Wiciak Zgłoś Napisano 15 Września 2018 (edytowane) Witam, na 2 miesiące zostawiłem zbiornik pod opieką. Przed wyjazdem musiałem coś zmajstrować przy grzałce i była ustawiona na 18C, dziś sprawdzająć temp wynosiła 23,5C. Obsada 5 ryb, karmienie 2 kostki mrożonki. Podmianki 10% co 2 tyg. Testy Zasolenie 1,025, Ca - 430, KH - 6,7, Mg - 1350, NO3 - 25, PO4 - 0 (testy robione dwukrotnie - salifert) Testy salifert Temat dotyczy Euphylli i caulaustrea. Oba korale były przed wyjazdem w fazie dość dużych przyrostów. Aktualnie mięsko z euphylli przy podstawie główki zanika w górnym kierunku ( koral wygląda jeszcze jakoś) natomiast caulaustrea wygląda tragicznie, mięsa nie ma prawie wcale. Pozostała obsada - ryby, quadri, dunca, zoa, i kilka miękich bez wyraźnych oznak padania. Powoli podnoszę temp do 26C ( taka była przed awarią) Edytowane 15 Września 2018 przez Wiciak (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NAP Zgłoś Napisano 15 Września 2018 A czy te Lps-y były jakoś dokarmiane? No3 I Po4 masz niskie dodatkowo KH nisko. Cytuj Nadwiślańska Rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciak Zgłoś Napisano 15 Września 2018 NO3 - 25 przepraszam za pomyłkę, przed wyjazdem były dokarmiane raz w tygodniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Kh jak najbardziej w porządku.Jak z potasem, zelazem i jodem? U mnie calustrea marniala jak miałem niedobór żelaza. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciak Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Zbiornik ma ok. 1,5 roku z małymi awariami po drodze. Od samego początku lecę na podmiankach i jedyną gafą teraz była ta temperatura. Innych testów nie posiadam więc nie jestem w stanie sprawdzić tych parametrów. Od początku była sół red sea coral pro, po roku zmieniłem na aquaforest sea salt i przed wyjazdem z tydzień, dwa wróciłem do red sea. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NAP Zgłoś Napisano 15 Września 2018 30 minut temu, Wiciak napisał: Testy Zasolenie 1,025, Ca - 430, KH - 6,7, Mg - 1350, NO3 - 25, PO4 - 0 (testy robione dwukrotnie - salifert) A czy któryś z tych parametrów uległ znaczącej zmianie w ostatnim czasie czy cały czas było stabilnie na zbliżonym poziomie, oczywiście poza temperaturą o której wspominałeś Cytuj Nadwiślańska Rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciak Zgłoś Napisano 15 Września 2018 7 minut temu, NAP napisał: A czy któryś z tych parametrów uległ znaczącej zmianie w ostatnim czasie czy cały czas było stabilnie na zbliżonym poziomie, oczywiście poza temperaturą o której wspominałeś Nie jestem wstanie odpowiedzieć na to pytanie, nie robiłem regularnie testów. Ostatni raz ok. 3-4 miesiące temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Temperatura poniżej 22st C powoduje powolne obumieranie koralowców. Powiedzmy że temperaturę przetrzymały. Natomiast jeśli ktoś nie wykonywał zwiekszonych podmian w czasie kiedy przyrosty były duże lub balling nie został zwiększony to kh mogło spaść zancznie poniżej podanego przez Ciebie poziomu, co mogło się odbić na ich kondycji. Dodatkowo micro yakie jak jod, potas, żelazo, stront zapewne będą na bardzo niskich poziomach. Proponuje zwiększyć sumplementacje jodu gdyż jod działa jak środek odkazajacy i pomaga koralom odbić się od "dna" kiedy są w oplakanym stanie. Tylko nie można z jodem przesadzić. Zacznij podawać jod i zwiększ regularne podmiany na 20% objętości wody w systemie. W ciagu miesiąca powinieneś widzieć poprawę u korali, które mają szansę przetrwać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafael31 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 (edytowane) Podejrzewam u Ciebie skoki kH pomiędzy podmiankami bo sól RSCP ma ten parametr na poziomie ok 12. Czy dozujesz ballinga? Druga sprawa to temperatura, która też mogła przyczynić się do zmarnienia korali. Edytowane 15 Września 2018 przez Rafael31 (wyświetl historię edycji) Cytuj Rafa Rafała http://nano-reef.pl/...f-30-bydgoszcz/ Rafa Rafała vol.2 http://nano-reef.pl/topic/90864-rafa-rafala-vol2-112-l/#entry919748 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciak Zgłoś Napisano 15 Września 2018 (edytowane) Rzeczywiście to może być kwestia KH. Co w takim wypadku? Niczego nie dawkuje Edytowane 15 Września 2018 przez Wiciak (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 15 Września 2018 49 minut temu, Wiciak napisał: Rzeczywiście to może być kwestia KH. Co w takim wypadku? Niczego nie dawkuje Musisz teraz utrzymać kh w jak najmniejszych skokach. Tzn wahania 0,5 w ciągu tygodnia są do wytrzymania. Ale pomimo tego jodu bym troszkę dodał. Tak na wzmocnienie koralowców. Jesli masz taką sól o tak wysokim kh to powinieneś robić podmiany 5% dwa do trzech razy w tygodniu żeby nie było dużych skoków kh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafael31 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Godzinę temu, Wiciak napisał: Rzeczywiście to może być kwestia KH. Co w takim wypadku? Niczego nie dawkuje Samymi podmiankami przy dużej konsumpcji nie będziesz w stanie utrzymać kH na stałym poziomie. Proponuje kupić proszek, zrobić roztwór i zacząć podbijać kH, nawet strzykawką choć pompa perystaltyczna lepiej się do tego sprawdzi Cytuj Rafa Rafała http://nano-reef.pl/...f-30-bydgoszcz/ Rafa Rafała vol.2 http://nano-reef.pl/topic/90864-rafa-rafala-vol2-112-l/#entry919748 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Sól Sea Salt nie jest raczej przeznaczona dla obsady z koralowcami, może tutaj nastąpiło jakieś zachwianie systemu. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 16 Września 2018 Mam jeszvze pytanie, czy nie przenosiłes ostatnio tej caulastrei lub majstrowales cos przy swietle? Pytam, bo główki najmocniej oswietlone wyglądają najgorzej. Te od dołu są w lepszej formie. U mnie caulastree stoją w średnim lub slabym oswietleniu i pompują sie pięknie. Trudno na podstawie tego zdjecia stwierdzic, czy oświetlenie jest za mocne, ale skoro te glowki od spodu mają się lepiej, to dalabym ją teraz gdzies nizej, dalej id swiatła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciak Zgłoś Napisano 18 Września 2018 Kh nie podbijam. Caulaustrea rzeczywiście była przeniesiona wyżej ale tylko tego dnia jak robiłem fotkę więc wróciła w cień. Dozuje jod i temp. 26. Zauważyłem że kilka główek caulaustrei wypuścilo macki i nawet dunka sie lepiej pompuje. Chyba pozostaje czekac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciak Zgłoś Napisano 1 Października 2018 Mała aktualizacja, dozuję jod i podmiany 10% tygodniowo czyli standard. Euphyllia pompuje się jak wczesniej, caulaustrea przestała tracić tkankę i stanęła w "miejscu". Czyli prawdopodobnie przyczyną zamieszania była temperatura. Dziękuje wszystkim za pomoc i rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach