Niko235 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 Witam, mam mały problem otóż zachciało mi się spróbować metody probiotycznej AF ponieważ chciałem zbić sobie trochę po4 które wynosiło coś pomiędzy 0.03-0.1, i zaprzestać stosowania rowa phos, no3 miałem na poziomie 2-5 testy saliferta, w sumpie glon spaghetti. Odkąd zacząłem podawać probioS i do tego NPpro wzrosło mi strasznie no3 do 50 a glony w sumie zrobiły się marne tz. kolor blady i się kruszą, pływają takie małe kawałeczki, po4 dalej jest jakie było. I teraz czy odstawić probiotykę czy wywalić glony z sumpa? Dodam że korale jak na razie mają się ok. Reszta parametry jest książkowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 Warto było by uzupełnić temat o ważne informacje o zbiorniku: 1.sprzęt (cyrkulacja, odpieniacz, złoża biologiczne itp) 2. obsada 3. parametry (a zwłaszcza kh bo w metodzie probiotycznej to ważny parametr) 4. czas jak długo działa zbiornik i od kiedy stosujesz tą metodę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 Godzinę temu, Niko235 napisał: Reszta parametry jest książkowa. czyli jakie ? Podaj konkrety zacznij od KH Edit: Co do uzupełnienia metryczki - pełna zgoda z postem powyżej. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 Godzinę temu, Niko235 napisał: Witam, mam mały problem otóż zachciało mi się spróbować metody probiotycznej AF ponieważ chciałem zbić sobie trochę po4 które wynosiło coś pomiędzy 0.03-0.1, i zaprzestać stosowania rowa phos, no3 miałem na poziomie 2-5 testy saliferta, w sumpie glon spaghetti. No3 2-5 oraz Po4 0,03 i miałeś źle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 Kh 7.3, pH 7,7 ale takie było od zawsze, mg 1410, Ca 420. Wiem że nie było źle ale zawsze można coś poprawić ale w moim przypadku chyba chciałem zbyt dobrze i coś idzie nie tak. Więc właśnie nie wiem co robić czy iść dalej w probiotykę czy odstawić walnąć sporą dawkę special blenda i tyle. Mam też no3:po4x ale na razie stoi w szafce może czas go podać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 22 minuty temu, @Beti napisał: No3 2-5 oraz Po4 0,03 i miałeś źle? No... 2 minuty temu, Niko235 napisał: Wiem że nie było źle No...i po co? eee sama stosuję probiotyczną metodę,ale hola to nie tak hop,co teraz można pomieszac stopniowo sole RS i powoli wracac do starej metody,skoro było dobrze...@Niko235 należą się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 Metodę stosuję od niecałego miesiąca, czytałem że były przypadki że na początku no3 rosło a później spadało. Co zrobić człowieka uczy się na błędach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 A jakie masz korale ze chcesz się bawić probiotykę? Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 Miękkie, LPS i parę sps i chciałem pójść trochę bardziej w spsy. Dziwi mnie to Czesi spaghetti nagle tak podupadło skoro no3 jest i po4? Do momentu rozpoczęcia probiotyki rosło i wyglądało bardzo ładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 4 minuty temu, Niko235 napisał: Miękkie, LPS i parę sps No i było zostawić,no3 2do 5 i po4 0.03 było ok przy mieszanej obsadzie,nawet jak byś misl przewagę sps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 Teraz to już sam wiem że mogłem zostawić tak jak było ale cóż mleko się rozlałonie bez znaczenia się wzięło Polak mądry po szkodzie. No nic jakoś sobie poradzę, nie z takiej opresji człowiek wychodził Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 Dokladnie stopniowo do poprzedniej wersji lub 50/50 i tak zostawic Dokladnie stopniowo do poprzedniej wersji lub 50/50 i tak zostawic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 A czy np. marniejace spaghetti może powodować taki wzrost no3? Karmię tak jak karmiłem nic nie zmieniałem oprócz tej probiotyki. Małe sprostowanie źle podałem no3 mam obecnie 25, ale odkąd zaczęłam probiotykę stopniowo co tydzień wzrastało 5 -10- 15 aż do 25. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Godzinę temu, Niko235 napisał: A czy np. marniejace spaghetti może powodować taki wzrost no3? Karmię tak jak karmiłem nic nie zmieniałem oprócz tej probiotyki. Małe sprostowanie źle podałem no3 mam obecnie 25, ale odkąd zaczęłam probiotykę stopniowo co tydzień wzrastało 5 -10- 15 aż do 25. Ja w redaktorze raz na miesiac wyciagam spagetti przeplukuje ujmuje,inaczej będzie gnilo jak sie zrobi ciasna ciapa,(tak w nawiasie) Trochę dziwnie ze Ci to zwrasta,mnie tak się nie robiło,przyczyną zwrostu może być gnijace spagetti Edytowane 8 Grudnia 2018 przez @Beti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 Jak spagetti się rozpuszcza to często wzrasta no3. Przyczyną może być za mały przepływ, złe oświetlenie, braki no3 i po4 pomijam, brak żelaza, brak porasu i jodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2018 No właśnie moje podejrzenie o ten wzrost no3 padło odrazu na spaghetti jak zobaczyłem w jakiej jest formie. Mam je od roku w sumpie i nic tam nie zmieniałem przepływ ten sam światło także. Mówię że ono zaczęło tak podupadać jak zacząłem podawać probiotykę AF. Korale mają się bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2018 Zachwiałeś ustabilizowany system ,bakterie walczą między sobą i tyle,zdecyduj czy wracasz do starej czy bawisz się nową ,ja trzymam się z reguły jednej metody jak się sprawdza. pozdr.Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach