lapsiak84 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 Powiedzcie proszę czy zamieszczenie w sumpie cyrkulatora moze dwóch to dobry pomysł? Zbiera mi sie tam trochę detrytusu a nie wszedzie mam mozliwosc podejsc odmulaczem. I pomyslalem o pompach cyrkulacyjnych aby stale dmuchaly. Czy nie wplynie to jakos na prace odpieniacza? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 Jeżeli nie będziesz miał fal - w sensie zmian w poziomie wody to chyba będzie okej. Też o tym myślałem jakiś czas temu Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 Ja mam od jakiegoś miesiąca w sumpie zamontowany cyrkulator właśnie w celu usuwania detrytusu. Sprawdza się. Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095, Tunze 6045. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 4x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati actinic, 1x Ati Purple plus. Sól: Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiktorkokoszka Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 miałem ,ale u mnie to nie działało tak jakbym chciał ,jednak warto spróbować! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 Ja mam mały Tunze 6015 w komorze z DSB/refugium. Znacznie lepiej woda się rusza i lepiej glony rosną. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sevi74 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 Ja mam dwa od pół roku i zero detrytusu a dodatkowo siatka z węglem cały czas obmywana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek881 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 ja mialem maly Jebao i bylo czysciutko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 6 Lipca 2019 W dniu 3.07.2019 o 14:17, lapsiak84 napisał: Powiedzcie proszę czy zamieszczenie w sumpie cyrkulatora moze dwóch to dobry pomysł? Zbiera mi sie tam trochę detrytusu a nie wszedzie mam mozliwosc podejsc odmulaczem. I pomyslalem o pompach cyrkulacyjnych aby stale dmuchaly. Czy nie wplynie to jakos na prace odpieniacza? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ja mam 2 szt od początku istnienia akwarium,i tylko widzę tego plusy, jeden jest przy odpieniaczu a drugi przy pompie wylotowej zadnych zmian w pracy odpieniacza nie zauważyłam Mniejszy syf w sumpie to na 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach