Szax Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Witam Wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum, jednak czytelnikiem jestem od dłuższego czasu. Chciałbym postawić 49l kostkę jednak już natrafiłem na problem. Nie posiadam filtra RODI więc postanowiłem kupić wodę. Znalazłem ofertę na olx, i tutaj zaczynają się moje wątpliwości. Pan w opisie zapewnia że woda nadaje się do akwarium morskiego, jednak tytuł ogłoszenia brzmi: "Woda z filtra RO 7 z mineralizatorem". I owy mineralizator jest moim utrapieniem. Pytanie do doświadczonych użytkowników co myślicie ? https://www.olx.pl/oferta/woda-z-filtra-ro-7-z-mineralizatorem-CID103-IDsawb3.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petroniusz2 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Bez żywicy absolutnie się nie nadaje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 ma być woda RO-DI, czyli przepuszczona przez filtr RO i przez żywicę, bez żadnego mineralizowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petroniusz2 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 http://allegro.pl/filtr-wody-akwarystyczny-osmoza-ro-4-75-gpd-demi-i5065401857.html przeanalizuj wydaj parę groszy można taniej kupić na forum od kolegów i będziesz miał spokój i wygodę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szax Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Tak podejrzewałem, przyznam że jestem w czarnej du****, nie mam gdzie podłączyć filtra, a w Toruniu ofert brak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 kup taki i po sprawie http://www.filtrwody.pl/pl/p/FILTR-OSMOZA-AKWARYSTYCZNA-RO4-Z-DEMINERALIZATOR-/122 albo zwykłą demineralizowaną w markecie Woda demineralizowana luzem - kosztuje 0,30 zł / litr Teraz, Szax napisał: nie mam gdzie podłączyć filtra, można podłączyć nawet zamiast słuchawki prysznicowej a potem odłączyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szax Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Zastanawiam się nad taką wodą, jednak wiem że taka woda może zawierać miedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 W Toruniu jest kilku morszczaków, kilka sklepów akwarystycznych i chyba nie jest to problem od kogoś odkupić wodę RO/DI? A najprościej kupić własny filtr, nie są takie drogie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) 6 minut temu, Szax napisał: Tak podejrzewałem, przyznam że jestem w czarnej du****, nie mam gdzie podłączyć filtra, a w Toruniu ofert brak. Dogadaj się z @fresz33. On jest bardzo pomocny, dużo udziela się na forum i z pewnością pomoże Jest z Torunia i na pewno wie gdzie taką wodę kupić w Grodzie Kopernika. Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szax Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 @maciej01 byłem we wszystkich sklepach akwarystycznych, o wodę nie pytałem chyba tylko w galerii kopernikus. Filtr jedynie przenośny, jednak na 50l myślałem że będę sobie mógł po prostu kupić tą wodę. Kolegów akwarystów morskich jeszcze nie znam. @Pawel_Q dziękuję odezwę się z ofertą do @fresz33. Dziękuję za informacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wonski Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Ja kupuję w kauflandzie 2,50 za 5 litrów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Mam podobny litraż i mam własny filtr RO DI, a w takim małym Wąbrzeźnie bez problemu można kupić wodę od innych akwarystów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) jak się policzy koszty to inwestycja 140zł wcale nie jest taka głupia - tyle wydasz (w pół roku?) na dojazdy (chyba że blisko i pojedziesz rowerem) ... i stracisz kupę czasu - w zimę / deszcz nie będzie się chciało pojechać .. niekiedy coś wypadnie Tobie lub komuś od kogoś będziesz "zależny" mając własny filtr po prostu odkręcasz kranik filtr można podłączyć "na chwilę" (jak pisałem) do prysznica a na dłużej pod spłuczkę lub pralkę - wcale nie trzeba go montować obok zbiornika - zwłaszcza małego Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szax Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 @silva pracuje w centrum miasta, mam samochód więc to nie problem. Problem to marudząca żona „bo rozkręciłem jej łazienkę”. Uwierz że zakup jest łatwiejszy. Koszta tutaj nie grają roli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 moja też marudziła - a filtr stoi za nogą od umywalki już .. blisko 5 lat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 9 minut temu, Szax napisał: @silva pracuje w centrum miasta, mam samochód więc to nie problem. Problem to marudząca żona „bo rozkręciłem jej łazienkę”. Uwierz że zakup jest łatwiejszy. Koszta tutaj nie grają roli Lepiej żeby tu nie zajrzała Ja filtr schowałem w szafce pod zlewem w kuchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Ja jeździłem długi okres czasu po wodę w baniakach 2x20l, teraz mam filtr i nie chce wracać do czasów gdzie jeździłem po 10km w jedną stronę po wodę, strata czasu. Filtr mam w kuchni jedyny minus to nie mam odpływu do rury tylko rurka do zlewu ale pracuje nad rozwiazaniem. Wiem, że ludzie nawet sobie pod prysznic takie filtry podłączają, po napełnieniu baniek zamykają zaworki i filtr do szafki na tydzień czy dwa.Po kilku wizytach w sklepie nawet sprzedawca się dziwił że mi się chce tak jeździć po tą wodę.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekr21 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 25 minut temu, Wonski napisał: Ja kupuję w kauflandzie 2,50 za 5 litrów W kauflandzie jest po 3,5zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szax Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Nie mam gdzie tego ukryć na stałe. Zakup wody demineralizowanej to dla mnie ostateczność. Nie jestem przekonany co do parametrów takiej wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xox Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Chyba nie da się się prowadzić morskiego bez filtra rodi ciągłe dolewki podmianki itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 Zadzwoń do goscia. Niech zamontuje żywice i Ci zrobi. Powinniscie się dogadać https://m.olx.pl/oferta/woda-ro-z-fitra-odwroconej-osmozy-do-akwarium-i-do-picia-CID103-IDltmfe.html A jak ktoś wyżej napisał, najlepiej zapytać @fresz33. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, Szax napisał: Tak podejrzewałem, przyznam że jestem w czarnej du****, nie mam gdzie podłączyć filtra, a w Toruniu ofert brak. jak masz wodę w domu (chyba że nie masz bieżącej wody to się wycofuje z tego co napisałem dalej ) to zawsze znajdziesz miejsce, nawet pod zlewem, jak już nie masz wyboru to tak jak pisał Marek mozesz zorbic mobilne podłaczenie nawet pod słuchawkę prysznicową czy pod pralkę, kilbel itp., moim zdaniem kupowanie wody RO/DI jest nieopłacalnie i niewygodne i niepewne trzy razy nie powinno Cię przekonać Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szax Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 @Paragon jak już napisałem, miejsca nie mam, nie chce mi się tego tłumaczyć po raz setny. Mobilne też słabe bo zalega, aby uzbierać wymaganą lość będzie szpecić łazienkę. Posiadam tak małe szkło że zakup wody nie jest dla mnie problemem. Problemem jest brak lub niewiedza o miejscu gdzie można owego zakupu dokonać. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) 17 minut temu, Szax napisał: @Paragon jak już napisałem, miejsca nie mam, nie chce mi się tego tłumaczyć po raz setny. Mobilne też słabe bo zalega, aby uzbierać wymaganą lość będzie szpecić łazienkę. Posiadam tak małe szkło że zakup wody nie jest dla mnie problemem. Problemem jest brak lub niewiedza o miejscu gdzie można owego zakupu dokonać. Pozdrawiam Spoko nikt nikogo nie zmusza nie musisz sie stresowac, to tylko moje zdanie po prostu to nie zajmuje duzo miejca ale ok nie mozesz to nie mozesz, wody ile robisz podmiany co tydzien 10%? Nie mozesz kupic na zapas bo tego dlugo nie przechowasz musisz tez robic dolewki bo bedzie parowac wiec male nie male ale sredni raz na tydzien bedziesz musial sie uzbroic w 10-15 litrow wody rodi, predzej czy poznie zmeczy cie jej wozenie ale zycze powodzenia Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2018 To kupuj wodę demineralizowaną z marketu, podobno nie jest taka zła. Są przykłady na forum jak koledzy prowadzą akwarium na właśnie takiej wodzie. Przykład, i jeszcze tego trochę jest jak poszukasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach