boo12 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Witam Jak w temacie czy istnieją jakieś wynalazki które usuwają cynę z akwarium ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Spróbuj węgiel aktywny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 jeżeli cyna to metal ciężki to Cuprisorb z Seachema Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benua Zgłoś Napisano 5 Listopada 2019 Możesz spróbować Pantarhei Panta Lith u mnie usunął glin, który był kosmiczny. Według producenta wiąże metale ciężkie, które mogą być usunięte przez węgiel. Cytuj Szkło Reefmax;odpieniacz Hydor Slim Skim 135; obieg - firmware; cyrkulacja - Jebao rw4 + jvp 100; oświetlenie t5; skała - Real Reef Rock 15 kg + żywy piasek 4,5 kg Natures Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas_gr Zgłoś Napisano 18 Listopada 2019 masz Gyre w akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 18 Listopada 2019 @lukas_gr a ma to jakiś związek??? Taki potwierdzony... Pytam z ciekawości oczywiście... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas_gr Zgłoś Napisano 27 Listopada 2019 Wg mnie tak, choć nie potwierdzony. Miałem Gyre 250 i po roku użytkowania ni z tego ni z owego pojawiła się cyna w wysokim stężeniu, przypadkowo po czyszczeniu tej pompy. Padła mi połowa spsów. Po wyjęciu Gyre i wstawieniu tunziaków oraz podmianach cyna zniknęła. Niestety nie tylko u mnie był taki przypadek. Z tego co wiem vortech po pewnym czasie się korodują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikas Zgłoś Napisano 31 Października 2021 W dniu 5.11.2019 o 17:47, benua napisał: Możesz spróbować Pantarhei Panta Lith u mnie usunął glin, który był kosmiczny. Według producenta wiąże metale ciężkie, które mogą być usunięte przez węgiel. Czy w takim razie od początku zastosowanie tego środka musi być w akwarium węgiel aktywny i włączony odpieniacz który usunie metale ciężkie? Przy stosowaniu jakiś środków raczej jest nie wskazane używanie węgla i odpieniacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benua Zgłoś Napisano 31 Października 2021 Panthalit to mieszanka zeolitów a nie chemia, tak więc obecność węgla raczej nie ma wpływu na działanie. Na opakowaniu także nie ma nic o konieczności wyjęcia węgla przy jego stosowaniu. Cytuj Szkło Reefmax;odpieniacz Hydor Slim Skim 135; obieg - firmware; cyrkulacja - Jebao rw4 + jvp 100; oświetlenie t5; skała - Real Reef Rock 15 kg + żywy piasek 4,5 kg Natures Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 31 Października 2021 12 minut temu, benua napisał: Panthalit to mieszanka zeolitów a nie chemia, tak więc obecność węgla raczej nie ma wpływu na działanie. Na opakowaniu także nie ma nic o konieczności wyjęcia węgla przy jego stosowaniu. Zeolit??? W płynie??? Raczej jest to produkt który łączy się z metalami ciężkimi umożliwiając usunięcie ich poprzez filtrację np. węgiel czy odpieniacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benua Zgłoś Napisano 1 Listopada 2021 Tak zeolity w płynie Cytuj Szkło Reefmax;odpieniacz Hydor Slim Skim 135; obieg - firmware; cyrkulacja - Jebao rw4 + jvp 100; oświetlenie t5; skała - Real Reef Rock 15 kg + żywy piasek 4,5 kg Natures Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach