janusz-pśl Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Same ledy. Teraz robię na mieszance chińskich z allegro od 435nm do 460nm oraz białe CREE 6000K. Z moich doświadczeń wynika, że białe diody muszą mieć jak najwyższy parametr oddawania barw CRI. Jeżeli chodzi o proporcje w watach to 20 proc. mocy diody białe i 80 proc. royal blue i blue. Oczywiście warto zrobić ze sterowaniem, bo wtedy moce jużsobie dobierzesz sam według Swojego uznania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 11 godzin temu, silvia napisał: poszukaj w sieci zbiorników pod porządnymi lampami .. np Radion itp. a nie "chinkami" taki pierwszy z brzegu (trzeba brac poprawkę na to ze kamery / aparaty nie radzą sobie dobrze z takim światłem ) silvia jak poszukasz aktualizacji tego zbiornika to znajdziesz, że zmienił oświetlenie na t5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 8 minut temu, janusz-pśl napisał: Jeżeli chodzi o proporcje w watach to 20 proc. mocy diody białe i 80 proc. royal blue i blue. Oczywiście warto zrobić ze sterowaniem, bo wtedy moce jużsobie dobierzesz sam według Swojego uznania. potwierdzam w tej chwili mam 30% do 70 % i jest ze sporym zapasem jeżeli chodzi o kanał biały 20% to aż nad to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 1 minutę temu, Paragon napisał: potwierdzam w tej chwili mam 30% do 70 % i jest ze sporym zapasem jeżeli chodzi o kanał biały 20% to aż nad to Leszek ja aktualnie palę 75% białe i 80% royal blue i czuję jeszcze niedosyt, jedno że mocy a dwa że odpowiednich kolorów po tym jak widzę zbiornik znajomego z spsami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Teraz, fresz33 napisał: Leszek ja aktualnie palę 75% białe i 80% royal blue i czuję jeszcze niedosyt, jedno że mocy a dwa że odpowiednich kolorów po tym jak widzę zbiornik znajomego z spsami. no to masz dziwnie ja jak rozpalę kanał biały na 50-60% (niebieskie 200W białe 60W) to już mam biało jak w słodkim zbiorniku mój biały kanał to Cree 5W Cool White 6500K bardzo fajna barwa zresztą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 30 minut temu, Paragon napisał: no to masz dziwnie ja jak rozpalę kanał biały na 50-60% (niebieskie 200W białe 60W) to już mam biało jak w słodkim zbiorniku mój biały kanał to Cree 5W Cool White 6500K bardzo fajna barwa zresztą Właśnie dlatego wydaje mi się że lepiej właśnie dodać niebieskie świetlówki aby nie było tak bialo Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Leszek zrób zdjęcie to co wrzuciłeś ostatnio to dla mnie 10% na 90% Tu masz poniżej tak około 30% białych do 70% royal blue Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 1 minutę temu, Sygen napisał: Właśnie dlatego wydaje mi się że lepiej właśnie dodać niebieskie świetlówki aby nie było tak bialo Dzięki Teraz, fresz33 napisał: Tu masz poniżej tak około 30% białych do 70% royal blue masz dziwne białe moze to jakieś 20000K lub 30000K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 2 minuty temu, Paragon napisał: masz dziwne białe moze to jakieś 20000K lub 30000K U mnie kanał biały to full spectrum, 12000 i 20000k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) 22 minuty temu, fresz33 napisał: U mnie kanał biały to full spectrum, 12000 i 20000k zrezygnuj z tych wynalazków ful spectrum itd. daj najzimniejsze cree 6500 Cool White i zobaczysz co się dzieje , te diody są w radionie x30W G4 tam nie ma wynalazków typu 10000K czy 120000K itp. Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Po dołożeniu t5 coral plus i blue plus wypełnię pustkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Ja startuje teraz na lampie Maxspect R6-090, zrobione testowo przy odpaleniu lampy, bez konfiguracji skała RRR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) 2 minuty temu, Yakaposhi napisał: Ja startuje teraz na lampie Maxspect R6-090, zrobione testowo przy odpaleniu lampy, bez konfiguracji skała RRR. jak dojdzie Ci podłoże i woda to moc lampy (wizualnie) spada drastycznie na sucho zawsze wygląda ładnie znaczy wydaje sie że moc jest wystarczająca a potem jednak gdzieś znika niebieski i wydaje sie że trzeba dopalić sam ocenisz to tylko moje zdanie Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 1 minutę temu, Paragon napisał: jak dojdzie Ci podłoże i woda to moc lampy (wizualnie) spada drastycznie na sucho zawsze wygląda ładnie znaczy wydaje sie że moc jest wystarczająca a potem jednak gdzieś znika niebieski i wydaje sie że trzeba dopalić sam ocenisz to tylko moje zdanie Lampę mam mocniejszą więc myślę, że takiego problemu nie będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 1 minutę temu, Yakaposhi napisał: Lampę mam mocniejszą więc myślę, że takiego problemu nie będzie 240W z czego pewnie będziesz w stanie wyciagnąć 150-200W, ale nie wiem nie znam lampy ale zazwyczaj tak bywa w tych lampach, ja palę aktualnie 260W nad akwarium 100x60x65(H) i wydaje mi sie ok aczkolwiek będę dopalał 2x po 39W T5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Zobaczymy jak dojdzie woda i piach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianguzik Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Witam też mam zbiornik na ledach plus 2 niebieskie T5 i też widzę przyrost koralowcow i nie zmienił bym na idą lampe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Teraz, Yakaposhi napisał: Zobaczymy jak dojdzie woda i piach dokładnie ale w większości jak pytam ledowców to po pewnym czasie dokładają T5, ja też dokładam bo coś brakuje tak się czuje w kościach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Też świece LED Maxspect Razor 180w nad akwarium 100x40x50 moc 60 białe i 70 niebieskie do tego 2x39w sylvania coral ponieważ były miejsca niedoświetlone, teraz jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 6 minut temu, Niko235 napisał: Też świece LED Maxspect Razor 180w nad akwarium 100x40x50 moc 60 białe i 70 niebieskie do tego 2x39w sylvania coral ponieważ były miejsca niedoświetlone, teraz jest ok. jak rozwiązałeś połączenie i ułożenie na akwarium ? Korzystając z okazji, potrzebuje jakąś małą lampkę, żarówkę do Sumpa nad Refugium co polecacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) 38 minut temu, Yakaposhi napisał: Korzystając z okazji, potrzebuje jakąś małą lampkę, żarówkę do Sumpa nad Refugium co polecacie ? Ja miałem takie coś zestaw składa się z 5 paneli po 5W razem 25W możesz dać 1 możesz łączyć i dodawać co 1, jak miałem glony w refugium to rosły pod tym jak szalone są dwie wersje stosunek diod 1/3 lub 1/5 niebieskie do czerwonych: Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 1 minutę temu, Paragon napisał: Ja miałem takie coś zestaw składa się z 5 paneli po 5W razem 25W możesz dać 1 możesz łączyć i dodawać co 1, jak miałem glony w refugium to rosły pod tym jak szalone są dwie wersje stosunek diod 1/3 lub 1/5 niebieskie do czerwonych: musze się zastanowić, bo lampy Zetlight/Kessil 500-700zł ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 18 minut temu, Yakaposhi napisał: musze się zastanowić, bo lampy Zetlight/Kessil 500-700zł ;/ Chyba oszalałeś żeby myśleć o lampie do sumpa w takich pieniądzach hehe kup gniazda gu10 i do tego dokup halogeny led. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 49 minut temu, Yakaposhi napisał: musze się zastanowić, bo lampy Zetlight/Kessil 500-700zł ;/ to mnie kosztowało 60-70zł i jest aż nadto do gloniaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Yakaposhi Ja nad glonami spaghetti w sumpie mam żarówkę chyba 36w grow i też wszystko rośnie. A co do połączenia lampy z T5 tak to u mnie wyglada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach