atk Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 Witajcie ponownie Kolejna seria pytań, mianowicie jakie sensowne pompy cyrkulacyjne do akwarium 150x50x50? Myślałem o 2x sow-15... Natomiast kolega mi głowę suszy aby nie oszczędzać i wziąć z 1x lub nawet 2x gyre np 350... Pytanie czy jest to warte i czy nie jest to strzelanie do muchy z armaty? Kosztowo też jest przepaść, tylko czy warto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Może załóż jeden temat i po kolei pytaj ;] Cyrkulacji nigdy za wiele. Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez katani (wyświetl historię edycji) Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 Ale tak wydaje mi się że jest bardziej rzeczowo oraz łatwiej potem szukać w historii? No chyba że się mylę... @katania co do cyrkulacji to wiem że nigdy za wiele, ale można zrealizować ja poprzez: - sow-15 za ~320 PLN 1x lub wielokrotność - gyre za 600 PLN 1x lub wielokrotność + kontroler za 500...i wyjdzie jakieś 1800... I ponownie pytanie czy warto i czy to nie strzelanie do muchy z armaty i lepiej te pieniądze przeznaczyć na coś ważniejszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 Dwa x gyre 350. mimo tego, że mój 350 padł po siedmiu miesiącach. W nowym zbiorniku 160/100/60 będę kręcił 2 x 350 plus 2 x SOW 15. Jestem pod wrażeniem kultury pracy SOW, są naprawdę cieche. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 Witajcie mam prośbę, ktoś z Was mi wyjaśni ... Jebao RW a SOW ? Któreś są starsze któreś nowsze. Jakie różnice, plizzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 9 minut temu, Luk napisał: Witajcie mam prośbę, ktoś z Was mi wyjaśni ... Jebao RW a SOW ? Któreś są starsze któreś nowsze. Jakie różnice, plizzz Google nie działa? 5 godzin temu, atk napisał: Ale tak wydaje mi się że jest bardziej rzeczowo oraz łatwiej potem szukać w historii? No chyba że się mylę... @katania co do cyrkulacji to wiem że nigdy za wiele, ale można zrealizować ja poprzez: - sow-15 za ~320 PLN 1x lub wielokrotność - gyre za 600 PLN 1x lub wielokrotność + kontroler za 500...i wyjdzie jakieś 1800... I ponownie pytanie czy warto i czy to nie strzelanie do muchy z armaty i lepiej te pieniądze przeznaczyć na coś ważniejszego? Bierz sow, stosunek ceny do jakości wszystko rekompensuje. To już nie wersja rw którą było słychać na podwórku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2019 Dziękuję serdecznie, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach