reef87 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 No widzę dobra robota :-D elegancko wszystko wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2015 (edytowane) mała ktualizacja wszystko się kręci tylko że jak to bywa akwa jeszcze dojrzewa aktualnie wysyp okrzemków troszeczkę dino cyjano i glonów zielonych doszedł żółtek akwa zaciemnione od dwóch dni i zobaczymy co będzie dalej dla chętnych filmik na yt Edytowane 16 Lipca 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arnik86 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2015 Fajnie, fajnie kolorowo :-) Miło sie patrzy na film. Pozdrawiam Cytuj 250L + 120L sump wystartował 13.9.2016 Ok 20kg skały Siporax 13L Szkło 100x50x50 przód i boki opti Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15 Dozownik Jebao dp-4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 17 Lipca 2015 dla chętnych moje początki z akwarystyką filmik aż łza się w oku kręci (akwa 375l) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2015 (edytowane) zaciemnianie nic nie dało możecie mi powiedzieć co to jest na piachu ? Edytowane 18 Lipca 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 18 Lipca 2015 Cyjano poczytaj sobie o tym ->> http://reefhub.pl/cyjano-w-akwarium-plaga-prawie-doskonala/ Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2015 (edytowane) dla chętnych moje początki z akwarystyką filmik aż łza się w oku kręci (akwa 375l) Bardzo ładne akwarium z dyskami ...Mam jakiś sentyment do tych ryb i chyba do nich kiedyś wrócę . A co do cyjano to chemiclean i po problemie ,ale może tylko chwilowo . Popraw cyrkulacje i sprawdź parametry . Edytowane 18 Lipca 2015 przez jarek35 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 21 Lipca 2015 na razie walczę z cyjano (czekam i obserwuję) całe szczęście z zaciemnienia 3 dniowego odeszło dino i gloniska zielone prawie obumarły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) walka z cyjano chyba wygrana ale jak wróci to chemiclean Edytowane 24 Lipca 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) niestety cyjano wróciło w dużej ilości po powrocie z urlopu zobaczyłem taki widok (1 foto) i trzeba było użyć chemiclean dzisiaj odpieniacz wariuje a pieni aż miło (2 foto) pełno bąbli powietrza w akwa zobaczymy za dwa dni Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) niestety kolega Jimbim pomylił się i po kuracji faktycznie zginęło całe cyjano ze skał tzn czerwony glutowaty nalot natomiast nalot brązowy na piaski nie zniknął więc to nie cyjano chyba raczej dino popołudniu wrzucę fotki może ktoś lepiej zidentyfikuje odpieniacz cały czas bez kubka bo strasznie pieni jak długo jeszcze będzie tak pienił? pomiary na dziś ph-8 no3-25 po4-0,2 zasolenie-1024 sio2-0,1 woda po di -000 więc chyba wszystkie parametry ok no może no3 trochę wysokie poza wyglądem piasku wszystko elegancko więc nie wiem czy coś grzebać? Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2015 Jednak myslę, że tak do końca się nie pomyliłem po prostu pewnie miales jedno i drugie nie poddawaj sie bądz cierpliwy i odsysaj z piachu na razie bym odczekał jakis czas po chemiclean. Dwie fotki były z tego samego kadru jedno brazowe drugie fioletowe doszedłem do wniosku, że to fioletowa warstwa cyjano bo fotka lepiej doswietlona. Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) no niestety są to brunatno brązowy nalot z takimi glutami zresztą zaraz wrzucę filmik na yt Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2015 Tak dino. Zrób sobie około 20% wody. załóż kubek na odpieniacz i włóż pompkę z dolewki do wiadra ze świeżą solanką. Tak doprowadzisz odpieniacz do równowagi a to co odpieni to do kanału. Niestety dino lubi świeżą wodę, więc brak podmian, odsysanie przez watę i większa cyrkulacja. Do tego wkład na krzemiany i sprawdź wodę RO. Odstaw pożywki dla glonów i mikro. Możesz podawać koral b z AF.Mozesz zmniejszyć białe światło. Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 kur....... jak nie urok to sraczka rano wstaję patrzę woda w akw mleko myślę i myślę i coś mi świta szukam ukwiała a on zmielony w tunze szykuję solankę na dużą podmianę do sklepu po węgiel pienidło na mokro i będę czekał pewnie no3 podskoczyło trochę że się nie skapnąłem wczoraj jak mierzyłem wieczorem i było 25 woda się wyklarowała wszystko żyje tylko rico i brauriem się jeszcze nie napompowało oby wszystko było ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) uff disiaj już woda ksuper klawrowna nic nie padło i wszystko się pompuje co do brązowego nalotu prawie go już nie ma ale co zrobiłem napiszę za parę dni jak faktycznie będę miał pewność że nie ma nawrotów co zrobiłem Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2015 niestety wkręcony ukwiał zebrał żniwo mandaryn odszedł na wieczną rafę reszta narazie w dobrej kondycji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2015 Dlatego u mnie cyrkulator owiniety jest czarnym tiulem. 1 warstwa starczy a juz raz ukwiala uratowała... Przykra strata, wspolczuje Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2015 takie tam żółtek w czasie porannej toalety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 7 Września 2015 (edytowane) dino odeszło i na razie żadnej innej plagi nie ma wszystko kręci się dobrze myślę że dino odeszło po umieszczeniu w sumpie silicat serry na dzień dzisiejszy wygląda to tak Edytowane 7 Września 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 19 Września 2015 dawno nie pisane więc tak wszystko się kręci jest cacy zauważyłem duży przyrost gąbek rożnych kolorów różowe, żółte, białe, granatowe nie wiem czy to dobrze że tak się rozrastają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dav2dn5 Zgłoś Napisano 21 Października 2015 ładne akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 22 Października 2015 Dawaj zdjęcia Jak tak rosną gąbki to znaczy że masz dużo jedzonka w wodzie Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach