dale Zgłoś Napisano 4 Września 2019 Można by pokusić się o prosty przyrząd typu "światłomierz" z filtrem dla określonej długości fal. Tylko i tak to "psu na budę" się przyda bez zrobienia krzywej wzorcowej dla danego żarnika. No i oczywiście sam pomiar musiał by być powtarzalny. To tak w temacie teoretyzowania z resztą forumowiczów. Nie wiem też jak zmienia się np. pobór prądu w takiej lampie w zależności od zużycia, może stałe podpięcie pod mierniki i obserwacja byc oś wniosły? Ale tutaj również trzeba by był mieć dane referencyjne. W każdym razie - jest pole do popisu dla autora tematu. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Września 2019 14 godzin temu, vunpepic napisał: a wiesz zalezy od oleju niektory co 15000 km a niektory co 10000 km , dokładnie i to PRODUCENT AUTA (silnika) a nie oleju daje zalecenia (zalecenia a nie obowiązek bo jak przejadę na starym oleju kilkaset km więcej to nic się nie stanie) jaki olej stosować i kiedy go wymienić - a jak zmieniasz (bo chcesz) olej z 10K na 15K Km to pamiętaj że dobrze było by zastosować inny (WIĘKSZEJ POJEMNOŚCI) filtr ... a tego nikt nie robi z żarnikami jest podobnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QsQ Zgłoś Napisano 4 Września 2019 Zakładasz okulary ochronne czoło blisko lampy czekasz 5 min -rano jak ci nie zejdzie skóra z twarzy znaczy nie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caban Zgłoś Napisano 4 Września 2019 (edytowane) OOO widzę światełko w tunelu -- experymenty na ludziach to mi się podoba . edit nie tu Edytowane 4 Września 2019 przez Caban (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 4 Września 2019 https://lampyewiadomoscirzetelne.wordpress.com/uv-jak-sprawdzic-czy-dziala/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Września 2019 pytanie kolegi było trochę inne - chodziło mu o sprawność - a nie czy lampa w ogóle "świeci" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 4 Września 2019 (edytowane) 5 minut temu, silvia napisał: pytanie kolegi było trochę inne - chodziło mu o sprawność - a nie czy lampa w ogóle "świeci" aha ok sorki, w takim razie chyba są od tego specjalne mierniki, wydaje mi się że nie ma innego sposobu aby sprawdzić "aktualną sprawność" lampy, - https://www.pomoceszkolne24.pl/miernik-promieniowania-uv/11400/ inaczej to wróżenie z fusów może, lub jak bylo sugerowane wcześniej, profilaktyczna wymiana co okreslony przez producenta czas albo analogowy : https://allegro.pl/oferta/miernik-promieniowania-uv-143599-bialy-8358127951?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_bieganie&ev_adgr=Bieganie&gclid=Cj0KCQjwwb3rBRDrARIsALR3XeY1WIYPBC5otdIIPOAuwT0LEvlK5mjibIHM1XejDe86cf-Fe-2nKXgaAtMvEALw_wcB Edytowane 4 Września 2019 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Września 2019 gdyby kolega w końcu napisał o jaki żarnik chodzi to byłoby łatwiej strzelając że chodzi o moc w okolicach 30W - koszt "lepszego" to 30kilkazł w okolicach 50W 50kilka zł oba żarniki które mam na myśli w/g producenta mają żywotność 10 000H (czyli ponad 400 dni świecenia 24H/dobę) oba też są na złączę 2G11, które pasuje do wszystkich (albo znacznej większości) filtrów UV-C. czyli lekko ponad rok / dwa / więcej świecenia za ... zaokrąglając 40 czy 60 zł - serio chce sie komuś sprawdzać zamiast kupić nowy i mieć spokój i pewność ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 4 Września 2020 W dniu 3.09.2019 o 20:38, Caban napisał: Mam takie pytanie czy istnieje sób na to aby sprawdzić czy emitowane światło już przestało zabijać czy też modyfikować geny bakterii ? Przed i za lampą można dać przeźroczystą rurkę (jako dopływ i odpływ wody do i z lampy). Rurka przed lampą może - a nawet powinna- pokryć się filmem organicznym, za filtrem powinna być czysta - jak zaczyna czymś porastać to lampa nie działa tak jak powinna - widziałem to na jednym ze zdjęć na tym forum, ale nie mogę go teraz znaleść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 4 Września 2020 Najczęstszymi uzytkownikami filtrów uv sa wlasciciele oczek wodnych. 95% z nich wymienia swietowki uv co 8-10 miesiecy ciaglej pracy. I nie dlatego ze producent napisałez bo zaden nie pisze ile godzin zywotnosci tylko robia to z przymusu kiedy woda w oczu zakwita na zielono. Swietlowka nadal emituje swiatlo ale raczej bezskutecznie. W sklepie w systemach z rybami wymiane mamy co 6 miesiecy. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach