metmez Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 cześć, do swojej lampy Qmaven 230W LED planuję dołożyć 2 świetlówki 39W każda. Macie sugestie jakie kolory T5 dorzucić najlepiej? W baniaku są LPS, SPS i niewiele miękkich. Tendencja idzie jednak w stronę SPS zdecydowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 Jakieś aktyniczne z takich najlepiej skorzystają korale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 ale, że obydwie aktyniczne czy jedna aktyniczna jedna jakiś niebieski/różowy/biały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 żadnych białych / różowych , dobierz 2 świetlówki niebieskie posiadają one spore widmo światła zielonego które stymuluje wzrost korali SPS , białe itp na ledach se ustawisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 OK, czyli np. 2 x GIESEMANN ACTINIC BLUE? jakie świetlówki polecacie w takich kolorach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 u mnie jak dołożyłem do ledów 2x ATI - Blue Plus korale wystrzeliły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 Spoko, to mam nadzieję, że u mnie też tak będzie dzięki za info. możesz z ciekawości pokazać jak dołożyłeś T5 i jak wygląda zbiornik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 Pozwolę się dopiąć do pytania. Mam lampę DIY 120W mocy, diody royal blue/blue/aktynika/uv do białych w stosunku 5:1. Ogólnie lubię bardziej niebiesko. W związku z rozbudową zbiornika chcę dodać światła, planuję zbudowanie hybrydy czyli dodać t5. Początkowo 2 a później jeszcze 2. Jakie polecicie świetlówki. Myślałem nad 2x ati blue plus na początek a później jeszcze 2x ati coral plus. Korekta biało/niebiesko może być dokonana z poziomu sterownika lampy led. Uważacie, że taki układ światła da radę?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 Ja się zastanawiam też nad opcją 1 x ati blue plus + 1 x ati coral plus. Jak będziesz później dokładał jeszcze dodatkowe 2x39W, możesz powtórzyć zestawienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 Szymon, polecam te dwie rury. Blue Plus - wiadomo, a Coral Plus daje troche roznych barw - to moj ulubiony zestaw. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 Dzięki @Stani. W sumie Twoje zdanie chyba zadecydowało. Kilka osób mówiło żeby dać 4x blue plus, ale wydaje mi się, że wraz z lampą było by za niebiesko. A efekt coral plus jakoś przypada mi do gustu. Niby światło dzienne a jednak podbija fluo i daje żywe kolory... Ruszam z nowym akwarium więc pochwalę się za jakiś czas efektami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy23111 Zgłoś Napisano 2 Marca 2018 actinic blue , super actinic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flexin Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 Także będę dokładał 2 świetlówki 39W do LED- sporo poczytałem i faktycznie połączenie ATI blue plus i ATI coral plus jest najczęściej polecane lub 2x ATI blue plus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
owler Zgłoś Napisano 3 Marca 2018 (edytowane) Ja wczoraj właśnie dołożyłem T5 do Ledów 2x39W dałem: Sylvania Marinestar(15000K) i Coralstar(25000K). Jako dołożenie spoko ale jak świecą same to średnio tak jak by szaro, brakuje mi jednak trochę "żółtego" ale to indywidualna sprawa kto co lubi. Ja się przyzwyczaiłem do połączenia ledów 6000-7000K cree (bo takie miałem dostępne) z royal blue 445-455nm. Wydaje mi się że jak dołożysz 10000-15000K oraz coś z zakresu 20000K to najmniej Ci się pozmienia,chociaż do końca nie wiem jakie masz światełko. Dołożyłem T5 bo jednak same ledy - nie miałem do końca przekonania. Edytowane 3 Marca 2018 przez owler (wyświetl historię edycji) Cytuj 3) Zbiornik 120x80x73h -700L - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L 2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016 1) Początek słonego - Akwa 190L start 24.08.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 4 Marca 2018 Dzięki wszystkim za opinię. Podjąłem decyzję, że dołożę na początek 1 x blue plus i 1 x coral plus. To połączenia najbardziej mi się podoba, a korale myślę, że też będą zadowolone. Zobaczę jak to wszystko będzie działało, w razie potrzeby dorzucę kolejne 2x39w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 W dniu 4.03.2018 o 17:37, metmez napisał: Dzięki wszystkim za opinię. Podjąłem decyzję, że dołożę na początek 1 x blue plus i 1 x coral plus. To połączenia najbardziej mi się podoba, a korale myślę, że też będą zadowolone. Zobaczę jak to wszystko będzie działało, w razie potrzeby dorzucę kolejne 2x39w. blue plus i coral plus sprawdziły się czy coś zmieniałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2018 Zdecydowanie się sprawdziły. Na chwilę obecna mam 2xblue plus + 2xcoral plus. Zwierzaki bardzo lubią[emoji106]Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi Zgłoś Napisano 28 Marca 2019 Dodałem do lampy led diy 4:1. ati blue plus i coral plus. Światło wymiata lps-y napompowane aż miło. Sps-y zadowolone zdam relacje z przyrostów Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/103195-debiut-60x36x45h-na-reefpack-100/ https://nano-reef.pl/forums/topic/110082-stare-w-nowym-opakowaniu-70x60x60-plus-sump/?tab=comments#comment-1152194 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek86 Zgłoś Napisano 28 Marca 2019 Jak możesz wstaw jakieś zdjęcie z takim zestawieniu. 2xblue plus + 2xcoral plus. Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 28 Marca 2019 Moje akwa na Blue blusx2 i coral plus x2, w lampie PS Pandora hyperion S, kanały czerwony i amber skręcone na 40%, reszta max, moc ogólna lampy na 80%. Balans bieli w komórce na 7000K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi Zgłoś Napisano 27 Maja 2019 Po dołożeniu do lamy LED DIY ,1x ATI blue plus i 1x koral plus są zmiany na plus Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/103195-debiut-60x36x45h-na-reefpack-100/ https://nano-reef.pl/forums/topic/110082-stare-w-nowym-opakowaniu-70x60x60-plus-sump/?tab=comments#comment-1152194 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tata Zgłoś Napisano 27 Października 2020 A jaka kolejność świetlówek? Najpierw blue czy koral? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach