rafal83 Report post Posted September 24, 2019 (edited) Hejka, Po 6-ciu latach przerwy powracam na posolona sciezke. Pewnie przez ten czas troche sie pozmienialo ale z Waszymi radami wiem, ze mi sie uda Akwarium: kostka 50x50x50 (stelaz 50x50x100). Calosc kupiona 22.09.2019. Sump: 3 komory (45x40x40) Oswietlenie: Aqua Illumination Prime HD 55W Falownik: 2x Tunze Turbelle Nanostream 6040 Grzalka: Aquael Ultra Heater 150W (zakup 08.10.2019, nowka) Odpieniacz: Fluval Sea PS1 (zakup 05.10.2019, uzywka) Pompa powrotna: SunSun CTP-3800 SuperECO (zakup 1.10.2019, nowka) Dolewka: Aquatrend Levelautomatic V3 Skala: konstrukcja skalna o wadze 8,80kg, w sumpie jakies 8kg Podłoże: piasek koralowy aragonitowy o gradacji 1-3mm Sol: ReeFlowers Caledonia Reef Obsada: 1x Pterapogon Kauderni 1x Nemateleotris decora 1x Chrysiptera Rex 1x Mithraculus sculptus 1x Lybia Tesselata 1x Percnon Gibbesi 1x Lysmata amboinensis 1x Babylonia 1x Cerithium caeruleum ?x Turbo ?x Tectus ?x Nassarius Zoa: Blue Hornet Red Hornet Purple Hornet LA Lakers Blue Eye Blonde Scrambled eggs Utter Haos Date Night LPS: Briareum Duncanopsammia axifuga Edited September 17, 2020 by rafal83 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafal83 Report post Posted December 13, 2019 (edited) W koncu nadszedl ten dzien. Piątek 13-go wzystko zostało uruchomione. Woda posolna, skala ulożona, piasek a dnie Teraz znowu muszę uzbroić się w cierpliowość i czekać jak będzie przebiegać dojrzewanie. Edited December 15, 2019 by rafal83 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafal83 Report post Posted February 4, 2020 (edited) Hej, Poniewaz od zalania kostki minelo 7 tygodni zaczalem zastanawiac sie nad obsada. Moja propozycja to: 1x Lybia tesselata 1x Lysmata amboinensis 6x Nassarius vibex 2x Tectus fenestratus 2x Paguristes cadenati 2x Clibanarius Tricolor 1x Percnon gibbesi 1x Gobiodon okinawae 1x Royal Gramma (Gramma Loreto) 1x Pomacentrus auriventris 1x Nemateleotris helfrichi (chociaz cena bardzo powala) Blue Hornet zoa Red Hornet zoa Purple Hornet zoa Black Hornet zoa Scrambled Eggs zoa Night Sky zoa Blond Blue Eyed Bitches zoa Bam Bam zoa LA Lakers zoa Black Dragons zoa Pewnie jeszcze kilka odmian zoa sie trafi Co myslicie o takiej obsadzie? Mile widziane Wasze propozycje zmian Edited February 6, 2020 by rafal83 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
fannadil Report post Posted February 4, 2020 Przemyśl czy chcesz mieć pustelniki poczytaj co potrafią zrobić, to samo percon. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ejdzej88 Report post Posted February 4, 2020 Pustelnik to szkodnik. Powybija ślimaki, dla muszli, które i tak mu nie będą pasować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sapciowaty Report post Posted February 4, 2020 Godzinę temu, Ejdzej88 napisał: Pustelnik to szkodnik. Powybija ślimaki, dla muszli, które i tak mu nie będą pasować. Dokładnie tak, miałem kiedyś Paguristes cadenati - jak podrósł, to wybił wszystkie ślimaki w akwarium, co do jednego. Zastanawiam się czy Clibanarius Tricolor też jest taki wredny. Jakieś opinie? Quote 112l + 15l Share this post Link to post Share on other sites
klossowski Report post Posted February 4, 2020 2 minuty temu, sapciowaty napisał: Zastanawiam się czy Clibanarius Tricolor też jest taki wredny. Jakieś opinie? U mnie na astralium nawet nie spojrzał, próbował za to atakować nassariusa giganta, ale widziałem, że szybko mu zwiał i po dwóch próbach żyli dalej razem zgodnie, nawet jedli razem ten sam kawałek kryla. Natomiast nie mógł dojść do porozumienia ze strombusem, mimo, że wrzuciłem kilka muszelek strombusa dla niego, to i tak go non stop atakował i musiałem się ze szkodnikiem pożegnać Quote Share this post Link to post Share on other sites
sapciowaty Report post Posted February 4, 2020 7 minut temu, klossowski napisał: Natomiast nie mógł dojść do porozumienia ze strombusem, mimo, że wrzuciłem kilka muszelek strombusa dla niego, to i tak go non stop atakował i musiałem się ze szkodnikiem pożegnać Podłączyłem się do tematu, gdyż w starym akwarium muszę odbudować ekipę czyszczącą, a do nowej kostki wrzucić nową. Wynika z tego, że pustelników żadnych już nie kupię. Stawiam zatem na ślimaki i może jakieś krewetki. Do starego może dodatkowo wrzucę Mespilia globulus. Quote 112l + 15l Share this post Link to post Share on other sites
rafal83 Report post Posted February 4, 2020 Dzieki za ostrzezenie. Jednak jakies kraby chcialbym miec - jedna sztuka Lybia Tesselata nie bedzie sie rzucac w oczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ejdzej88 Report post Posted February 4, 2020 Kraby i tak raczej lubią się chować w zakamarkach skały i są w tym dobre Generalnie każdy głodny krab to morderca. Mitrax z reguły nie sprawia problemów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafal83 Report post Posted February 4, 2020 Wezme pod uwage Mitraxa. Lepiej trzymac je pojedynczo czy mozna dac np 2 lub 3 sztuki? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dla syna Report post Posted February 4, 2020 U mnie wszystkie mitraxy były obibokami. Za to percnon nikomu krzywdy nie robił i dużo bardziej pracowity. Słyszałem że konieczność to jak się skończy pokarm zielony, należy go dokarmiać. Puki co u mnie zawsze coś zielonego znajdzie. Nie wiem czy to złudzenie ale mam wrażenie że skała od szyby czołowej jest za blisko, co może później utrudnić czyszczenie szyby. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafal83 Report post Posted February 5, 2020 Masz racje z ta skała przy szybie czołowej. Czyścik się tam nie mieści także puki nie ma życia musze troszeczkę ją przesunąć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafal83 Report post Posted March 6, 2020 (edited) Do kostki trafily kolejne zwierzaki - Krewetka czyszczaca, 2 slimaki turbo i krab. Aktualna obsada jest w pierwszym poscie. Rowniez otrzymalem kolejne testy (pH, No2 i No3). Chcialem wszystkie miec Colombo ale No3 mam od Saliferta. Po4 mam od Milwaukee (cos na wzor malej Hanki). Pozostaje mi kupic testy na Ca i Mg, ale to raczej w przyszlym miesiacu. Na ten nie planuje juz zakupow Edited March 6, 2020 by rafal83 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafal83 Report post Posted May 3, 2020 (edited) Nic nie pisałem bo trochę czasu nie miałem. Przez nieco ponad miesiąc wpadły do kostki pierwsze szczepki zoa. Dodatkowy nieproszony gość to cyjano i dino. Testy wody musze zrobię nowe ale przez miesiąc wszystko było stabilnie - jedynie PO4 podskoczyło z 0.00 na 0.07. Ca i Mg mam zamówione. Na początku jak wyłączyłem lampe (AI Prime HD 55) to widać było ze plagi zmniejszają się. Po ostatnim tygodniu jest tragedia. Ruch wody jest spory. Widać nawet góre piasku jaka została przez ruch falownika usypana. Od dnia wczorajszego ograniczyłem moc lampy. Przez ostanie 3 tygodnie nie robiłem weekendowej podmiany 10l. Zastanawiam się czy może nie zrobić teraz większej podmiany - jakieś 20 może 30 litrów. Macie jakieś rady? Nie chce stosować chemii - chyba, że będzie to ostateczność. Edited May 3, 2020 by rafal83 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
azgar Report post Posted May 3, 2020 dino to raczej nie masz ale cjano piękne Na razie odsysaj cjano i ile karmisz ryby ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted May 3, 2020 1 godzinę temu, rafal83 napisał: Macie jakieś rady? Nie chce stosować chemii - chyba, że będzie to ostateczność. Czas i cierpliwość.... I odsysanie. Samo przyszło i samo musi odejść. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafal83 Report post Posted May 3, 2020 Jezeli chodzi o karmienie to staram sie raz dziennie i tak zeby platki lub mrozona zniknela w max 5 minut. Zapomnialem wspomniec o fitoplantkonie. Staram sie codziennie wstrzykiwac 10ml ale bywaja dni ze nie mam czasu lub zapomne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafal83 Report post Posted July 26, 2020 (edited) Dawno nic nie pisalem. W kostce nadchodza male zmiany. W dniu wczorajszym odebralem konstruckje skalna od SeaFrags.pl o wadze 8,8kg (calosc sucha) i wymiarach ~40x30x30cm. Na chwile obecna calosc sie moczy. Mysle ze za jakis tydzien umieszcze ja w kostce a skale ktora mam sprobuje zmiescic w sumpie. Dodatkowo kupilem bakterie od ATM. Chce zmienić falownik na jakiś inny lub 2 mniejsze. Myślę na Vortech Mp10w QD lub 2xJebao SLW-10. Właśnie zostałem bez falownika. Mam tylko obieg + mała pompka o mpcy 300l/h także potrzebuje kupić falownik. Macie jakieś propozycje? Co myślicie o takiej zmianie? Edited July 30, 2020 by rafal83 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafal83 Report post Posted August 4, 2020 Dziś odebrałem nowy falownik - Tunze 6040. Powiem tak, jest mały ale wirówki nie robi w kostce. Max przepływ to 4500l/h. W pudełku jest brak instrukcji w ojczystym języku. Są jakieś zewnętrzne kontrolery do obsługi falownika żeby wyciągnąć coś więcej (jakieś lepsze ustawienia) bo w oryginalnym za wiele ustawień nie ma lub ja nie daje rady. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted August 4, 2020 36 minut temu, rafal83 napisał: Dziś odebrałem nowy falownik - Tunze 6040. Powiem tak, jest mały ale wirówki nie robi w kostce. Max przepływ to 4500l/h. Ja mam falownik 4000l/h (Blau Wave lotion 4000) w kostce 40x40 i uważam, że to jest minimum. Wymiary samego akwa są jeszcze mniejsze bo 12 cm zabiera panel. Falownik zazwyczaj chodzi na ok 70% mocy, ale mam drugi (słabszy, niesterowalny ok 2000l/h) ze strumieniem skierowanym za skały oraz silną cyrkulację przez panel. Te falowniki z deklarowanym przepływem hulają tylko wtedy gdy są czyste, z każdym zgromadzonym brudem ich wydajność znacznie spada. Ja przy zbiorniku 50x50 zainstalowałbym co najmniej dwa z przepływem 8-10k i ewentualnie je skręcił wedle potrzeb. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafal83 Report post Posted August 26, 2020 (edited) Dziś odwiedziłem dwa sklepy w Kielcach. Pierwszy to zooantus a drugi to sohal. W zooantus kupiłem małą szczepkę briareum. Ogólnie sklep mało przypadł mi do gustu. Było bardzo czysto ale mały wybór ryb i mięczaków. Korali było trochę. W Sohal zrobiłem większe zakupy. Kupiłem ślimaka babylonia, kraba percnon i Chrysiptera Rex (chciałem Gramma Loreto ale była zarezerwowana). Czekam także na dostawę drugiego falownika Tunze nanosteam 6040. Edited August 26, 2020 by rafal83 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
licek Report post Posted August 26, 2020 Rafał a co byś powiedział o swojej pompie obiegowej .Jak z wydajnością i hałasem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafal83 Report post Posted August 26, 2020 (edited) Jeżeli chodzi o hałas to przyznam, że mało ją słychać. Czasami zdarza mi się usnąć w pokoju obok akwarium (obecnie jakieś 2-3m od głowy). Wydajność... Podnosi wodę na jakieś 1,5m. Wlot pionowo w dół i potrafi przesuwać piasek. Nie ustawiałem jej z tego co pamiętam na max tylko jakieś 3/4 mocy. Musiałbym w sumpie trochę skałę przełożyć żeby się upewnić. Właśnie odebrałem drugi falownik. Oba są połączone razem - przewód musiałem dokupić bo w zestawie nie ma. Edited August 28, 2020 by rafal83 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites