pawellb Zgłoś Napisano 16 Września 2019 (edytowane) Ja mam ok 20cm. 1cm zdecydowanie za mało. Daj ok 10cm. Lepszy dostęp. Jakieś kable, przedłużacze. Otwory w szafce porobilem za małe. Mam ich co prawda sporo. W jednym troszkę większym dałem wentylator, który wdmuchuje powietrze. Edytowane 16 Września 2019 przez pawellb (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 16 Września 2019 (edytowane) No co ty akwarium ma stać w przejściu i musi być maksymalnie dosunięte do sciany... Myślę że takie otwory do wentylacji wystarczą, średnica 13cm. Edytowane 16 Września 2019 przez Bzyk002 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 17 Września 2019 Otwory . Zrób jeszcze z boku na przewody. Bo jak dasz z tyłu tylko 1cm przerwy, brak możliwości manewru. Nie wciśniesz nic. Wentylacja przy tak małej przerwie też nie będzie dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 17 Września 2019 Proponuję dać plecy z płyty 18mm, chyba że masz stelaż ale na zdjęciach tego nie widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 17 Września 2019 Odległość od ściany będę musiał jeszcze przemyśleć... Tak żebym potrafił przeciągnąć jakikolwiek kabel. Dzięki za info @Konrad_Wwa z tyłu doszedł jeszcze kawałek płyty ze sklejki który ma trzymać tył blatu. Myślę że to wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 17 Września 2019 Dałbym jeszcze taki kawałek na dole tylko wyższy np. do wysokości sumpa. Oprócz trzymania blatu takie wzmocnienie chroni przed "skoszeniem" szafki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 20 Września 2019 Otwory daj większe. W szafce tworzy się dużą wilgoć. Jeśli chodzi o ten przelot to niczym nie smaruj. Po dokładnym dokręceniu śrubunku uszczelka musi trzymać [emoji6]. Pamiętaj by po złożeniu wszystkiego zalać próbnie system, włączyć pompy i niech się to podkręci z dwa trzy dni. Kilka razy wyłącz pompę obiegową. Sprawdzisz jak działa obieg i szczelność. Ja miałem uzywane akwa, z pewnych względów musiałem porozkrecac śrubunki, skręcając je ponownie zaobserwowałem ze ktoś kto skręcał poprzednio śrubunki założył odwrotnie uszczelki... Ja założyłem w/g mnie prawidlowo, czyli czarna, gumowa od strony komina a biała, plastikowa na zewnątrz...Jako że czarna gumowa miała na sobie nierówności od otworu w szkle zastosowałem silikon pod ową uszczelkę... No i podczas dokręcania uszczelka od silikonu dostała poślizgu i wyskoczyła poza srubunek....Czyszczenie i drugie podejście.Zrobiłem inaczej... Dałem też silikon ale odkręciłem lekko, aby tylko silikon wyszedł spod uszczelki, zostawiłem całość na 3 (miałem czas ) dni i potem wszystko kluczem poskręcałem na cacy.Choć teraz sobie myślę że bez tego silikonu też byłoby dobrze, czarna uszczelka dopasowałaby się do szkła.Dla potomnych :Pamietajcie, czarna uszczelka na śrubunku zawsze od strony komina.....bo już na różnych fotkach różne cyrki widziałem Wysłane z mojego Moto G Play przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 22 Września 2019 Dzisiaj zrobiłem test i zalałem komin wodą, jak narazie po całym dniu sucho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Akwarium już sie tydzień kręci i zauważyłem mały problem, gdy wyłącze obieg to woda z komina i trochę z akwarium spada do sumpa i poziom wody w komorze odpieniacza podnosi sie o jakieś 3cm co za tym idzie odpieniacz zaczyna mocniej pienić na mokro. Sitko spływu w kominie mam mniej więcej w połowie a spływ mam tak ustawiony że przelewa mi sie delikatnie rewizją i dlatego tyle wody spada z powrotem do sumpa. Tak myślę czy nie podnieść sitka w górę, wtedy mniej wody spadło by do sumpa. Na przykładowym foto, zaznaczyłem na czerwono do jakiego miejsca chciałbym podnieść sitko. Co o tym myślicie? Zastanawiam się czy woda w kominie będzie sie dobrze mieszać jak sitko będzie tak wysoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Nie mam, nie znam się ale sitko masz za nisko stąd cała woda spływa do sumpa:https://gmacreef.com/herbie-overflow-reef-tank-plumbing-method-basics/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastiano Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Wysokość,długość sitka w kominie nie ma wpływu na ilość wody spływającej do sumpa w przypadku zatrzymania pompy obiegowej.Woda spłynie do sumpa do dolnej krawędzi grzebienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 @Konrad_Wwa to zdjęcie było podglądowe ja mam sitko gdzieś w połowie. @Sebastiano jak cały komin masz pełen wody a sitko zamontujesz wyżej to automatycznie mnjej wody spłynie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastiano Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) 10 minut temu, Bzyk002 napisał: @Konrad_Wwa to zdjęcie było podglądowe ja mam sitko gdzieś w połowie. @Sebastiano jak cały komin masz pełen wody a sitko zamontujesz wyżej to automatycznie mnjej wody spłynie. Jeśli chodzi o wodę z komina,to tak,masz rację.Zle się sprecyzowałem.W poprzedniej wypowiedzi miałem na myśli wodę z akwarium. Edytowane 24 Listopada 2019 przez Sebastiano (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Wody z akwarium spada tyle do czasu czasu aż sie pompa obiegowa nie zapowietrzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rastapasta Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 (edytowane) W dniu 24.11.2019 o 02:05, Bzyk002 napisał: Akwarium już sie tydzień kręci i zauważyłem mały problem, gdy wyłącze obieg to woda z komina i trochę z akwarium spada do sumpa i poziom wody w komorze odpieniacza podnosi sie o jakieś 3cm co za tym idzie odpieniacz zaczyna mocniej pienić na mokro. Sitko spływu w kominie mam mniej więcej w połowie a spływ mam tak ustawiony że przelewa mi sie delikatnie rewizją i dlatego tyle wody spada z powrotem do sumpa. Tak myślę czy nie podnieść sitka w górę, wtedy mniej wody spadło by do sumpa. Na przykładowym foto, zaznaczyłem na czerwono do jakiego miejsca chciałbym podnieść sitko. Co o tym myślicie? Zastanawiam się czy woda w kominie będzie sie dobrze mieszać jak sitko będzie tak wysoko. Ostateczną ilość zasysanej wody regulujesz w twoim przypadku zanurzeniem lock linea. To właśnie końcówki wylotowe pod wpływem podciśnienia zaciągają wodę do sumpa. W kwestii samego sitka spływu, to też możesz podwyższyć rurkę do połowy wysokości komina. Edytowane 31 Grudnia 2019 przez Rastapasta (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Nie jak pompa się zapowietrzy, ona cały czas w wodzie. Tylko jak kolega wyżej. Tyle wody z akwa zleci jak głęboko dasz wyloty. A cóż ogólnie w oceanie? Kręci się już? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 Macie racje tylko że LocLine u mnie jest już prawie maksymalnie do góry. Sitko spływu dałem trochę wyżej i około 1cm wody w sumpie po wyłączeniu obiegu jest mniej ale to jeszcze trochę za mało do uzyskania porządnego efektu. Poprostu komora pompy jest za mała @pawellb kręci sie już jakiś czas. Muszę porobić testy i pomału myśleć nad przesiadką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 W dniu 24.11.2019 o 10:13, Bzyk002 napisał: aż sie pompa obiegowa nie zapowietrzy. Chyba mowa o dwóch różnych sytuacjach. Pompa się zapowietrzy, gdy zatkany zostanie powrót. Wtedy część wody z sumpa podniesie poziom w zbiorniku. Gdy pompa stanie część wody ze zbiornika spłynie do sumpa. O tym ile, zadecyduje zanurzenie lockline i wysokość umieszczenia sitka spływu w kominie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 Źle to napisałem, nie chodzi mi o zapowietrzenie pompy tylko w trakcie jej wyłączenia o zapowietrzenie wyloty. Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach