Skocz do zawartości
anney

Gili 217l+70

Rekomendowane odpowiedzi

10tyg.

po4-0

no2-0

no3-10

Do akwa doslzy dwie sexguttaty (sic spot sleeping goby), 2 malenkie (1.5cm) ocealarisy i brzydala przywloklam,zeby moj las aiptasii zjadl. tym czasem babki i blazenki super sie zaaklimatyzowaly, a brzydal ma aiptaisie w d... i podjada zarcie reszcie gromady.

z korali doszly dwie euphyllie i mala galaxia gorgonii (nie wytrzymalam). Zamienilam lobo na jednego torcha. Ukwial powedrowal na tyl skaly i mam nadzieje,ze ma sie dobrze, bo go wogole nie widze (oczywiscie trzeba bylo sie ulokowac w najwiekszej dziurze :rolleyes:

zatem mam 4 ricordee florida, ktore wygladaja jakby mialy peknac, sa tak spompowane i trzy podzielily sie juz, 2 euphyllia i mala gorgonie.

jutro przyjezdza moj nowy piekny sump, wiec dojdzie 50l do obiegu :D 

w refugium chaeto pieknie sie rozrasta i dragon tez zaskoczyl.

tyle z nowosci.

aaah! i jeszcze briareum niebiesko neonkowe, ktore jutro bede kleic do tylnej szyby (musze po super glue poleciec).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o babki kopiące to masz bardzo młody system na te ryby, nie będą miały co wyżerać z piasku - brak mikro życia w piachu, będziesz musiała dokarmiać babki poprzez zakopywanie kostki mrożonki w piachu, zapytaj @Nik@ jest specjalistką w karmieniu babek.

Jakie Euphyllie zakupiłaś? glabrescensy? one są najbardziej wymagające z całej rodziny, uwaga na zbyt duże Po4.

Jak klejenie to kropelka w żelu, zwykły płynny cjanoakryl nie da rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokarmiam je narazie mysis (zajadaja az milo) mimo iz jest mnostwo widlonogow w zbiorniku, ktore tez sobie skubia caly dzien, mysle ze spokojnie damy rade, tym bardziej,ze daje im tez algi. poki co brzuszki wypasione sa (a kupilam je z dosc wkleslymi). Przekopuja piasek caly czas (piasek mialam zywy). Damy rade :) 

Euphyllie mam dwie, ancore i glabrescensy.  Po4 mam zero i temperature stala 25-25.5 i powerheady ustawione tak by mialy nieregularny ruch wody (ktory ponoc lubia najbardziej) no i wygladaja lepiej niz w akwarystycznym poki co. Mam nadzieje,ze ta tendencja sie utrzyma.

Szukam wlasnie fajnych miekkich korali (oprocz xenii) zeby koloru dodac.  Zakochana jestem w montiporach, ale na nie jeszcze oczywiscie za wczesnie.

14 minutes ago, Ura said:

Jak klejenie to kropelka w żelu, zwykły płynny cjanoakryl nie da rady.

Tak, wlasnie wiem i o dziwo mam spory problem z dostaniem kleju w zelu, a na wszelkie akwarystyczne kleje dostepne tu, briareum mi sie na szybie nie trzyma.

Karmienie:

bBazenki dostaja plankton (ze wzgledu na swoj wiek), babki dostaja mysis, algi w platkch i widlonogi zjadaja z szyby, a euphylli i gorgonii leje phytoplankton.

IMG_4569.JPG

IMG_4567.JPG

IMG_4547.JPG

IMG_4511.JPG

IMG_4566.JPG

IMG_4565.JPG

IMG_4570.jpg

zapomnialam dopisac,ze jeszcze 2 krewetki doszly. Wundermanni z nadzieje (spelniona) na aiptasie i lysmata debelius (bardzo grzeczna).

Edytowane przez anney (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy sump juz podlaczony :) :D:smile_big:

Brzydal aiptasii nie rusza. :wacko:

Nika, ze wzgledu na to,ze masz zapchana skrzynke pytam tu.

Czy powyzsze dokarmianie (czesc w toni czesc targetujac) jest ok dla moich sexguttat, czy oprocz alg, mysis (target) i widlonogow (te z szyb zjadaja) cos jeszcze mam im dawac do momentu, az moj piasek bedzie bogatszy? (nie wiem na ile jest bogaty teraz, choc go caly czas przesiewaja)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dawalam babce pipetą pod piach mysis, artemie, ikre ryb morskich. Moja z szyb nic nie zjadała.

Na początku się bała, ale szybko wyczaila, do czego służy ta pipeta i w locie już próbowała ją gryźć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod piach? ooo! moje podplywaja do pipety i wyjadaja jak tylko mysis wyplywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje no3 jest piekne :D =10. dzien w dzien i euphylliom bardzo to jak widac odpowiada. :p 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, anney napisał:

moje no3 jest piekne :D =10. dzien w dzien i euphylliom bardzo to jak widac odpowiada. :p 

No i tak trzymaj:D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jest :D dzis doszlo 50l swiezej solanki :D w moim pieknym nowym sumpie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
14 minut temu, anney napisał:

No to nie kombinuj z ładowaniem pokarmu pod pioch :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nika dawala rade :p   

a tak na powaznie,  bede dalej podawac mysis pipeta, bo one sobie i tak fajnie radza jedzac widlonogi i algi w platkach. Jak mi juz dojrzeje akwarium, to na bank wloze pod piach :D chociaz raz na jakis czas :p 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jedzą prosto z pipety to nie trzeba w piach dawać.  Ja dawalam bo u mnie żarówki nie dawały babce zjeść z toni. Zanim się polapala, że jest pora karmienia to już było pozamiatane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem ile dzis tygodni od zalania ;) :p zbyt leniwa,zeby sprawdzic, ale wszystko sie kreci. Polipy euphylli dziela sie na 2 czy 3 nawet co niektore, brzydal dalej nie je aiptasii i jutro wyjezdza i sama nie wiem co mam sprowadzic na te piekne roze. blazenki rosna, babki jedza i sa zadowlonone, hodowla widlonogow sie rozmnaza, ricordee napompowane na maxa, dziela sie znow (florida, bo yuma tylko jeden raz sie dopiero podzielila) i jutro wpada moj zamowiony Acanthops i moze cos jeszcze zwleke.

Niestety red eye goby juz nie maja :(  ale moze to i lepiej, bo acropor nie planuje przez najblizszy rok przynajmniej, a do tego czasu moze uda mi sie powiekszyc akwarium, o ile tego nie wysadze ;)

W nowym sumpie kielze buszuja, ladnie mi sie monza, chaeto tez ladnie narasta(moze nie tak szybko jakbym chciala czyt 1kg/miesiac haha), dorzucilam troche miracle mud (w koncu mam duze refugium!)

mialam dwudniowy wyrzut no3 do 50, potem spadlo znow do 10.... sama nie wiem od czego (moze przesuwanie skaly?! bo przemeblowanie delikatne zrobilam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakupilam berghie na aiptasie. :D mam nadzieje,ze w moim mlodym zbiorniku bedzie im ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpadl przedwczoraj Acanthops, kolejna ricordea florida i yuma.  Aniol mial minutowe spiecie terytorialne z babkami, po czym go ustawily i poplynal sobie pod druga skale po czy zaczal skubac mi briareum.... ktore oczywiscie na skuten wkurzania sie schowalo, spadlo z szyby i chwilowo musi byc na skale.

ale tak moje euphyllie sie bujaja dzisiaj :) (niebieska ricordea w telefonie nie wyglada wogole :p )

co do dino; na pierwszym zdjeciu tuz przy pyszczku aniola, widac babelek. wczoraj byly szt 3, dzis 1.

p.s. czekam na zolta floride :D  i szukam rozowej :wub:

IMG_4809.JPG

IMG_4826.JPG

IMG_4819.JPG

On 1/24/2019 at 3:43 PM, @Beti said:

No i tak trzymaj:D 

nie moge Ciebie Beti tagowac z jakiegos powodu...

spojrz na to niby dino ;)    

wczesniej zauwazylam,ze po wlaniu phytoplanktonu (dawka odpowiednia dla wielkosci akwarium) nastepnego dnia mialama juz brazowawy osad na szybach, jakbym wlozyla swieza rowe do skarpetyni i teraz babelki wyszly rowniez nastepnego dnia po podaniu p/planktonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostalam mala szczepke zoa, korej nie chcialam (wogole nie chce zoa zwz na dzieci) moge komuz z uk odeslac, jesli jest chetny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dostalam mala szczepke zoa, korej nie chcialam (wogole nie chce zoa zwz na dzieci) moge komuz z uk odeslac, jesli jest chetny. 
Zoa są fajne. A z tą palytoksyną to większość przesadza.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@anney co Ty chcesz od tego baniaczka? jedna czy dwie krople minie samo,masz mlodziutki zbiornik jeszcze może być wiele plag..oby nie...bardzo ładne korale:clapping

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba przywloklam ospe z aniolem. Zauwazylam wczoraj,ze aniol sie ociera o skale (1 raz co moglby byc przypadek) ale dzis jedna z babek ma 5 bialych kropek na pletwie ogonowej.....

no to mam.

ide czytac co robic oprocz czosnku (ten w slodkim zalatwial ospe w kilka dni +wyzsza temperatura)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamowilam herbate rybom (herbtane :p ), wrzucilam im czosnku dopoki herbata nie przyjdzie i zamowilam uv.  Na razie jest to 5 kropeczek (na koncu ogonka babki na zdjeciu), ryby jedza pieknie, brzuszki pelne, plywaja jak zwykle, zero zmian w zachowaniu.  

IMG_4886.JPG

IMG_4883.JPG

IMG_4879.JPG

IMG_4878.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 miesieczny update.

ospa chyba nie byla ospa, ale po 2 dniach kropeczki z ogonka zniknely. Ryby wszystkie pieknie jedza i maja sie swietnie 

Do kostki doszla kolejna malusienka rozowa euphyllia ancora (uwielbiam je! ), pomaranczowa rico sie podzielila znow, wiec przerzucilam jedna w inne miejsce. Do obsady pletwowej doszla znienawidzona przez wielu piekna hexa :D ktora jest bardzo, bardzo grzeczna (osobnik byl na obserwacji w moim sklepie od 2miesiecy ;)  ) i  rownie piekna nemateleotris.

Parametry mam bardzo stabilne, Po4 0-0.01, No3-10 (jak mi spada, to dorzucam rybom wiecej jedzenia, bo euphylliom ten poziom najbardziej odpowiada), Ca 450

W refugium 2 caulerpy i chaeto rosna jak szalone pod nowym swiatlem do hydroponiki.

ot na tyle. :p 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pięknie:clapping

@anney to nie ospa,wiele ludzi myli stres ryb gdzie sie wysypie chwilowo ryba,lub może być to jakiś pasożyt który zniknie sam.

Ospa 90% wykończy zbiornik jeśli chodzi o ryby (są leki ale szczerze ciężko aby przetrwało 100% obsady)

Osobiscie nie miałam w zbiorniku ospy,ale trochę sie oczytałam w tym kierunku jak to przebiega i jakie sa efekty leczenia,czasem ludzie leczą ale to wcale nie ospa.

Dam Ci przykład mój bialobrody jest co chwilę wysypany taką drobną białą kaszą,za pare dni czysty,podobne do ospy,a jednak to nie ospa.

Ps.jak tam brzydal?

Słuchaj mój to len,kupiłam chełmona też cisza! by to szlak:angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahahhahaahah no masz leniuchy! Chelmonek je? (czytalam,ze czesto nie potrafia sie odnalezc w nowych zbiornikach i nie jedze)  niech Ci zdrowo rosnie :* moj brzydal nadal je tylko i wylacznie mysis i widlonogi...  wiec on niestety wroci do sklepu (juz sie z nimi umowilam), bo nie byl na liscie mojej planowanej obsady, tylko jako wrog aiptasii, a ze nie robi tego co ma robic, to wraca skad przyszedl ;)  Ale kupilam Berghie i widze,ze 2 duze  aiptasie  zniknely (3 dni), choc slimaczki gdzies w skalach sa, moze pomysl o nich? Nika chyba ma berghie tez, moze odsprzeda, bo one sie chyba tylko aiptasia zywia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.