dawid Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2011 Witam, zastanawiam się nad kupnem odpieniacza z targowiska apf 600 do akwarium 200l. Nie będzie za mocny?, w planach na początku miękkie wiec się trochę boję, że mi za mocno wodę wyjałowi. Z tego co widziałem to większość ma jednak mce600 w 200l.Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sPRYTny Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2011 Jak pewnie wiesz mam ReefMax-a z sump-em a w nim: Wave Skimmer Sump 1200 Do tego na stałe włączoną lapmę UV-C 9w Wszystko piętnie rośnie i jakoś nie zauważając że mam wyjałowiona wodę itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2011 W 200l z koralami miekkimi wystarczy miniflotor... - sprawdzone. Mce600 z tego co wyczytałem do 350l. Jeśli w przyszlości oleję sumpa do właśnie będę mce600 do 250-300l robić. Apf 600 sporo wydajniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2011 a u mnie oba sie krecily. MCE600 -zewnetrzny, dawal rade ale mial za maly kubek - zwlaszcza przy VSV. Nie byl najcichszy ale dawal rade. Bardzo latwa kontrola piany. Polecany do systemow gdzie nie ma sumpa. Osobiscie uwazam ze jest doskonaly do zbiornikow 200-250L ale do wiekszych juz musi byc wspomagany dobra cyrkulacja. Deltekowskie 400L to chyba przesada APF600 -zewnetrzno-wewnetrzny cichutki i bardzo wydajny. Duzy kubek. Moze byc zasilany grawitacyjnie. Wymaga dokupienia zaworu w celu latwej kontroli piany, chociaz ja to inaczej rozwiazalem. Swobodnie obsluzy zbiorniki 200-400L Pozdro Tester Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach