goclik Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2019 Witam, Zamierzam zrobić drewniany stelaż pod akwarium 65 x 35 x 45 cm (dł x szer x wys), czyli około 100 litrów. Czy wykonany z łat impregnowanych 40x50 mm (https://www.castorama.pl/produkty/budowa/drewno-budowlane-i-plyty-drewnopochodne/drewno-konstrukcyjne/laty/lata-impregnowana-40-x-50-x-3000-mm.html) według schematu poniżej będzie odpowiedni? Czy te łaty będą za słabe i użyć grubszych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2019 Ja mam stelaż z kantówek 3.5cm*5cm i dają rade polecam ci zrobić stelaż jak na tym filmiku i będzie super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2019 Po drewno polecam podjechać do składu drewna, powinno wyjść sporo taniej niż w Castoramie i będziesz miał podane klasy drewna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SinusX Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Pamiętaj o dobrej wentylacji dołu jeśli ma być tam sump. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Z własnego doświadczenia mogę napisać że wszyscy moi znajomi a miałem ich 3 ze stelażami drewnianymi po kilku latach zmieniali na stalowe i aluminiowe. Nie wiem czemu ale tak było. Niby woda morska drewno konserwuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Myślę, że w przyszłości sumpa uruchomię. Szafka będzie dobrze wietrzona, ponieważ stelaż będzie obudowany płytą jedynie z dwóch stron. Z pozostałych będzie odsunięty od ścian. Póki co chce zrobić stelaż jak najtaniej. Według moich obliczeń wyniesie mnie niecałe 100 zł. Jak wytrzyma kilka lat to będę bardzo zadowolony. A przez kilka lat może się wiele zmienić, łącznie z wielkością akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2019 Zaimpregnuj go lub kup drzewo już zaimpregnowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati21 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2019 Robiłem stelaż do swojego akwarium 80x50 z lat dachowych 30x50mm i można by na nim samochód postawić, nie rób podpórki środkowej bo nie ma potrzeby. Wszystko zaimpregnowalem lakierem bezbarwnym 2 razy i jest dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach