Jump to content
w0j73k

Pompa - kilka pytań

Recommended Posts

Hej. Tak siedzę w pracy i rozglądam się za pompa, przeglądałem też forum i widzę że 99% poleca raczej pompy CO. 

Więc przeglądam sobie pompy na allegro, zastanawiam się nad pompa - > Grundfos alpha 1L 25/60

Akwarium o wymiarach 225x70x60h, sump o wymiarach 100x50x50.

Roznica poziomu między tafla wody w sumie a tafla wody wakwarium to ~1m (w supie 30 cm, stelaż 80cm + akwarium 60cm)

Co sądzicie o tej pompie? 

Może zaproponujecie coś innego? 

Myśląc o Grundfos kierowalem się opiniami ludzi którzy twierdzą iż pompa jest niezawodna. 

te pompy to w słodkim stosują :) do morskiego się nie nadają ..

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Czyli rozumiem że pompy CO nie wchodzą w grę, kurcze szkoda. Nie podjąłem decyzji co robic w baniaku - narazie staram się skompletować sprzęt... 

Guest
3 minuty temu, w0j73k napisał:

Czyli rozumiem że pompy CO nie wchodzą w grę,

nie - bo za dużo w nich .. rożnych metali np. stopów miedzi

To co proponujecie panowie? 

Pompa musi być mega cicha, będzie w odległości około 2m od mojego łóżka :)

Patrzyłem na Jebao ale 80 watt prądu chlasta 

Jak ty już teraz szukasz oszczędności to co będzie jak przyjdzie ci oświetlić ten zbiornik. ja mam 130x65x60 i u mnie świeci 432W :D

Pompa do tego litrażu będzie tyle żarła. 

Elespero - jak pisałem wcześniej, nie zdecydowałem jeszcze co będzie. Narazie szukam, czytam i dopytuje :) chce złożyć sprzęt jak najbardziej uniwersalnie, wiem jakiego oświetlenia potrzebuje zbiornik morski, dlatego staram się ewentualnie szukać oszczędności w innych aspektach technicznych :)

To przy kompletowaniu sprzętu powinieneś już wiedzieć jakie chcesz akwarium. Przy slodkim możesz założyć od CO i bedzie tanio i mocno, a zarazem dobrze.

W morskim będzie drożej aby było mocno i dobrze.

Prawie tysiąc litrów akwarium i szukanie oszczędności w tak ważnej sprawie jak pompa :)

W ten sposób morskiego nie założysz :No

Dokładnie krzyczenie na tym etapie, że drogo dobrze Ci nie wróży. Najpierw wydajesz kupe kasy masz zalany woda zbiornik i skałę. Potem jakiś czas na dojrzewanie przychodzi Ci pierwszy rachunek o kurcze przykładowo 200 zł więcej za prąd na miecha, a potem zaczynasz wkładać życie tu 300 zł tu 150, tu 10 szczepek po 50zł. Zanim skończysz wydawać to wrzucisz w te akwarium wiecej niż nie jedno auto w Polsce jest warte ;P

Edited by sith114 (see edit history)

To że szuka oszczędności na etapie planowania to bardzo dobrze! Ale aby zacząć kompletować sprzęt trzeba się zdecydować czy akwarium będzie słodko czy słonowodne bo prawie cały osprzęt jest inny. Co do pompy to ja polecam pompy AquaForte DM bo są ciche i nisko prądożerne do stosunku mocy.

48a8a9a6b8f4f4ee866d96cfdef63c4cu1641a14

6953777_Sygnaturarybki1.jpg

56_1245071123.gif

Cześć,

Ja ci powiem tak. Odpaliłem właśnie słodkie 200x60x60 z sumpem ale większość sprzętu kupowałem myśląc w przyszłości o morskim. ( dolewka , oświetlenie, właśnie sump )

Pompę kupiłem Vectra M1 i jest super cicha.

Maciek.

Reefmax, 2xKoralia nano 1600, RO DI

W dniu 7.01.2019 o 13:09, w0j73k napisał:

Kupiłem Jebao DCP 20000 

W niedziele napisałeś że ta upatrzona przez Ciebie pompa pobiera aż 80W prądu a kupiłeś pompę co pobiera 175W.

56_1245071123.gif

Znając mnie z czasem zamami się większe akwarium :p więc sprzęt będzie tylko szkiełko się podmieni 

No i tu masz rację. Pompa ma możliwość regulacji więc nie musi pracować na pełnych obrotach. Skręcisz ją trochę i będzie oszczędność na prądzie.

56_1245071123.gif

Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.