Jukos Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Czołem. Mam mały problem. Muszę przykleić grzebień do przegrody w sumpie (muszę naprawić mały błąd konstrukcyjny). I teraz pytanie - czy go przykleić? niestety kropelka w żelu po paru dniach odpuszcza, mimo tego że matowiłem szkło. Czy znacie jakiś klej który można stosować pod wodą? czy pozostaje mi na kilka godzin po prostu osuszyć sump? p.s. podobno są jakieś taśmy które można stosować - ktoś, coś wie na ten temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 8 Października 2018 JBL haru jest taki klej, ale nie klei pe pp z opisu wynika że można kleić pod wodą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Myślę , że zda egzamin silikon akwarystyczny. Jeśli wyłaczysz na 1 godzinkę sump to nic się nie stanie. Posmaruj szkło i grzebień silikonem. Użyj ściskaczy takich plastikowych. Je mozesz zostawić dłużej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Ja kleiłem zwykłym klejem do rur pcv (klej dostępny w liroy dział hydrauliki/ogrzewania mała niebieska tubka). Na 20min wyłączyłem obieg i to wystarczyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Hej... Kiedys tez mialem ten problem i do grzebienia przykleilem z obu stron dwa kawalki plstiku tej samej dlugosci i w ten sposob powstala szpara a calosc nakladalem na szklo przegrody...Plusem tez jest czyszczenie, wystarczy wyciagnac... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jukos Zgłoś Napisano 8 Października 2018 (edytowane) 25 minut temu, boo12 napisał: JBL haru jest taki klej, ale nie klei pe pp z opisu wynika że można kleić pod wodą czytałem o tym kleju, ale właśnie obawiam się że grzebienia nie złapie. 6 minut temu, dla syna napisał: Ja kleiłem zwykłym klejem do rur pcv (klej dostępny w liroy dział hydrauliki/ogrzewania mała niebieska tubka). Na 20min wyłączyłem obieg i to wystarczyło. Kleiłeś takim kleje pod wodą? pcv do szkła? Edytowane 8 Października 2018 przez Jukos (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 8 Października 2018 57 minut temu, Jukos napisał: czytałem o tym kleju, ale właśnie obawiam się że grzebienia nie złapie. Kleiłeś takim kleje pod wodą? pcv do szkła? Pcv do szkła ale nie pod wodą. Trzeba troszkę ulać z sumpa żeby poziom był niższy niż miejsce klejenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Dziwie się, że to się trzyma kleje do rurek mają za zadanie rozpuścić oba łączone materiały i spajają je w ten sposób a szkła to chyba nie rozpuści Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Października 2018 (edytowane) a może tym ? https://allegro.pl/listing?string=MILLIPUT TERRACOTTA&order=m&bmatch=baseline-cl-uni-1-0-0806 zrobisz ramkę/uchwyt i będzie zdejmowany - do czyszczenia jak pisano wyżej Edytowane 8 Października 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafael31 Zgłoś Napisano 8 Października 2018 46 minut temu, silvia napisał: a może tym ? https://allegro.pl/listing?string=MILLIPUT TERRACOTTA&order=m&bmatch=baseline-cl-uni-1-0-0806 zrobisz ramkę/uchwyt i będzie zdejmowany - do czyszczenia jak pisano wyżej Milliput się nie nadaje do takich rzeczy. To jest to samo co deltec aquascape. Po stwardnieniu jest jak kamień ale nie trzyma jakoś super mocno i połączenie z plastikiem nie będzie zbyt mocne. Cytuj Rafa Rafała http://nano-reef.pl/...f-30-bydgoszcz/ Rafa Rafała vol.2 http://nano-reef.pl/topic/90864-rafa-rafala-vol2-112-l/#entry919748 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 10 Października 2018 Czarny silikon akwarystyczny. Trzeba wyłączyć obieg. Spuścić trochę wody. Osuszyć szybę i przykleić. Jak lekko stwardnieje spójna to można zalać. Sam tak wklejałem plastiki do sumpa. On łapie i plastik i szkło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach