tom73gw Zgłoś Napisano 21 Maja 2019 Mam kostke 200l i światło ledowe (chinka) + 2x t5 24w . Chcę wywalić ledy i dać same świetlówki ale narazie mam używane 6-9 miesięczne , później wymieniać na nowe. Co będzie lepsze dla korali zostawić tak jak jest i poczekać jak uzbieram na nowe świetlówki ,czy dać te stare świetlówki? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi Zgłoś Napisano 21 Maja 2019 Zaznaczam ,że nie jestem specem. Spokojnie jak masz 6x 24w lub więcej, dałbym na razie te stare. A co miesiąc wymienia po 2 sztuki. Myślę że korale będą zadowolone bardziej z t5 niż led. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/103195-debiut-60x36x45h-na-reefpack-100/ https://nano-reef.pl/forums/topic/110082-stare-w-nowym-opakowaniu-70x60x60-plus-sump/?tab=comments#comment-1152194 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 21 Maja 2019 Ogolnie zależy to od obsady i Twoich aspiracji. Zawsze kiedy wymieniałem świetlowki, korale szybciej rosly i ładniej się wybarwiały, do tego stopnia, że widziałem na szkieletach korali ślady pokazujące kiedy wymieniałem swietlowki. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom73gw Zgłoś Napisano 21 Maja 2019 Zaznaczam ,że nie jestem specem. Spokojnie jak masz 6x 24w lub więcej, dałbym na razie te stare. A co miesiąc wymienia po 2 sztuki. Myślę że korale będą zadowolone bardziej z t5 niż led. Tak też mi się wydaje . Na 100% i tak przejdę na świetlówki bo po dodaniu tylko 2x t5 widać poprawę u sps. zaczęły rosnąć. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 21 Maja 2019 6-9mies. to nie tragedia, wkładaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 26 Maja 2019 6 miesięcy to może być dużo lub mało. W belce glo po pół roku była przepaść widoczna a w dobrych lampach po roku rury mogą lepiej świecić niż te pół roczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach