12dot12 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2018 Szukając usprawnień (szykuje mi się powoli fishroom ) znalazłam w sieci coś takiego: https://www.joro.pl/sklep?func=productPage&pid=23&cid=23&prid=0&wid=41 I teraz pytanie do Was: ktoś ma, używa, wie jak to "ugryźć"? Cena - masakra, ale osiągi... ponad 100 l wody osmotycznej na godzinę spowodowało u mnie opad szczeny i myśl, że mogłabym zaszaleć dla spokoju ducha i możliwości szybkiej podmianki w wielu baniakach w jeden wieczór. (W zasadzie w morskim robię tylko podmianki 15 l / tydzień, więc mogłabym je pociągnąć zwykłym systemem, który obecnie mam - uciąg takiego wiadra to ok. 3 h, latem mniej - ale w słodkich akwariach już się zrobiło 96 l tygodniowo, a będzie więcej, więc jest nad czym myśleć). Co mnie interesuje: jaki jest TDS wody na wyjściu z takiego filtra? Da się to tego systemu wpiąć żywicę DI? Bardzo będę wdzięczna za opinie ludzi, którzy mieli z tym styczność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2018 18 minut temu, 12dot12 napisał: Co mnie interesuje: jaki jest TDS wody na wyjściu z takiego filtra? Da się to tego systemu wpiąć żywicę DI? najprościej jest napisać / zadzwonić do producenta / sprzedawcy do każdego się da wpiąć żywicę ja bym dopytał dokładnie ... co to znaczy : ciągły przepływ redukuje potencjalne skażenie bakteriologiczne brak przestojów w produkcji wody czystej by się nie zdziwić że woda .. leje się cały czas ? a przy zapotrzebowaniu około 100l tygodniowo raczej zainwestował bym w pompę lub drugi filtr podłączony równolegle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Przy dużym przepływie wody szybciej trzeba wkłady wymieniać! Nie ma na to bata np. żywica i inne wkłady czy węgiel aktywny mają swój limit oczyszczania i po jego przekroczeniu trzeba wkład wymienić bo wynik TDS będzie niekorzystny. Moim zdaniem prościej i taniej jest ustawić sobie dwa lub trzy filtry tradycyjne i będziesz miała taki sam uzysk wody RO/DI. Ja przy akwarium 2500 litrów mam tylko jeden zestaw filtrów ale za to z dwoma membranami- jedną tradycyjną z odciekiem brudnej wody do kanalizy i drugą przepływową. Chodzi na okrągło i zbiera wodę do dużego zbiornika zrobionego z 3 beczek 200 litrowych i akwarium dolewkowego: A po 3 miesiącach eksploatacji przerobiłem go na taki jak poniżej i jestem bardzo zadowolony: zlikwidowałem jeden węgiel i jeden wkład 1 mik na rzecz dodatkowych żywic: A200, MB400 i MB20 Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kb9 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2018 28 minut temu, waldek123blau napisał: ...zlikwidowałem jeden węgiel i jeden wkład 1 mik na rzecz dodatkowych żywic: A200, MB400 i MB20 Jak często i w jakiej kolejności wymieniasz w takim systemie wkłady? Cytuj Solniczka a w niej: obieg Jebao, cyrkulacja Maxspect, odpieniacz BK, lampa Maxspect, dolewka Levelautomatic Milestone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) 10 minut temu, kb9 napisał: Jak często i w jakiej kolejności wymieniasz w takim systemie wkłady? Korpusy są przejrzyste jak się zabrudzi będę wymieniał. Jeszcze nie wymieniałem a filtr działa bez przerw już 4 miesiące. TDS pokazuje po membranach 001 a po żywicach 000 Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2018 Fajny zestaw choć w mojej ocenie nie jest lepszy w żaden sposób od standardowego zestawu a zwielokrotnianie wkładów ma jedyne wpływ na czas ich przydatności a nie jakości wody. Tak czy inaczej zazdraszczam ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2018 Mój znajomy miał zestaw Merlina i zapewniał mnie, że jest w stanie uzyskać produkcję rzędu 500L na dobę przy wcale nie jakieś super wersji systemu Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
12dot12 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) O, to może go podpytaj jaki miał TDS po membranie a przed żywicą. (Do słodkich wody nie dejonizuję - jak TDS dochodzi nawet do 20-kilku, nie jest źle, przy świeżej membranie mam ok. 9.) edit: i jak to jest z tą ciągłą produkcją wody bez przestojów bo to na co Silvia zwrócił uwagę, rzeczywiście jest zastanawiające. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez 12dot12 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) W dniu 28.04.2018 o 11:37, Tester napisał: Mój znajomy miał zestaw Merlina i zapewniał mnie, że jest w stanie uzyskać produkcję rzędu 500L na dobę przy wcale nie jakieś super wersji systemu Tutaj wydaje mi się że najważniejsza jest jakość, czy to jest lepsze od tradycyjnej osmozy można stwierdzić po wyniku na mierniku TDS, ja mam podłączone membrany szeregowo w celu zwiększenia wydajności i zmniejszenia odrzutu wody, wynik po TDS aktualnie po dotarciu systemu utrzymuje się na poziomie 3-5 ppm, żywica prawie nie ma co robić (dodam ze woda na wejsciu do membrany ma 280-320 ppm) jeżeli system Merlina produkował by wodę w zakresie TDS 20-50 powiedział bym że jest ok, przy napełnianiu dużych zbiorników i późniejszy podmianach taki system był by jak zbawienie Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 W dniu 28/04/2018 o 12:07, 12dot12 napisał: O, to może go podpytaj jaki miał TDS po membranie a przed żywicą. (Do słodkich wody nie dejonizuję - jak TDS dochodzi nawet do 20-kilku, nie jest źle, przy świeżej membranie mam ok. 9.) edit: i jak to jest z tą ciągłą produkcją wody bez przestojów bo to na co Silvia zwrócił uwagę, rzeczywiście jest zastanawiające. Niestety nie mam z nim kontaktu. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
12dot12 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Szkoda... TDS jest tutaj kluczową sprawą, a przy takiej szybkości uzyskiwania wody tym bardziej. Chociaż po przemyśleniu słów Waldka o częstej wymianie wkładów - a wkłady do Merlina też sporo jak na RO kosztują - chyba zaczynam jednak skłaniać się do pompy-boostera / dokupienia drugiego RO / podpięcia drugiej membrany na wypływ wody odpadowej, żeby jeszcze trochę odzyskać (jak to radzi np. Szopens Shrimps na YT). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach