jar2789 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2019 Na jakich solach działacie podczas rzadkich pewnie podmian?.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek79 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2019 9 godzin temu, jar2789 napisał: Na jakich solach działacie podczas rzadkich pewnie podmian?.. Red Sea niebieska Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/93536-diabelskie-666-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosiarek84 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2019 Tm proSent from my SM-G965F using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xroksana22 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2019 też TM pro reef Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2019 Dzięki chłopaki. Spróbuję tę TM pro też Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas_gr Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2019 Producent tego produktu podaje, żeby nie robić podmian... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2019 Masz może jakieś źródło tej tezy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
odan Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2019 AF Reef Salt, podmiany nie częściej niż raz na miesiąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2019 Ja podmiany robiłem raz na dwa miesiące. W moim przypadku to był błąd. Trzeba pamiętać, że o ile producent nie zaleca robienia podmian to mając dość duże refugium a w nim sporo glonów to już się to nie sprawdza. Glony pobierają sporo związków. I jeśli ich się dodatkowo nie dozuje to co zawiera ati nie wystarczy. Więc albo robimy jednak dość regularne podmianki lub raz w miesiącu badanie icp i wspomgamy system komponentami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
odan Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2019 16 minut temu, pawellb napisał: I jeśli ich się dodatkowo nie dozuje to co zawiera ati nie wystarczy To też prawda i mogłem dopisać, że z ręki leje jeszcze poza ATI: żelazo, jod, stront i zestaw pierwiastków śladowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2019 5 godzin temu, lukas_gr napisał: Producent tego produktu podaje, żeby nie robić podmian... Akurat tego nie ma w instrukcji, producent Twierdzi tam, że podmiany mogą służyć za narzędzie, jeśli jakość wody/bilans składników nie jest właściwy. Założenie ATI essentials to nadganiać za zużyciem niektórych pierwiastków podając je z balingiem w stosunku nieco większym niż w NSW czy w solance. Jeśli nawet to się uda, to podmiana na soli o parametrach zbliżonych do aktualnego bilansu w akwarium nie spowoduje skoku czegokolwiek. Każde akwarium jest inne ma inną i różnorodną biomasę, zużycie pierwiastków będzie inne. Jeden będzie musiał dozować żelazo, drugi stront a trzeci na samym ATI utrzyma. Ja jednak wychodzę z założenia, że moja solanka w podstawowych parametrach zgadza się z tym, co mam w akwa przy dozowaniu - podmieniam zatem wodę bo nie tylko dostarczam to, co ATI mogło nie pójść ale i ujmuję to, co pojawiło się w nadmiarze, albo i pojawić się nie powinno. Po dłuższym czasie icp pokaże na ile blisko NSW to wylądowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek79 Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2019 Przeszedłem na Essential PRO ze zwykłego 9 miesięcy temu. Robię co 1,5-2 m-c ICP i na ich bazie reguluję dozowanie RedSea Trace Colors. Po przesiadce dozuję wyraźnie mniej mikro, prawie wielkości symboliczne więc mogę potwierdzić empirycznie, że PRO ma więcej pierwiastków śladowych niż poprzednia wersja. Cotygodniowe 10% podmianki i tak robię ale nie w celu dozowania mikro ale jako po prostu sposób na pozbycie się niechcianych substancji. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/93536-diabelskie-666-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 (edytowane) Zamawiał ktoś z was te Ati kurierem? Ewentualnie jak nie essentiale to sól? 2 raz lekko przeciekająca butelka nie żeby jakieś mega ilości ubyły no ale mimo wszystko... Edytowane 13 Grudnia 2019 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 Zdarza się komuś większy pobór płynu z butelki 1 w stounku do 2? KH mi trzyma na 8,1 ale wtedy mam Ca wyokie (około 500). Jak zmniejszę butlę 2 to będzie nierówno schodziło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 Stosujesz wersję Pro? Ja jeszcze używam wersji na 3 butelki ,1 i 3 schodzi mi dokładnie 2 razy więcej niż Ca. Ktoś już na forum pisał, że w wersji pro butelki 1 zużywa 2 razy mniej i nawet szukał czy nie można kupić samej jedynki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 Tak. Stosuję pro. Czyli nie ma strachu i dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek79 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 W dniu 15.12.2019 o 13:47, Ejdzej88 napisał: Ktoś już na forum pisał, że w wersji pro butelki 1 zużywa 2 razy mniej i nawet szukał czy nie można kupić samej jedynki Bzdura. Pro zużycie powinno być takie samo, oczywiście każdy zbiornik jest inny. Mój stary zbiornik ciągnął o ok 10-20% więcej #1 niż #2, po połączeniu w obieg z nowym większym zbiornikiem pobór doszedł do identycznych wartości. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/93536-diabelskie-666-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach