adam_s Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Za oknem pogoda nie nastraja do grila. Zebrałem 14 rodzajów węgla, rozłożyłem labolatorium i rozpocząłem pomiary fosforanów po płukaniu węgla. Na warsztat trafiły: 1. AquaEl 2. AquaMedic Carbolit 4 mm 3. Delfin Activ Carbon 1,5 mm 4. Fauna Marin Ultra Carb L 5. Filtus Carbos Natural 6. Filtus Gold Specjal Edition 7. Filtus Mega Pack 8. Fluval Carbon 9. Global Water Active Carbon GAC 10. Grotech Coco Carbon 11. JBL Carbomec Activ 12. Rowa Carbon Crystal Premium 13. Sera Super Carbon 14. Zoolek Filtrax C Poniżej intro z testu, wyniki za dwa dni najwcześniej. PS. Adsorbery PO4 będą testowane, czekam na resztę sprzętu - pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Fajnie,bo akurat mam na liście zakupowej wiadro węgla,poczekam tą chwilę jeszcze.Mam pytanie,jak Myślicie,lepszy jest węgiel gruby czy drobny ? Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Dobre pytanie. Wydawać by się mogło ze im drobniejszy węgiel tym większa powierzchnia filtrująca, bo więcej porów na powierzchni. Skoro węgiel wyciąga z wody różne syfy to może im mniejsza granulacja tym szybciej się zużywa? Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 czym bardzie4j gruby wolniej się zapycha w filtrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Oj Adam,Adam Ty jak coś zrobisz to ...PERFEKCJA !!! To mi się podoba no i ciekaw jestem wyników.Gdybym miał możliwość takiego wyboru przy zakupie kupił bym nr.12. no ale zobaczymy... Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Oj Adam,Adam Ty jak coś zrobisz to ...PERFEKCJA !!! To mi się podoba no i ciekaw jestem wyników.Gdybym miał możliwość takiego wyboru przy zakupie kupił bym nr.12. no ale zobaczymy... Robert, intuicja w wyborze nr 12 Ciebie nie zawiodła. Ten akurat ma w miarę niskie zawartości fosforanów. Ale czekaj na koniec testu, bo są jeszcze czystsze węgle z mniejszą zawartością fosforanów, które wymagają mniej płukania. Psyt, już nic nie powiem ;-) Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Oj chyba się będzie działo. Coś jak program prawda czy fałsz czyli obalanie mitów (producentów). A może małe obstawianie wyników? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 A wygra nr 9. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Roman, mnie szczęka opada jak Hanka pokazuje wyniki. Dobrze, że Hanka ma pomiar do 30 mg/L Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 A wygra nr 9. Może jakiś konkurs z nagrodami? Roman, mnie szczęka opada jak Hanka pokazuje wyniki. Dobrze, że Hanka ma pomiar do 30 mg/L Jeśli taka skala pomiarowa to strach się bać Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Ten na liście,który miałem to właśnie Rowa,Zazwyczaj kupowałem węgiel w granulkach firmy EcoSystem od lat,ale teraz mam drobny z Rowy.Część mi jednak dostała się do baniaka i szpeci mi piasek. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Roman, mnie szczęka opada jak Hanka pokazuje wyniki. Dobrze, że Hanka ma pomiar do 30 mg/L Mi szczęka nie opada bo jeszcze jej nie znalazłam po poprzednich Twoich "audycjach" Szacun Adam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 nooo... gratulacje:) dzielny jesteś! czekam na wyniki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Trzeba mu wymyśleć jakiś tytuł i stanowisko bo chłop ze swoim parciem do wiedzy się marnuje Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 nooo... gratulacje:) dzielny jesteś! czekam na wyniki! Dziobię na ciasteczko na zlocie, bo smaku z Milówki jeszcze nie zapomniałem Trzeba mu wymyśleć jakiś tytuł i stanowisko bo chłop ze swoim parciem do wiedzy się marnuje Tytuł: oszołom. Stanowisko: pasjonat. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Dziobię na ciasteczko na zlocie, bo smaku z Milówki jeszcze nie zapomniałem Tytuł: oszołom. Stanowisko: pasjonat. No niech Ci będzie - kawałek już masz. Ale tylko kawałek - bo nie ma węgla który chciałam żebyś zbadał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Ale tylko kawałek - bo nie ma węgla który chciałam żebyś zbadał No tego się obawiałem, jak bym miał kupić wszystkie dostępne gatunki to bym z torbami poszedł. Regenty też za darmo nie są, a pójdzie ich 48 sztuk. Bida w świecie nauki, bida. Tak naprawdę nie będziesz zawiedziona, bo wnioski powinny zadowolić większość, bez względu na rodzaj węgla jaki kto używa. W podsumowaniu testu będę miał dużo ciekawych własnych wniosków, bo wyniki są mega ciekawe. Napisz jaki węgiel używasz. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MayFly Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Szkoda że nie dałeś vertexa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Trzeba było wysłać Adamowi te które Was interesują a nie chłopina się narobił zainwestował własną kasiorę a tu go jeszcze ciastem szantażują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Właśnie pomyłem fiolki do Hanki po testach. Padam na dzioba, ale warto było. Zwycięzcą testu jest ... akwarysta, który świadomie grzebie przy baniaku. Dobranoc. Wyniki najwcześniej we wtorek - nie mam wolnej majówki - pracuję. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Oj Adam,Adam Ty jak coś zrobisz to ...PERFEKCJA !!! To mi się podoba no i ciekaw jestem wyników.Gdybym miał możliwość takiego wyboru przy zakupie kupił bym nr.12. no ale zobaczymy... Chcesz to mogę Ci go podrzucic na początku sierpnia Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Jak zawsze kapitalnie przygotowany. Z niecierpliwością czekam wyników. pozdrawiam Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2013 Zaraz sie okaze, ze najlepiej mieszac 10 z nich tak jak sol Adam- wstaw na forum nr konta, to kazdy w miesiacu pare zlotych wysle (zebys sam na "nasze" potrzeby nie wywalal...) Szacunek i czekam jak reszta pzdr Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2013 Jeśli potrzebujesz jakiejś pomocy w rysowaniu wykresów to chętnie pomogę. Wystarczy że wyślesz dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
And Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2013 Adam- wstaw na forum nr konta, to kazdy w miesiacu pare zlotych wysle (zebys sam na "nasze" potrzeby nie wywalal...) I to jest bardzo dobry pomysł, chęci i pomysły jak widać Adam ma a reagenty i materiały testowe drogie. Tylko zaraz się jakiś paragraf trafi, że nie można zbierać w ten sposób publicznie, ale ja bym z chęcią parę złotych dał na taki cel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach