Skocz do zawartości
L.G.

Aqua Illumination nero 5

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko , ma ktoś te pompy ? Interesuje mnie oczywiście głośność i szerokość dmuchania . Miałem problem z instalacją w domu i teraz moje Aqua medic wariują , z minimum same przestawiają się na 100% . Moje korale źle reagują na silną cyrkulację . Mam kilka odmian Euphylii i zastanawiam się nad zmianą cyrkulacji . W grę wchodzą 4xjebao te najsłabsze , 4x Aqua medic 4.0 , 2xgyre ( tylko wirniki są lipne i głośność , z tego co wyczytałem sterownik też lubi się zawieszać ) , lub dwie nero 5 . Tunze też rozważam . Lub rosmond . 

Mam dużo skały wiec ciężko ustawić cyrkulację , ale nie mam piachu . Sprawa odmulania mi nie przeszkadza . Wiec nie musi być idealnie czysto w akwarium . Musi wiać za skałą by wszystko było z przodu , wtedy mogę syfek ściągnąć . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może weź pod uwagę Coral Box RN-1 Reverse Nano Pump, mam taką I jest super, strumień jest rozdzielany na wszystkie strony więc nie dmucha tak mocno w jednej linii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć , dzięki za odpowiedz . W DE dostępne tylko na amazonie . 

Nero 5 według opisu 11300l/h , grubość szyby do 13mm , pełne sterowanie z telefonu itp , brak regulacji konta pochylenia głowicy . Dwa magnesy które przyczepia się do szyby , a do jednego z nich przyczepia się głowice . Cena 300€ . Pobór prądu 30W .

Może zamówię małe Tunze bez sterowania , cena przystępna i nigdy nie miałem z nimi problemu . Jedna znalazłem w piwnicy ma już kilka lat a i tak jej nie słychać . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jebao CP??? Tania i moim zdaniem dobra kopia gyre. Daje szeroki i równomierny strumień... Myślę, że będziesz zadowolony... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, silvia napisał:

kolega pisał o tym za  $116.99  (25W i 10 000l/h)

https://www.fish-street.com/coral-box-rn-1-reverse-nano-pump

Wiem o czym pisał. Cena którą podałem i opis dotyczy  nero 5 . 

Dadario - dzięki , pompa jest naprawdę fajna i pewnie by stykła , tylko to są pompy dostępne na amazonie . Ja bym wolał przez sklep zamówić . Jest sporo produktów dostępnych w Polsce a w DE już nie i odwrotnie . Myślałem też o małych pompach tak do 4000l/h , ale 4 sztuki . Tylko to też lipa , bo magnesy są słabe .  Jest tego mnóstwo wiec coś wybiorę , jak będę miał chwile wolnego . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uwierzę, że w De nie ma pomp jecod/jebao dostępnych... Nawet w USA z nich korzystają... Aż sobie zaraz sprawdzę... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli myslisz o malych sterowalnych I nieslyszalnych to moim zdaniem Tunze 6040. Mala pompa ale daje rade. Sam mam u siebie m.in. 2x6040 I na glebokosci baniaka, a ma 82cm dmucha ladnie. Z czasem zapewne dojda jeszcze dwie sztuki.

Co do AI sie nie wypowiem bo nie mialem a o tych chinskich roznie pisza. Przyjalbym zasade ze kazda kolejna ich odslona bedzie dzialac lepiej :)

Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042

Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa :); Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
4 minuty temu, dadario napisał:

Nie uwierzę, że w De nie ma pomp jecod/jebao dostępnych...

są na 1 000%  jak zamawiasz z np. ebaya to są także dostawy zza Odry :) "chińczyki" mają tam swoje magazyny by wysyłać już z terenu Unii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to samo , tylko bez sterowania . Jest już ze mną kilka lat i pracuje cicho . Te pompy może wybiorę. Przy tej ilości skały co mam ciężko jest wybrać coś sęsownego by było dobre i załatwiło sprawę cyrkulacji .

6 minut temu, silvia napisał:

są na 1 000%  jak zamawiasz z np. ebaya to są także dostawy zza Odry :) "chińczyki" mają tam swoje magazyny by wysyłać już z terenu Unii

Są dostępne na amozonie i ebayu. Ale nie w sklepie . Obleciałem wszystkie sklepy w Berlinie i nie zamówią mi tego . Musiał bym sam to zamawiać przez amazon . A ja wole kupić na miejscu. 

8 minut temu, silvia napisał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej...Te pompy CP , zarowno 25 jak i 40 sa dostepne na Fish Street i ja ja tez tam kupilem a to jest filia sklepu w Holandi i stamtad Ci przyjdzie w pare dni...Masz trzy opcje dostarczenia jej do Niemiec...

Na ich stronie przestrzegaja by nie kupowac ich na Ebay'u i innych takich a zdjecie pokazuje jak wyglada pompa sprzedawana przez nich a jak przez kogo innego...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Mi pompa cp40 po raz kolejny odmówiła dzisiaj w nocy posłuszeństwa. Po pracy rozbiorę i sprawdzę. Mam nadzieje, że nie poszedł znowu trzpień. 15 miesięcy i 3 usterki. Z czego po drugiej dostałem nową pompę...

Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@laszek ja mam CP 25. Kupiona jako używka. Ogólnie ma 30miesiecy, ja mam ją 10. Zero problemów oprócz jednego ślimaka który zablokował wirnik. Po czyszczeniu czasami trochę buczy, ale ogólnie cicha, mocna i bezproblemowa... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AI nero 5 to nowa konstrukcja i raczej jeszcze jej nie kupisz, a nawet jeśli już dostaniesz na pewno będziesz jednym z pierwszych do testowania.

Ja mam Vortech MP 40QD i Tunze. Przy QD* (quiet drive = cicha praca) powinna być gwiazdka:  * ciche do 5 biegu na 12 dostępnych. Po 8-9 biegu są nieprzyzwoicie hałaśliwe. A nie po to kupuje się pompę, która ma wydajność 17000 l/h żeby ją używać na mniej niż pół mocy. Inna sprawa, że z jej wydajnością nie ma co dyskutować. W akwarium 500 litrów ustawiona na maxa robi pralkę. Bez reeflinka jej sterowanie jest mocno przereklamowane. No chyba, że ktos ma ochotę codziennie klikać na sterowniku różne opcje. I jedna zasadnicza wada tej pompy: Wali wodę tylko przed siebie - nie można kierować kierunku strumienia. Ustawiona 25cm od powierzchni miesza piaskiem na końcu akwarium. Wyżej ustawić się nie da bo zaciąga powietrze. Fajna do długich akwariów, pół metra od pompy jest w zasadzie jeden strumień, dopiero na końcu akwarium po odbiciu od szyby daje ciekawszy ruch wody. Może jakbym dał drugą pompe na przeciwko, to może by się neutralizowały i wprowadzały chaotyczny ruch na środku. Z jedną lipa. Ogólnie jakby mieć fishroom, i 2-3 takie pompy to mogą robić przednią robotę. Dlatego być może są popularne w USA, gdzie ludzie mają domy i z akwarium widać przednią szybę a całe zaplecze jest schowane.

Tunze 6095 dla mnie to najlepsza pompa. Ciche, jeśli chodzi o to, jak miesza wodę to bije vortecha na łeb. rusza całą kolumną wody intensywnie, ale niejednostajnie. Można ustawiać kierunek, albo na skałę, albo w kierunku toni, albo na szybę. Jakby Tunze popracowało nad wifi + aplikacja lub multimedialnym sterownikiem to byłyby totalnie bezkonkurencyjne. Tylko, że Tunze można podłączyć pod wiele sterowników np. profilux i na nich ustawiać pracę dowoli. Czego nie można zrobić z Vortechem. No i nie wiem, czy ktoś kiedyś miał awarię tunze, bo nie pamiętam, żebym coś takiego czytał na forum.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, CoralHouse napisał:

Coralhouse jak zwykle pierwsze z nowościami... :D

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, katani napisał:

AI nero 5 to nowa konstrukcja i raczej jeszcze jej nie kupisz, a nawet jeśli już dostaniesz na pewno będziesz jednym z pierwszych do testowania.

Ja mam Vortech MP 40QD i Tunze. Przy QD* (quiet drive = cicha praca) powinna być gwiazdka:  * ciche do 5 biegu na 12 dostępnych. Po 8-9 biegu są nieprzyzwoicie hałaśliwe. A nie po to kupuje się pompę, która ma wydajność 17000 l/h żeby ją używać na mniej niż pół mocy. Inna sprawa, że z jej wydajnością nie ma co dyskutować. W akwarium 500 litrów ustawiona na maxa robi pralkę. Bez reeflinka jej sterowanie jest mocno przereklamowane. No chyba, że ktos ma ochotę codziennie klikać na sterowniku różne opcje. I jedna zasadnicza wada tej pompy: Wali wodę tylko przed siebie - nie można kierować kierunku strumienia. Ustawiona 25cm od powierzchni miesza piaskiem na końcu akwarium. Wyżej ustawić się nie da bo zaciąga powietrze. Fajna do długich akwariów, pół metra od pompy jest w zasadzie jeden strumień, dopiero na końcu akwarium po odbiciu od szyby daje ciekawszy ruch wody. Może jakbym dał drugą pompe na przeciwko, to może by się neutralizowały i wprowadzały chaotyczny ruch na środku. Z jedną lipa. Ogólnie jakby mieć fishroom, i 2-3 takie pompy to mogą robić przednią robotę. Dlatego być może są popularne w USA, gdzie ludzie mają domy i z akwarium widać przednią szybę a całe zaplecze jest schowane.

Tunze 6095 dla mnie to najlepsza pompa. Ciche, jeśli chodzi o to, jak miesza wodę to bije vortecha na łeb. rusza całą kolumną wody intensywnie, ale niejednostajnie. Można ustawiać kierunek, albo na skałę, albo w kierunku toni, albo na szybę. Jakby Tunze popracowało nad wifi + aplikacja lub multimedialnym sterownikiem to byłyby totalnie bezkonkurencyjne. Tylko, że Tunze można podłączyć pod wiele sterowników np. profilux i na nich ustawiać pracę dowoli. Czego nie można zrobić z Vortechem. No i nie wiem, czy ktoś kiedyś miał awarię tunze, bo nie pamiętam, żebym coś takiego czytał na forum.

Mam u siebie dwa MP 40QD i dopiero na ostatnim biegu coś słychać a widok akwarium bez kabli w wodzie bezcenny:) Przed założeniem pomp szyba wewnątrz  akwarium musi być idealnie czysta żadnych glonów wapiennych itp. 

145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Efendi napisał:

Mam u siebie dwa MP 40QD i dopiero na ostatnim biegu coś słychać a widok akwarium bez kabli w wodzie bezcenny:) Przed założeniem pomp szyba wewnątrz  akwarium musi być idealnie czysta żadnych glonów wapiennych itp. 

U mnie sam silnik głośniej chodzi na wysokich biegach niż cała tunze zanurzona. Akwarium mam przy kompie, silnik więcej jest bliżej niż metr od głowy w czasie, jak siedzę przy biurku.

Wiem, że pompa musi być czysta, mam nawet taki wpis w dzienniczku, że brudna pompka = hałas. Ale ostatnio ją czyściłem, szyba czyszczona żyletką a nie jest idealnie cicho. Rano jak się wchodzi do pokoju z akwarium to świetnie słychać Vortecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciał bym wam wszystkim podziękować , tylu odpowiedzi się nie spodziewałem . Nero 5 jest więc podobne do vortecha , co nie ma możliwości ustawienia kierunku strumienia . Dmucha tylko przed siebie . Wczoraj padły mi obydwa sterowniki i pompy stały , może padły w nocy , tego nie wiem . Rano działał tylko obieg 5000l/h i małe Tunze 2500l/h  . Po pracy podskoczyłem do znajomego , który zaoferował pomoc i przywiozłem 3 Tunze . Mam wrażenie , że dmuchają szeżej nisz Aqua medic . 

Co do pomp  Cp jednym chodzi , a drugim nie . Sklep ma racje są na ebayu . Tylko reklamować potem problem . 

Vortech ma super wygląd i cenę kosmos . Ale jak dmucha tylko przed siebie to lipa , tak samo jak nero 5 . 

Wiec albo Tunze , może 6055 , trzy sztuki ze sterownikami , lub dwa Maxspect gyre xf230 .

pompy Tunze są produkowane tylko ze sterownikami , podłączenie sterownika na cztery pompy jest możliwe , lecz ma się wtedy 5 sterowników . Tak dziś usłyszałem od przedstawiciela Tunze . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór dokonany , zamówione dwie Tunze 6095 ze sterownikiem 7095 . Kupiłem też nowe sterowniki do moich Aqua medic 8.1 . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.