karol86 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 Od pewnego czasu walcze z wysokim po4. Pomimo używania rowy w filtrze przepływowym .ostatni pomiar wykazał 0.40. Dziś zmierzyłem wode po rodi i wyszło 0.13 . a po tds jest 000. Co może być przyczyną? Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 Żywica mogła zakwitnąć. Dzieje się tak na wskutek zużycia lub była rzadko używana. Przynajmniej u mnie tak było. Używałem rodi raz na trzy tygodnie i coś w niej się "wykluło" jakieś życie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 Jest jeszcze trzecia opcja,może być coś nie tak z testem na PO4,co wcale do rzadkości nie należy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 Mierzę hanką i salifertem. Wyniki są zbliżone. Coś z tą żywicą może być na rzeczy mam wężyk wrzucony do sumpa i kiedyś zazsało wodę . potem tds zwariował i chwilę leciała biała śmierdząca woda Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 No z tym "kwitnięciem" żywicy to musiała być rzadko używana i (nie "lub") zużyta. Woda zalegająca w działającej żywicy z definicji ma 000, wiec nic tam urosnąć nie ma prawa. Tak samo jak woda RODI w zamkniętym baniaku się nie psuje i nic w niej nie urośnie. Także, raczej właśnie kwestia testu na PO4 (albo walnięty, albo wykonanie niepoprawne), albo żywica jest już baaaardzo zużyta i oddaje syf do wody. A do tego miernik TDS marny/do kalibracji, skoro pokazuje 000 przy fosforanach 0.13. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 W takim razie weszło do niej życie i ono sobie produkuje związki które mają wpływ na PO4. Wywal ją bo tylko dolewasz fosforany a absorbenty na dłuższą metę wychodzą drogo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) 8 minut temu, karol86 napisał: kiedyś zazsało wodę No to masz odpowiedź:-) Tylko ten tds pokazujący 000 jest dziwny. Raczej nie powinien się popsuć od syfiastej wody. Może trzeba wyczyścić styki, albo baterię wymienić zwyczajnie. PS. Przy okazji wymiany żywicy, warto też puszkę porządnie wyczyścić, żeby się resztek życia z niej pozbyć Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez Słony leszcz (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 Wymieniłem już prefiltry i wymienię żywicę . dam znać jaki wynik będzie na nowej. A co wy używacie na fosforany ? Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 Jak ma w ro samo po4 poniżej 0,2 to tds może wykazać 000. Mi też trzymał tds 000 przy walniętej żywicy. Aczkolwiek nie jest wykluczone że tds wymaga kalibracji. Teraz, karol86 napisał: Wymieniłem już prefiltry i wymienię żywicę . dam znać jaki wynik będzie na nowej. A co wy używacie na fosforany ? Ja ostatnio używam gfo od sachema. Niby droższe ale lepiej działa i uzupelnia mi czesciowo żelazo bo jest na bazie tlenku żelaza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 15 minut temu, dla syna napisał: Jak ma w ro samo po4 poniżej 0,2 to tds może wykazać 000 Niby racja. 1ppm ~ 1mg/l. Kolejny powód, żeby dbać o żywicę i wymieniać ją regularnie, nie koniecznie czekając, aż TDS pokaże 001. 0,2 mg/l PO4 w "RODI" to bardzo słaby prezent dla akwarium, szczególnie w przypadku wody dla dolewki. Ostatnio zaszwankowała mi dolewka automatyczna i znów dolewam ręcznie (ech, człowiek się szybko przyzwyczaja do wygody), więc widzę dokładnie ile wody dolewać muszę. Na ok 40L wody netto dolewam 1 litr dziennie. Miesiąc lania takiej "RODI" i zaczyna być problem z fosforanami. 25 minut temu, dla syna napisał: gfo od sachema A to nie za mocno wysysa PO4? Na podstawie opisów poszczególnych adsorberów PO4 od seachema jakoś tak ten wydal mi się typowo interwencyjnym środkiem do szybkiego zbicia PO4, nie koniecznie do ciągłego stosowania. Jak się sprawdza w praktyce? Jaką ilość dajesz? Jak często zmieniać musisz? Jaki poziom PO4 pozostaje? Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, Słony leszcz napisał: No to masz odpowiedź:-) Tylko ten tds pokazujący 000 jest dziwny. Raczej nie powinien się popsuć od syfiastej wody. Może trzeba wyczyścić styki, albo baterię wymienić zwyczajnie. PS. Przy okazji wymiany żywicy, warto też puszkę porządnie wyczyścić, żeby się resztek życia z niej pozbyć czym umyć puszkę ? Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) 15 minut temu, karol86 napisał: czym umyć puszkę ? Bo ja wiem... Wrzątkiem wyparzyć, chlorem (jakimś wybielaczem), wodą utlenioną, octem... a potem wypłukać dokładnie, wytrzeć do sucha i zostawić, żeby się wywietrzyło wszystko porządnie. Nigdy takiej akcji nie robiłem. Bym chyba tym octem albo wodą utlenioną spróbował wypłukać. Też się nie ma co zabijać, jakieś pojedyncze bakterie co zostaną po umyciu to pewnie same zdechną w czystej RODI, jak żywice będziesz miał ok. Albo nową puszkę za te niecałe 4 dychy kup, a z tej starej można sobie zrobić filtr przepływowy na coś, np na adsorbery. Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez Słony leszcz (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 po wymianie żywicy i prefiltrów wyszło 0.12 na hance Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 A nie masz tam jakiejś nieszczelności w koszu albo coś? Może woda za szybko przepływa przez złoże i żywica nie nadąża z wyzerowaniem ? A te uszczelki od puszki nie podwinęły Ci się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Ja wczoraj swoją żywicę rozebrałem i ponownie skręciłem, bo miałem inny dziwny objaw, że przy mniejszym ciśnieniu było 1 a przy wyższym 0, po skręceniu już nie produkowałem, sprawdzę jak dzisiaj, filtr i żywica nowe, zrobiły niecałe 100 litrów ale przez przeźroczystą obudowę widać lekkie zasyfienie żywicy. Dzisiaj zamówiłem trójnik, przewody i zaworki, zrobię obejście żywicy przy starcie, żeby nie dostawała tak bardzo. Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez pdz (wyświetl historię edycji) Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 @karol86 a jakie po4 jest przed żywicą? Czyli wartość po membramie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 19 minut temu, mib86 napisał: A nie masz tam jakiejś nieszczelności w koszu albo coś? Może woda za szybko przepływa przez złoże i żywica nie nadąża z wyzerowaniem ? A te uszczelki od puszki nie podwinęły Ci się? sam nie wiem niby wszystko ok . tds 000 . a fosforany wychodzą Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2019 W dniu 3.04.2019 o 10:37, Słony leszcz napisał: A to nie za mocno wysysa PO4? Na podstawie opisów poszczególnych adsorberów PO4 od seachema jakoś tak ten wydal mi się typowo interwencyjnym środkiem do szybkiego zbicia PO4, nie koniecznie do ciągłego stosowania. Jak się sprawdza w praktyce? Jaką ilość dajesz? Jak często zmieniać musisz? Jaki poziom PO4 pozostaje? Ja stosuję 1 saszetkę na miesiąc-dwa na 100l w obiegu. Wg producenta jest ona na 200l. U mnie trochę inaczej system działa gdyż nie robię podmian. Praktycznie tylko wrzucam wszystko do zbiornika i po4 jest bardziej kumulowane w wodzie. Po4 utrzymuje na poziomie 0,04-0,05 wg małej hanki. Ważne jest żeby to kontrolować. U autora tematu jest duży zapas po4 do wyciągnięcia więc klopotu nie będzie. Jeśli ma więcej wody niż ja, to był bym całkowite całkowicie spokojny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) W dniu 3.04.2019 o 10:05, dla syna napisał: Kupiłem już no3po4 z red sea. Dozuje po 10ml dziennie. jeśli nie będzie poprawy pomyślę nad gfo Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez karol86 (wyświetl historię edycji) Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2019 Podaje no3po4x ale niestety jest coraz gorzej. Dziś mierzyłem po4 i wyszło 0,69 Na hance. Początkowo po4 spadło z 0.41 do 0.31. Ale dziś jest tragedia. Co mogę jeszcze zrobić? Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2019 Mi pomogło phospate minus z Aquaforesta. Żadne no3po4 nie działało. Z 2 spadło do 0,02 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2019 Ja mam cały czas rowę. Ale nic nie działa Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2019 @karol86a ile masz azotu? Bo jeśli zero to nopox i tego typu rzeczy nie zadziałają. Wrzuć GFO sachem, zbij te po4. Ja trzymam woreczek już drugi miesiąc i nadal działa. Usunę go dopiero kiedy odpalę rollermat bo mam same farfocle w toni,które u mnie produkują po4. Rowa nie jest tak efektywna jak GFO. Może się okazać że jest jej zbyt mało i nie nadąża. Najskuteczniejszy i najtańszy jest atrament, ale użył bym go w ostateczności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2019 No3 mam 5 To jeszcze spróbuje gfo. Ile kupić na 500l w obiegu? Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2019 6 minut temu, karol86 napisał: No3 mam 5 To jeszcze spróbuje gfo. Ile kupić na 500l w obiegu? 50gram jest w woreczkach, ale to trochę za mało. Potem masz 125, 250gram. One są już luzem i tutaj możesz dobrać dawkę idealnie wg zaleceń producenta. Ja bym oscylował jednak coś pomiędzy 100-150 gram, najwyzej dosypiesz. W między czasie będziesz mógł na spokojnie szukać przyczyny, ew rozwiązania problemu, ale skutek będziesz miał opanowany. Ja dałem hardcorowo (50gram na 100l) i trzyma drugi miesiąc. Po4 na poziomie 0.04 spadło z 0,25 Popytaj czy są większe pojemności bo przy tym litrażu lepiej mieć wiecej za mniej., Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach