flcf Zgłoś Napisano 9 Września 2018 Cześć, chciałem zapytać czy taka 6 watowa lampka aquaella będzie dobra do małego refugium? ( robię go w małym 5 litrowym akwarium z automatycznej dolewki red sea reefer 170 ) no i czy w ogóle takie małe refugium ma w ogóle sens? Dzięki za oponie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
human_87 Zgłoś Napisano 9 Września 2018 Ma ona w opisie słowo Plant, to pewnie i glony by rosły, nie są aż tak wymagające jak koralowce; ale większość stosuje barwę światła taką jak posiadają reaktory glonowe. ja bym kupił coś takiego jak na zdjęciu: Cytuj >>Purple Reef<< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Września 2018 albo kawałek profilu alu i "ALUMINIOWA TAŚMA LED GROW DO UPRAWY ROŚLIN" np. https://allegro.pl/aluminiowa-tasma-led-grow-do-uprawy-roslin-25cm-i7247787239.html i zasilacz 12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 9 Września 2018 A nie lepiej coś takiego. https://megaled.pl/halogen-naswietlacz-led-slim-czarny-10w-850lm-4500k-biala-neutralna?gclid=Cj0KCQjwidPcBRCGARIsALM--eNWpVqkw5ACaRFYPRNoaq_dD2ulkcLndwwu0iHo7c4ndarqhr4D_jkaAoT4EALw_wcB Mam podobny tylko 20w i glony rosną. Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 9 Września 2018 Godzinę temu, Gothmog napisał: A nie lepiej coś takiego. Ja mam 4 takie halogeny 10W na moje refugium 50x50cm. Na takie małe starczą 2. znajdziesz po 12-15zł na allegro, do tego kabelek i masz lampkę za mniej niż 4 dyszki. Jak chcesz podłączyć to akwarium dolewki do obiegu? Glony im lepszy przepływ mają tym lepiej. A przy słabym będą ledwo rosnąć, albo się rozpuszczać nawet przy dobrym świetle. Przy takim małym refugium rozważ może gotowy filtr przepływowy. NA forum w dziale DIY jest kilka propozycji. Podłączasz pompkę i gra gitara. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flcf Zgłoś Napisano 9 Września 2018 Dzięki za sugestie Zależy mi najbardziej na lampie, którą mogę zamontować bezpośrednio do akwarium czyli z jakimś klipsem, czy trzymakiem do szyby itp - nie chce podwieszać ani nic w tym stylu. 3 godziny temu, katani napisał: Jak chcesz podłączyć to akwarium dolewki do obiegu? Chce wpompować do tego małego akwarium wodę z sumpa pompą hj-731 ( qmax 550l/h ) a poprzez rurkę przelewową z drugiej strony z powrotem do sumpa. WIdziałem, że właśnie w ten sposób mają rozwizane refugia ludzie posiadający ten konkretny model zbiornika z red sea... bo z miejscem w sumpie tam niestety krucho... Chodzi mi mniej więcej o coś takiego jak na tym zdjęciu ( z neta ): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 9 Września 2018 (edytowane) 15 godzin temu, flcf napisał: Dzięki za sugestie [emoji4] Zależy mi najbardziej na lampie, którą mogę zamontować bezpośrednio do akwarium czyli z jakimś klipsem, czy trzymakiem do szyby itp - nie chce podwieszać ani nic w tym stylu. Chce wpompować do tego małego akwarium wodę z sumpa pompą hj-731 ( qmax 550l/h ) a poprzez rurkę przelewową z drugiej strony z powrotem do sumpa. WIdziałem, że właśnie w ten sposób mają rozwizane refugia ludzie posiadający ten konkretny model zbiornika z red sea... bo z miejscem w sumpie tam niestety krucho... Chodzi mi mniej więcej o coś takiego jak na tym zdjęciu ( z neta ): Chyba raczej wypompowujesz wodę z refugium a rurka uzupełnia wodę do tego samego poziomu co sump - wydaje mi się bezpieczniej . Edit: Sorki, nie widziałem zdjęcia w telefonie, faktycznie musisz wpompowywać. Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Września 2018 przez Gothmog (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flcf Zgłoś Napisano 11 Września 2018 A co powiecie o takiej lampie? https://allegro.pl/chihiros-oswietlenie-led-c201-lampka-full-spectrum-i7393073530.html#thumb/1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 11 Września 2018 21 minut temu, flcf napisał: A co powiecie o takiej lampie? https://allegro.pl/chihiros-oswietlenie-led-c201-lampka-full-spectrum-i7393073530.html#thumb/1 Spokojnie da sobie radę z Twoim refugium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flcf Zgłoś Napisano 11 Września 2018 3 minuty temu, waldek123blau napisał: Spokojnie da sobie radę z Twoim refugium Dzięki za opinię PS. Ona ma niby diody niebieskie czerwone i białe, ale temperaturę barwową ma 8000k - czyli jakby normalnie białe a większość nad refugium ma światło czerwone - czy to ma takie mega wielkie znaczenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 11 Września 2018 Teraz, flcf napisał: Dzięki za opinię PS. Ona ma niby diody niebieskie czerwone i białe, ale temperaturę barwową ma 8000k - czyli jakby normalnie białe a większość nad refugium ma światło czerwone - czy to ma takie mega wielkie znaczenie? Ja mam nad swoim refugium świetlówki o barwie 8000k i makroglony rosną jak głupie - co tydzień małe wiaderko ląduje w kibelku W sobotę wyrzuciłem wiaderko a po 4 dniach mam taki las: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flcf Zgłoś Napisano 11 Września 2018 33 minuty temu, waldek123blau napisał: Ja mam nad swoim refugium świetlówki o barwie 8000k i makroglony rosną jak głupie - co tydzień małe wiaderko ląduje w kibelku W sobotę wyrzuciłem wiaderko a po 4 dniach mam taki las: Super to wygląda! u mnie będzie maleństwo Zastanawiam się w ogóle czy coś tak małego warto robić a ile świecisz i kiedy ( noc/dzień ) nad refugium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 11 Września 2018 Tylko w nocy jak lampy nad akwarium gasną włącza się oświetlenie refugium aby nie było wahań pH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SQNS Zgłoś Napisano 18 Października 2018 Moze kupic zwykle zarowki ledowe do wzrostu roslin ja tak zrobilem i wszystko rosnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach