Dareklisc Report post Posted February 3, 2019 (edited) Cześć Po wstępnym dokształcaniu sie przez 2 miesiące w sobote 02.02.2019 wystartowałem z moim pierwszym akwarium. Mimo przekopania internetu, będę zadawać głupie pytania bo często jest tyle sprzecznych informacji że ciężko wpaść nato co będzie lepszym rozwiązaniem. Ok do rzeczy. Zestaw : - akwarium OW 50x30x30 - lampa diy sterowana aqma 48W (10xRB/2x12-15K/2x8-10K/2xUV380-390) - filtr fzn2- w środku siporax - grzałka aquela 50W stałe 25C - koralia 900 - bakterie sachem stability - sól red sea sal 2kg - troche fiji shelvs + zwykła sucha skała z erybki +5kg - 3 kg piasku 2-3mm - +- 40L z działającego zbiornika od okolicznego morszczaka +2L świeżej solanki. Z założenia ma to być akwarium LPS+proste SPS + ew pare zoa na małych skałach. Ryb raczej nie przewiduje choć moja lepsza połowa sugeruje że fajnie jakby był tam jakiś zwierz typu nemo albo konik morski Do tego co jest chce zrobić jeszcze korone, i w przyszłości dorzuce odpieniacz. Woda troche mętna na tafli troche "kurzu", wata w kaskadzie pomorze czy nie wsadzać ? Pozdrawiam nowy posolony Edited January 31, 2021 by Dareklisc (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
KaZek Report post Posted February 3, 2019 Godzinę temu, Dareklisc napisał: Do tego co jest chce zrobić jeszcze korone, i w przyszłości dorzuce odpieniacz. W przyszłości to pewnie wstawisz większe akwarium Woda mętna od piasku, przefiltruje się. Teraz to tylko lać bakterię i patrzeć jak dojrzewa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dareklisc Report post Posted February 3, 2019 Nie mówie nie, puki co chce spróbować swoich sił na takim maluchu Quote Share this post Link to post Share on other sites
dla syna Report post Posted February 3, 2019 Dobrze się zapowiada. Skała z prawej nie za blisko szyby? Bo tam już korala nie wsadzisz. Oby czyscikiem dało się też przejść. Pewnie inną budowle niebawem z niej zrobisz typu dwie jaskinie i po bokach będzie więcej miejsca a i na górze będzie luka na spsy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dareklisc Report post Posted February 3, 2019 12 minut temu, dla syna napisał: Dobrze się zapowiada. Skała z prawej nie za blisko szyby? Bo tam już korala nie wsadzisz. Oby czyscikiem dało się też przejść. Pewnie inną budowle niebawem z niej zrobisz typu dwie jaskinie i po bokach będzie więcej miejsca a i na górze będzie luka na spsy. Sprawdzałem kazda szybe łącznie z tyłem dam rade wyczyścic, ale zastanawiam sie czy calości nie przesunac do tylu i czyscic tam gdzie sie da , wiecej miejsca bylo by z przodu. A samo ulozenie to byla meczarnia ^^ miamialem 2 kawalki jedna brykla 4 kg i fiji plaska 3 kg. Ten podescik z prawej strony jest poklejony miliputem. Jak widzis te 2 jaskinie ? ukladalem to pod miekie ale stwierdzilem ze skoro i tak po czasie kazdy sie tego pozbywa to pojde w lpsy i sprobuje mniej wymagajace spy pod spsy niewiem jakby to najlepiej ulozyc ale juz niemam zadnych pomyslow, tak jak jest poprostu mi sie podoba a czy bedzie praktycznie to juz wyjdzie w praniu, bedzie doswiadczenie na przyszlosc Quote Share this post Link to post Share on other sites
dla syna Report post Posted February 3, 2019 Prawy kawałek przekręcić o 90st górą do przodu (zrobi się łuk) i ciut w lewo przesunąć, a górny kawałek ok 110st przekręcić w prawo żeby troszkę się obniżył bo nad nim jest bardzo mała warstrwa wody. Ale to tylko moja sugestia Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawellb Report post Posted February 4, 2019 (edited) Wata do kaskady. A na korzuch, do filtra mozesz dorobić skimer lub kup mały skimer. On oczyści ci tafle i jeszcze będzie kręcił wodę. Edited February 4, 2019 by pawellb (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dareklisc Report post Posted February 4, 2019 Idąc za radą "dla syna" skale na wierzchu obrocilem zeby byla nizej, pogmerałem tez w lampie, wymienilem 2RB na Blue, teraz jest błękitniej i bliki wyglądaja znacznie lepiej kanał RB/B 90% Kanał biały 60% Teoretycznie ok 34W Nocne RB/B 1% UV narazie OFF Quote Share this post Link to post Share on other sites
dla syna Report post Posted February 4, 2019 Daj fotkę teraz jak to wygląda Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dareklisc Report post Posted February 4, 2019 Jaki telefon takie zdjecia wiec kolorow chocbym chcial to nie oddam na fotce wszystko przesunolem do tylu, gdzie niegdzie czyscik nie wejdzie ale jakos to ugryze do kaskady wrzucilem wate bede obserwowac i wymieniac w razie potrzeby. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawel23 Report post Posted February 4, 2019 cześć mam pytanie gdzie kupowałeś lampe in jaka cena Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dareklisc Report post Posted February 4, 2019 1 minutę temu, pawel23 napisał: cześć mam pytanie gdzie kupowałeś lampe in jaka cena Lampe zrobilem sam, koszt wszystkiego +-450 Quote Share this post Link to post Share on other sites
dla syna Report post Posted February 4, 2019 @Dareklisc teraz jest skała lepiej ustawiona jeśli chodzi o miejsce dla korali. Górna skała teraz może być w całości zagospodarowana pod korale. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dareklisc Report post Posted February 4, 2019 Juz nic nie kombinuje, zostanie tak jak jest, teraz niech sie to rozwija. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dareklisc Report post Posted February 7, 2019 07.02.2019 (5 dzień) na skale w paru miejscach pojawił sie zielono-żółty nalot, jak mniemam okrzemki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dareklisc Report post Posted February 8, 2019 09.02.2019 Udalo zrobic sie akceptowalne zdjecia. Czy do okrzemek dolaczylo dino ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Behemot2006 Report post Posted February 8, 2019 Niestety tak - miałem podobnie.... ale nie aż tyle.... wielu sugeruje odessanie najgorszego i częsta wymianę waty jesli stosujesz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dareklisc Report post Posted February 8, 2019 A to samo sobie nie pojdzie w diably ? dopiero 7 dzien od zalania a tu takie cuda wszystko brazowo zielone a od wczoraj dino jak okiem siegnac, ale cieszy mnie to wkoncu widze te wszystkie "plagi" o ktorych tyle czytalem ^^ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Behemot2006 Report post Posted February 8, 2019 Pójdzie w diabły spokojnie tylko można temu lekko pomoc poprzez odessanie najgorszego syfu wężykiem z gaza na końcu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luigi Report post Posted February 8, 2019 Wszystko książkowo. Nic nie robić odpoczywać, zbierać siłę na dalsze prace w zbiorniku. Będzie super Quote http://nano-reef.pl/forums/topic/103195-debiut-60x36x45h-na-reefpack-100/ https://nano-reef.pl/forums/topic/110082-stare-w-nowym-opakowaniu-70x60x60-plus-sump/?tab=comments#comment-1152194 Share this post Link to post Share on other sites
KaZek Report post Posted February 8, 2019 Spokojnie nie martw się to bedzie, dopiero jutro 1 godzinę temu, Dareklisc napisał: 09.02.2019 Udalo zrobic sie akceptowalne zdjecia. Czy do okrzemek dolaczylo dino ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dareklisc Report post Posted February 9, 2019 4 godziny temu, KaZek napisał: Spokojnie nie martw się to bedzie, dopiero jutro Nocna zmiana mi nie sluzy ^^ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dareklisc Report post Posted February 12, 2019 12.02.2019 Szyby zielone, glony rosna, do zestawu niedlugo dojedzie buuble magus qq1, odpieniacz dać już podczas dojrzewania czy narazie niech lezy ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dareklisc Report post Posted February 20, 2019 20.02.2019 Dino już praktycznie nie ma, okrzemki dalej się utrzymują. Co 5dni leje 3 ml sachem stability. W kaskadzie wata, wymieniania codziennie, tyle syfu zbiera że aż dziw. Dziś udało mi się w końcu ustawić odpieniacza jak należy (tak mi się wydaje ^^) pieni fajnie syf się zbiera ale narzeczona mówi że głośny (fakt głośniejszy jak fzn2 jest ale moim zdaniem całkiem ok) jedyny minus na ten moment to spora ilość mikrobombelków w akwarium ale po marnych próbach znalezienie rozwiązania w sieci po prostu poczekam może samo się ogarnie, dam temu parę dni. Dorobiłem się w końcu normalnego refraktometra; zasolenie : 1.022 Quote Share this post Link to post Share on other sites
tilk74 Report post Posted February 24, 2019 Jak tam wrażenia z użytkowania odpieniacza QQ1. Nadal wywala mikro bąbelki i jak z głośnością ? . Pytam bo sam chce go kopic do 96 l akwarium . Quote Share this post Link to post Share on other sites