno wyglądać dawkowanie tych bakterii pozdrawiam Cytuj 380l+100lsump,HQI2x250W+T5 2x54W,cyrkulacja30000,ATI BM200,Eheim 1262,Reaktor wapnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew Zgłoś Napisano 28 Października 2009 na 480 l z opisu to 10ml co tydzień po podmianie wody bedzie w sam raz . Cytuj DTOTQ First Quarter of 2010 / zeovit.com 1200 litrów zobacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bioly Zgłoś Napisano 28 Października 2009 A jak należy przechowywać je po otwarciu Cytuj 380l+100lsump,HQI2x250W+T5 2x54W,cyrkulacja30000,ATI BM200,Eheim 1262,Reaktor wapnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 Zgłoś Napisano 28 Października 2009 dobrze byłoby w lodówce albo przynajmniej tak do 15*C Cytuj akwarium morskie 1000L https://www.youtube.com/watch?v=8D0ij2GB8cE Rowerowe Trasy Masy - blog rowerowy, fotorelacje z wypraw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bioly Zgłoś Napisano 28 Października 2009 serdeczne dzięki Cytuj 380l+100lsump,HQI2x250W+T5 2x54W,cyrkulacja30000,ATI BM200,Eheim 1262,Reaktor wapnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackozaremba Zgłoś Napisano 28 Października 2009 @Bioly jak bedziesz dawał Cycle to uważaj na ilość. U mnie pomimo iż dałem połowę zalecanej przez producenta dawki i tak było wiele za wiele. Efektem był rozwój pierwotniaków w akwa. Woda zmętniała i przez kilka dni walczyłem żeby to usunąć. Na moje wszystko zależy kiedy sie leje taki preparat. Jak na samym początku dojrzewania, zanim jakiekolwiek bakterie zaczną sie rozwijąć ze skały to ok, można lać dawki producenckie. Natomiast jak akwa juz jakiś czas dojrzewa (w moim przypadku było to jakieś 1,5 miesiąca) to dawkę należy bardzo zmniejszyć. Lepiej zacząc od bardzo małej i ewentualnie ją zwiększyć. Cytuj pierwsze 45 litrów - start 30.08.2009 trwają prace nad czymś większym start czegoś większego 18.09.2011 (710 litrów) akwa 530 litrów + sump 180 litrów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 Zgłoś Napisano 29 Października 2009 andrniew :na 480 l z opisu to 10ml co tydzień po podmianie wody bedzie w sam raz . A nie 100? Dawkowanie z etykiety jest takie: Przy stosowaniu tygodniowo - 2 pełne nakrętki (10ml) na 70 l. Przy zakładaniu nowych zbiorników - 2 pełne nakrętki (10ml) na 35 l. Należy powtarzać codziennie przez 2 tygodnie stosować dawki użycia tygodniowego. Przy wpuszczaniu nowych ryb do zbiornika - 2 pełne nakrętki (10ml) na 35 l. Następnie stosować dawki użycia tygodniowego. Podczas transportu ryb - 2 pełne nakrętki (10ml) na 35 l. Do akwarium z woda morską - dawki podwójne Bezpieczny dla roślin, zwierząt i ludzi, przedawkowanie jest niemożliwe Ja na start wlałem 100 na ok 400L w obiegu. pozdrawiam Thomash Cytuj http://akwariummorskie.blogspot.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew Zgłoś Napisano 29 Października 2009 Na start mozesz dać 100ml , aby rozwinąć srodowisko bakterii , potem dla podtrzymania wystarczy raz w tyg niewielka ilość. Jesli bedziesz lał duze ilości delikatne korale beda traciły tkankę . U siebie lałem 30ml co tydzień na 2000l , jak zwiększyłem do 50ml to acropory już leciały. Dletego proponuje ostrożnie dozować wszelkie bakterie. pozdrawiam Cytuj DTOTQ First Quarter of 2010 / zeovit.com 1200 litrów zobacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 29 Października 2009 Czy te bakterie zaczynaja zjadac acropory czy co sie z nimi dzieje? brakuje koralom amoniaku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew Zgłoś Napisano 29 Października 2009 Konkurencja pokarmowa Cytuj DTOTQ First Quarter of 2010 / zeovit.com 1200 litrów zobacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bioly Zgłoś Napisano 29 Października 2009 Dotychczas stosowałem Biodigest i wiem że bakterie w tych stężeniach są bardzo ale to bardzo niebezpieczne jak sie je nieodpowiednio dozuje.Jestem pewien że dawka którą podał Andmiew jest odpowiednia.Chciałbym te bakterie zastosować a z jakim skutkiem zobaczymy. Cytuj 380l+100lsump,HQI2x250W+T5 2x54W,cyrkulacja30000,ATI BM200,Eheim 1262,Reaktor wapnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cetus Zgłoś Napisano 7 Listopada 2009 Przy stosowaniu tygodniowo - 2 pełne nakrętki (10ml) na 70 l. Przy zakładaniu nowych zbiorników - 2 pełne nakrętki (10ml) na 35 l. Należy powtarzać codziennie przez 2 tygodnie stosować dawki użycia tygodniowego. Do akwarium z woda morską - dawki podwójne Ja tego nie rozumiem. Załóżmy że zakładam nowy zbiornik morski 35l. Więc na podstawie drugiego i trzeciego zdania powinienem wlać 4 nakrętki. I codziennie przez dwa tygodnie mam wlewać 4 nakrętki? Na końcu drugiego zdania jest "...stosować dawki użycia tygodniowego", a to oznacza 2 nakrętki (bo morskie). Totalne zamieszanie. Może ktoś mi wyklaruje? Ile trzeba wlewać tej mikstury na 35 litrów? Jak często? Jak długo? Cytuj Było: 100 x 40 x 40 + sump. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik Zgłoś Napisano 1 Października 2010 A ja odkopię temat z racji, że niedługo będę startował. To dziwne, ale u mnie na opakowaniu producent zaleca inaczej: Do świeżo zakładanych zbiorników: Dzień pierwszy: 25ml/40L (dziwna podziałka ale ok) Dzień drugi: 10ml/40L Dzień trzeci 10ml/40L I tyle. Możliwe, że wyszło jakieś nowe cycle? Mi wydaje się, że to strasznie duża dawka chyba, no chyba, że producent uważa, że już po takim starcie można wpuszczać rybye - tak było napisane, ale nie wprost że do tych zaleceń. Ja się wstrzymam z zwierzami przez miesiąc. Zastanawiam się czy nie korzystniej jest rozłożyć to na np 10 dni, po 25ml, niż tak od razu w takiej ilości? Czy może jak będę tak mało podawał w stosunkowo dużych odstępach to jest gorsze rozwiązanie, - będzie to miało jakiś wpływ na np, gorszy rozwój bakterii? Cytuj Moje skromne 200L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 2 Października 2010 bo potem jak juz wszystko się ustabilizuje to nie musisz wogóle juz lać bakterii tylko je podkarmiac wódeczka Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik Zgłoś Napisano 2 Października 2010 wódką? Karmić? Myślałem, że alkohol zabija bakterie.... Cytuj Moje skromne 200L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 2 Października 2010 Bakterie wykorzystują wódkę jako źródło węgla czyli mówiąc krótko, pokarm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik Zgłoś Napisano 2 Października 2010 aha, no to nie wiedziałem, zawsze mi wydawało się, że alkohol działa odkażająco a więc i zabija wszelkie bakterie. To jak z tym podawaniem? mam 250ml, na 200L wody Rozłożyć to na 5 dni po 25ml? Czy wlać tka jak zaleca producent - na razie brak zwierząt będzie tylko skała. Cytuj Moje skromne 200L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzjuba Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 odgrzewam temat... czy wlać pierwszą dawkę w dniu odpalenia akwarium czy poczekać, ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 Czemu chcesz lac wodke do "surowego" akwarium? Wodka, jesli czytalas o tej metodzie, ma za zadanie dozywiac bakterie w ZAMKNIETYM cyklu azotowy. W swiezym akwarium bakterie maja co jesc bez dokarmiania. Poczekaj 2-3 tygodnie az zamknie sie cykl azotowy i bedziesz mial NO3 bez NH3/NH4 i NO2. . Podlewaj tylko bakterii i czekaj. W zaleznosci od piasku, skaly i wody moze to trwac nawet kilka miesiecy. Zaopatrz sie w test NO2 i NO3 i czekaj Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzjuba Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 miałam na myśli nutrafin cycle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 Nutrafin Cycle najlepiej lać do klopa i nie kupować Nie chce mi się 50 raz na 30 forum pisać dlaczego, więc w skrócie - Hagen zamawia z Chin jakieś bakterie, nie wiedzieli nawet jakie. W końcu jeden uniwerek w USA zrobił badania i okazało się że to bakterie z typu Nitrobacter występujące w stawach itd, a w akwariach po prostu się nie mnożą - w akwariach potrzebne są bakterie konkretnie z rodzaju Nitrosomonas. Hagen w odpowiedzi wydał "nową" formułę Cycle, ale polega ona jedynie na tym że jest tam więcej Nitrobacterów w butelce pełnej pożywki. Tam nawet jest napisane że nie można ich przedawkować... no bo jak skoro to butelka pełna ściemy a nie bakterii. Prawdziwe bakterie do akwarium dozuje się w ułamkach mililitra (zależnie od litrażu) a nie pełnymi nakrętkami jak Cycle (na przykład Zeobak). Wszystko jest w Google. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzjuba Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2012 no to lipa. idę zwrócić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2012 Rekami i nogami podpisuje sie pod tym co napsal Kapitan - Nitrosomonas europaea - Paracoccus denitrificans - Pseudomonas stuzeri - Nitrobacter winogradskyi Tylko ostatni szczep wystepuje w srodowisku slonym. Reszata to woda slodka, scieki, ziemia. Bakterie zyjace w srodowisku morskim maja ogromne zaporzebowanie na sod co moze byc glownym powodem niewystepowania w wodzie slodkiej. Zas "bakterie slodkowodne" nie sa wstanie przetrwac w srodowisku morskim ze wzgledu na brak oslony - gina. Bakterie zyjace w oceanach: -Nitrococcus mobilis -Nitrospina gracilis -Nitrospira marina - -Nitrosopumilus maritimus -Nitrospira moscoviensis Ja do tej pory bije sie z myslami czy jest sens kupowac nawet Prodibio. Ale jak inni pisza ze dziala od czasu do czasu wleje ampulke Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2012 Ja osobiście używam bakterii Prodibio Biodigest i jestem zadowolony. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2012 Dla mnie jak nie da się czegoś przedawkować to znaczy że nie działa jeśli chcecie tanie to polecam JBL Denitrol czy jakoś tak, da sie je przedawkować Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach