Kamil78 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Na wstepie witam wszystkich. Prosze o pomoc przy dobraniu oswietlenia wiec tak akwa bedzie zalane wrzesien/pazdziernik akwarium ma wymiary 90x60x60 oczywiscie z sump ale o tym w nastepnuch postach , mam okazje kupic uzywana Maxspect razor r420 120w 16k ale przy tym swietle dodal bym 2x39w T5 przy obsadzie sps ,zoas i lps szstko na poczatku malo wymagajace ponieaaz to moja pierwsza solanka A pytanie moje brzmi czy ta lampa z t5 przy tych koralach bedzie miala sens ? Prosze o wyrozymialosc i dzieki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Hej;-) bardzo dobry wybór możesz dac też t5 jak będzie za dużo zejdziesz ledami w dół,ale przy 320litrach powinno być bardzo dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil78 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Dzieki za odpowiedz napewno tak zrobie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 2 godziny temu, @Beti napisał: Hej;-) bardzo dobry wybór możesz dac też t5 jak będzie za dużo zejdziesz ledami w dół,ale przy 320litrach powinno być bardzo dobrze Beata a Ty dokładałaś t5 u siebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Nie ja nie mam ale temu mu doradzam z t5 bo te 120w w ledach moze miec malo np pod sps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 @Beti ma rację. 120w w ledach - choćby nie wiem, jak dobrych - to zdecydowanie za mało. Tym bardziej, ze baniaczek wysoki na 60cm. Sam mam w baniaczku 150x50X50 3 lampy led po ok. 150w każda, ale zastanawiam się nad dorzuceniem t5 przy ograniczeniu świecenia ledami. Zaletą t5 jest o wiele bardziej rozproszone światło niż przy ledach. Baniaczek wydaje się o wiele bardziej doswietlony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xox Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Ja mam led zetlight 230w i do tego 8x54w Ledami ustawiłem wschody zachody i kolory jakie mi się podobają a t5 działają przez 8h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Dokładaj T5, nawet sie nie zastanawiaj. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil78 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2018 Jest jeszcze jedna opcja ze zamiast razora 120w kupic 160w no i oczywiscie t5 chyba ze jakies inne ledy polecacie w rozsadnej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2018 Razor 160W będzie lepszą opcją, bo jest dłuższy i oświetli większą powierzchnię i do tego jak pisałeś T5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil78 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2018 Dziekuje wszystkim za rady Decyzja podjeta bedzie Razor 160w z t5 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach