Tester Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 W calym dom jest tylko u nas w pionie brak. Lece lac wode... Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pines Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 Życzę powodzenia... Cytuj Kupię: Ricordea - kolor pomarańczowy,różowy,czerwony,niebieski , Favia-Favites Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyzio Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 oj trzymam kciuki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzechopcja Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 Długi przedłużacz (może starczy) i do znajomego sąsiada Może główny bezpiecznik z pinu wywaliło sprawdź to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 Ja miałem tak wczoraj w nocy, o godzinie 3 obudziło mnie siorbanie. Żona powiedziała że jestem stuknięty Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyzio Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 siorbanie w nocy o tak to słona goraczka morska Tester moze choć upsa skąds wykombinowac na obieg lub jak kolega napisał przedłużacz i od sasiada,z piwnicy itd do czasu naprawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 wrocilem na szczescie pogotowie energetyczne przyjechalo w ciagu 90 min ale dobra strona tego jest ze zdecydowalem sie na zakup UPSa i pompki na baterie Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 a tak z ciekawosci... Co znaczy ze UPS daje 1500VA? Co to za jednostka "voltoamper"? I druga sprawa... zakladajac ze pompa ma 20watt to ile bedzie sie krecic na takim UPSie? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzechopcja Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 Miałem kiedyś UPSa 1500VA i średniej klasy komputer+monitor pracował około 25-35min (jak był nowy UPS) Teraz mam akumulator 110Ah i przetwornice 300W po teście pompa 30W+ cyrkulator 7W pracowały przez cała noc potem wyłączyłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 Siorbanie w nocy Tak...ja mam sump nieco do bani i raz zalałem szafke bo prądu nie było przez 10 minut podajże. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 Iloczyn Volta i Ampera to Wat T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 a masz jakies rozwiazanie na automatyczne przelaczenie w razie braku pradu? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 Przetwornice działają jak typowy ups, tyle że można podłączyć większe akumulatory np. tahttp://allegro.pl/ups-zasilanie-awaryjne-300w-z-ladowarka-sinus-hit-i2156687180.htmlka lub http://allegro.pl/awaryjny-zasilacz-co-ups-300-pelny-sinus-aku20ah-i2116335234.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 Miałem kiedyś UPSa 1500VA i średniej klasy komputer+monitor pracował około 25-35min (jak był nowy UPS) Ale ilość VA ma się nijak do czasu pracy, mówi tylko o mocy sprzętu, który można podpiąć. Liczy się głównie pojemność akumulatora w UPSie, jego moc dla naszych potrzeb jest bez znaczenia (chyba że ktoś chce pod niego podpiąć całe oświetlenie i grzałkę). Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 z czasow gdy zajmowalem sie aktywniej astronomia mam dwie latarki akumulatorowe do zasilania statywu HEQ5. Maja wyjscia 3,6,9,12V i podobno da sie znich odpalic samochod Po czym poznac i ewentualnie jak obliczyc czas pracy pompy 5W i ewentualnie syrkulatora 15W na takim UPSie? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartol Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 Tam jest "45 minutes runtime" i chyba odnosi się do max mocy czyli 900W to trzeba by z proporcji policzyć ile mocy potrzebujesz i wtedy ile czasu więcej będziesz miał przy mniejszym poborze niż maksymalny podany na aukcji. Cytuj Akwarium nr 1: 120/60/55 Akwarium nr 2: 90/50/50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 chodzi mi o rzeczywisty czas pracy. Wiem dobrze jak sie maja obietnice producenta do rzeczywistosci Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 A nie prościej i taniej jest podłączyć pompę 12w do zwykłego akumulatora ? ja tak ostatnio zrobiłem i hulała 3 godz bez problemu (można podłączyć nawet kilka ) Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 tia... jak jestes w domu jak Ci prad odetna. Ja szukam rozwiazania automatycznego Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_natalia Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 Tester najprościej to najważniejsze pompy puścić przez ups kiedy znika prąd ups startuje automatycznie bez przerywania pracy urządzeń, a jeśli ktoś chciałby coś podobnego zrobić z akumaltorem i przetwornicą to już chyba trzeba trochę pokombinować Cytuj odpieniacz i dolwajka już jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 Tam jest "45 minutes runtime" i chyba odnosi się do max mocy czyli 900W to trzeba by z proporcji policzyć ile mocy potrzebujesz i wtedy ile czasu więcej będziesz miał przy mniejszym poborze niż maksymalny podany na aukcji. O nie, ufanie w pobożne życzenia producentów to bardzo zły pomysł, wystarczy zerknąć np. tutaj. Tutaj w specyfikacji masz pojemność: 2x 12V/7Ah, czyli UPS ma 14 Ah pojemności dla napięcia 12V. Nie wchodząc w głębsze dywagacje: pompka 5W 230V będzie pobierała z akumulatorów UPSa 5W/12V=0,42A, czyli 14Ah/0,42A=33,3h. Minus sprawność UPSa, ale można założyć, że tę pompkę przez dobę śmiało pociągnie. Proporcji stosować tutaj nie można, bo aku rozładowywany różnym prądem ma różną pojemność - nominalną wartość Ah aku ma przy przy prądzie rozładowania rzędu 0,1C, a przy prądzie rzędu 1C pojemność spada już o blisko połowę! UPS z linka jest kiepski, bo na wyjściu nie ma prostokąt, dla podtrzymania pomp szukaj modelu z czystym sinusem. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sting Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 ten model wydaje się być całkiem fajny, sam będę go również kupował: http://allegro.pl/ups-zasilanie-awaryjne-300w-z-ladowarka-sinus-hit-i2156687180.html Dodajesz akumulator żelowy (nie wypuszcza kwasów) jakiej tylko pojemności chcesz i masz UPS, który wystartuje sam automatycznie podczas braku prądu a po zakończonej pracy sam automatycznie naładuje akumulator Co do pojemności to poniżej załączam tabelę pokazującą moc akumulatora do odpowiedniego zasilania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
el_kocurro Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 a ja pożyczyłem upsa i sprawdziłem - 32 Waty NJ 1700 na upsie chodziła godzine i 10 minut ....dłużej nie wytrzymałem ..dla mnie to i tak długo Model upsa podam jak wróce do domu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eridanus Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 ja właśnie testuje UPS taki( http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=bk500ei ). Pierwsza próba była na aku 7,2Ah taki jest w obudowie wmontowany tego upsa, Jedna JVP 102 12W pracowała przez 8h,aż się UPS wyłączył. Teraz są podpięte dwa aku o pojemności 17Ah(co daje razem 34Ah)i pracują na tym od 8:25 JVP202 24W,Tunze Turbelle Nanostream 6045 7W,Aquabee UP 3000 45W, monitoruje też napięcie na aku ,na razie spadło do 11,65V. Według powyższej tabeli powinno to wszystko pracować około 5h ale zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. Cytuj Tylko 300 litrów:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 Daj znać ile wytrzymał. Mam taki jeden w graciarni bez akusia więc może go wykorzystam. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach