tiesto223 Zgłoś Napisano 21 Października 2018 (edytowane) Wytrzyma 200l plus sump ok 60l Nozek bedzie 12sztuku udzwig jednej nozki70kg. Belki z sosny 4x6cm Edytowane 21 Października 2018 przez tiesto223 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 21 Października 2018 Pewnie, że wytrzyma. Nawet sporo więcej niż 200 litrów. Tylko możesz zrobić jeszcze podstawki pod środkowymi słupkami, tak dla stabilności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tiesto223 Zgłoś Napisano 21 Października 2018 Chodzi ci o nozki regulowane beda 3rzedy po 4nozki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 21 Października 2018 Chodzi mi o to, że na zdjęciu widać tylko nóżki pod skrajnymi słupkami, a pod środkowymi już nie. Jeżeli będą pod wszystkimi to ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 21 Października 2018 O nóżkach się nie wypowiem , bo to różnie bywa . Ale stelaż pewnie udźwignie ponad tonę jeśli będzie równo stał . Na podobnej konstrukcji stoi moje 450l i w środku sump ponad 200l , oraz dolewka 30 l tylko ja mam jeszcze płytę osb . Boki , blat , dół szafki i tył z płyty 22 mm jeśli dobrze pamietam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 21 Października 2018 to wytrzyma z 500l bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tiesto223 Zgłoś Napisano 21 Października 2018 Nozki potrzebuje bo mam krzywa podloge i tylko takie znalazlem. obodowane tez bedzie z plyt meblowych 180mm wiec spoko jak nie musze sie bac to w tygodniu bede przerzucal do nowego akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 21 Października 2018 Stawiaj śmiało , powodzenia przy nowym zbiorniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 21 Października 2018 (edytowane) Konstrukcja łączona na czopy i sklejona była by znacznie mocniejsza i dużo bardziej trwała. Tu się wszystko trzyma jako tako na oko... Edytowane 21 Października 2018 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barto125 Zgłoś Napisano 22 Października 2018 Również sposób łączenia mi się nie podoba, ale jak wokoło przyjdzie płyta meblowa i wszystko do niej będzie skręcone na konfirmaty to będzie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 22 Października 2018 19 godzin temu, nanokaczor napisał: Konstrukcja łączona na czopy i sklejona była by znacznie mocniejsza i dużo bardziej trwała. Tu się wszystko trzyma jako tako na oko... 13 minut temu, barto125 napisał: Również sposób łączenia mi się nie podoba, ale jak wokoło przyjdzie płyta meblowa i wszystko do niej będzie skręcone na konfirmaty to będzie ok Prosiłbym o przykłady. Ciekawi mnie co macie na myśli przez poprawne połączenia. Nie mam możliwości pracy w drewnie, ale temat mnie intryguje więc w miare możliwości jakbyście mogli podzielić się wiedzą byłym wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 22 Października 2018 (edytowane) zobacz temat Krzyśka "laszka" on ma drewnianą szafkę Edytowane 22 Października 2018 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Października 2018 Mi w sklepie meblowym takie nóżki odradzili jak robiłem szafkę pod około 300l akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 22 Października 2018 @Paragon Tak ale on dalej ma połączenia na wkręty czy kątowniki. Nie o takie chodziło @nanokaczor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 22 Października 2018 2 minuty temu, sith114 napisał: @Paragon Tak ale on dalej ma połączenia na wkręty czy kątowniki. Nie o takie chodziło @nanokaczor Tak bardzie mi chodziło o wykonanie jego szafki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 22 Października 2018 Niestety @nanokaczornie do końca ma rację. Połączenia ciesielskie typu czopy i gniazda w dzisiejszych czasach maja wartość raczej estetyczną. W konstrukcjach drewnianych zostały wyparte przez wkręty i płyty metalowe. Zastosowane odpowiednie elementy mają większą trwałość i wytrzymałość. Są łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu i montażu. Niwelują również pracę drewna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 22 Października 2018 Też tak mi się wydaje szafka Krzyśka jest i ładna i mocna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Października 2018 To drewno z marketu czy ma konkretną klasę przydatność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 22 Października 2018 (edytowane) 2 godziny temu, dadario napisał: Niestety @nanokaczornie do końca ma rację. Połączenia ciesielskie typu czopy i gniazda w dzisiejszych czasach maja wartość raczej estetyczną. W konstrukcjach drewnianych zostały wyparte przez wkręty i płyty metalowe. Zastosowane odpowiednie elementy mają większą trwałość i wytrzymałość. Są łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu i montażu. Niwelują również pracę drewna. Nie prawda. Połączenie drewna przez płyty metalowe i wkręty jest tanie i szybkie. Dlatego jest mocno przereklamowane. Nie ma to jednak nic wspólnego z wytrzymałością i trwałością. Ma to związek jedynie z pieniędzmi... Szczerze mówiąc jest to nie dość że kiepskie, ma o wiele mniejszą wytrzymałość, jest mało trwałe to jeszcze jest mało estetyczne. Wszystkie naprężenia przenoszą się z drewna przez blachy na drewno. Kompletnie zmienia to stan naprężeń w takiej konstrukcji. W konstrukcji łączonej na czopy i sklejonej pracuje cały przekrój drewnianej belki a nie tylko blacha. Ja mam regały z tropikalnych gatunków drewna w których elementy łączone są na czopy i wpusty. Wszystko jest sklejone i nie użyto do ich budowy ani jednego gwoździa czy wkręta. Mam też od wczesnego dzieciństwa regał z sosny, który jest zbudowany w ten sam sposób i od tamtej pory stoją na nim te same zbiorniki. Minęło ponad 25 lat [w tym przez połowę czasu stoją na nim solniczki] i nie ma żadnych oznak korozji ani jakiegokolwiek zużycia. Po takim czasie pod akwarium morskim blachy i wkręty by skorodowały... Nawet jeśli były by pokryte cynkiem. Edytowane 22 Października 2018 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach