lapsiak84 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 Witam. Powiedzcie proszę jak wygląda sprawa wskazania refraktometru przy wyyższej temperaturze? Normalnie przy temp 25stopni zasilenie mam 1.026 a dzis mi pokazał refraktometr przy temperaturze 26,8st 1.024 czy to mozliwe? Czy raczej gdzieś mi uciekło zasolenie? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 A czym mierzysz ? W moim MA887 jest info aby poczekać około 1 minuty aby jak dobrze pamiętam temperatura próbki wyrównała się z temperaturą miernika, pewnie tej podstawki. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 Nie znam się ale elektroniczny sam kompensuje tak na oko, to chyba trzeba albo przeliczyć albo jakaś tabelka w instrukcji ? Na takiej fotce jest pod skalą podane 20 stopni. Jeszcze taki link : https://www.theaquariumsolution.com/refractometer-instructions Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 Te refrakotmetry tez kompensują temperture nie trzeba nic przeliczac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 W dniu 5.06.2019 o 16:10, fannadil napisał: Te refrakotmetry tez kompensują temperture nie trzeba nic przeliczac. Czyli jak pokazuje 1,024 to to samo pokaze czy bede mial 25 czy 28 stopni tak?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati21 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 Dokładnie tak. Przy pomiarze odczekaj chwilkę żeby się temperatury wyrównały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 W dniu 5.06.2019 o 17:26, mati21 napisał: Dokładnie tak. Przy pomiarze odczekaj chwilkę żeby się temperatury wyrównały. Ok. Czyli gdzies ostatnio troche przelalem. Ale najszybciej to wina pompy obiegowej ktora co chwile albo mocniej albo slabiej pompuje. I jak ruszy mocniej to dokewka keje wode. I potem takie szopki wychodza. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 Tam skala chyba jest na blaszce z bi-metalu, trzeba tylko uważać by np nie przynieść Refraktometru z zimnej piwnicy i zacząć robić pomiary w temp otoczenia, blaszka musi mieć czas się odgiąć do danej temperatury. ogólnie zdrowiej dla refraktometru trzymać go w pokojowej temperaturze, i nie narażać go na wahania, z czasem blaszki z bimetalu mogą się zmęczyć, dla tego raz na czas zaleca się kalibrować refraktometr - wg instrukcji mojego (grotech) kalibrować się go powinno w temp 20 st C. Nie rozkręcałem go ale tak przypuszczam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 To jak to działa ? Jak w domu mam 19 stopni a latem 28 i wleję próbkę a ona ogrzeje się do temperatury otoczenia czyli także miernika to pokazuje dobrze ? Elektroniczny ma termometr i przelicza sobie, jak wleję próbkę to pokazuje mi 1.023 a jak poczekam minutę to 1024 Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 W dniu 5.06.2019 o 17:32, Ura napisał: Tam skala chyba jest na blaszce z bi-metalu, trzeba tylko uważać by np nie przynieść Refraktometru z zimnej piwnicy i zacząć robić pomiary w temp otoczenia, blaszka musi mieć czas się odgiąć do danej temperatury. ogólnie zdrowiej dla refraktometru trzymać go w pokojowej temperaturze, i nie narażać go na wahania, z czasem blaszki z bimetalu mogą się zmęczyć, dla tego raz na czas zaleca się kalibrować refraktometr - wg instrukcji mojego (grotech) kalibrować się go powinno w temp 20 st C. Nie rozkręcałem go ale tak przypuszczam Moj lezy wszafce z sumpemWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk W dniu 5.06.2019 o 17:34, Ura napisał: Jak tak pompa świruje to masz niestabilne napięcie na fazie - sprawdz miernikiem, pewnie faluje jak diabli, no chyba że masz pompę DC z zasilaczem i regulacją prędkości to inna bajka Mam wlasnie z regulacja. Ale blok jest nowy i duzo ludzi sie remontuje i mysle ze sa skoki napiecia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 W dniu 5.06.2019 o 17:31, lapsiak84 napisał: Ok. Czyli gdzies ostatnio troche przelalem. Ale najszybciej to wina pompy obiegowej ktora co chwile albo mocniej albo slabiej pompuje. I jak ruszy mocniej to dokewka keje wode. I potem takie szopki wychodza. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jak tak pompa świruje to masz niestabilne napięcie na fazie - sprawdz miernikiem, pewnie faluje jak diabli, no chyba że masz pompę DC z zasilaczem i regulacją prędkości to inna bajka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 Jeśli masz refraktometr z automatyczną kompensacją temperatury i dobrze go skalibruj sz w odpowiedniej temperaturze to on potem pokazuje ci zasolenie dla swojej nominalnej temperatury pracy bez względu na to czy temperatura otoczenia jest 20 czy 28 stopni Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach