Bzyk002 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2019 Witam, chciałbym wam pokazać moją podróbe Red Sea Reefer Akwarium o wymiarach 80x35x50 OW. Obieg - Jebao DCQ 3500 Cyrkulacja - 2x Jebao/ATI SOW-4 Lampa - docelowo zawisną 2x ATI Sirius X1 Odpieniacz - Bubble Magus Curve 5 Około 10kg suchej skały wymoczonej predzej w RO i suchy piach. Akwarium zasolone 12.11.19. Do sumpa trafił 1L Siporax'u z działającego zbiornika. Od początku leje bakterie ML Special Blend (niezłe szambo) i Nite-Out 2. Jak narazie cisza ... A rączki świerzbią żeby coś pogrzebać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2019 15 godzin temu, Bzyk002 napisał: Witam, chciałbym wam pokazać moją podróbe Red Sea Reefer Akwarium o wymiarach 80x35x50 OW. Obieg - Jebao DCQ 3500 Cyrkulacja - 2x Jebao/ATI SOW-4 Lampa - docelowo zawisną 2x ATI Sirius X1 Odpieniacz - Bubble Magus Curve 5 Około 10kg suchej skały wymoczonej predzej w RO i suchy piach. Akwarium zasolone 12.11.19. Do sumpa trafił 1L Siporax'u z działającego zbiornika. Od początku leje bakterie ML Special Blend (niezłe szambo) i Nite-Out 2. Jak narazie cisza ... A rączki świerzbią żeby coś pogrzebać Podróbka, ale ze co szafka oryginał, a akwarium z ow na zamówienie czy jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2019 Hehe no właśnie że szafka nie jest oryginalna, wzorowałem sie na Red Sea Reefer. Tylko Logo zamówiłem u Red Sea. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichałAsia Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Pochwal się sumpem jak to rozwiązałeś. Jakie koszty w porównaniu do oryginału ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2019 Nie wiem jak jest w oryginale ale ja mam tak i jak narazie nie mogę za dużo powiedzieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal83 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2019 Gdzie nabyles skale? Przyznam, ze ulozenie mi sie podoba ze wzgledu na spora ilosc miejsca na korale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2019 (edytowane) Dzień 14 Jak narazie nie ma wielkich zmian od paru dni w niektórych miejscach na skale pojawił sie delikatny "meszek" i odpieniacz zaczął więcej wywalać. Dwa dni temu zmierzyłem NO2 i było zerowe ale potem sprawdziłem datę testu... 2018 ale z racji że widziałem latającego kiełża w sumpie wrzuciłem pare ślimaków Nassarius i innych ktorych nazwy nie znam (foto). Ślimaki fajnie czyszczą skałę z nalotu. Zauważyłem też jakieś mikro organizmy na szybie, mam nadzieje że wszystko idzie w dobrym kierunku @rafal83 skałę kupiłem na Ebay Kleinanzeige coś ala OLX z dwóch źródeł. Długo sie z tą skałą bawiłem zanim wyszedł efekt końcowy ale było warto. Jedynie ten łuk z prawej pomału przestaje mi sie podobać W kostce już ciasno i tylko czekam by móc poprzekladać korale ... Kiedy dwulatek zna sie na wszystkim lepiej od ciebie i jego tekst "Oli patrzy" a za sekunde rece w sumpie Jak macie zabezpieczone wasze szafki? Edytowane 27 Listopada 2019 przez Bzyk002 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 Wczoraj zrobiłem testy i nie wygląda źle. KH- 6,1 Ca- 410 Mg- 1440 NO2- 0 NH3- < 0,25 PO4- 0 NO3- 10 pH- 8 Tylko NO3 trochę wysokie, poza tym KH i Ca trochę trzeba dźwignąć. Mogę na tym etapie zastosować Purigen na obniżenie NO3? Skała cała brązowo-zielona a miejscami tak jakby cyjano. Przed świętami wrzuciłem parę korali na próbę no i tak sobie wegetują bo ogolnie słabo jak narazie ze światłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 Lej bakterie. Miękkie przeżyją a tym bardziej zoanthusy. Ten twardy koralowiec to już zwłoki.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 (edytowane) Bakterie lałem do świąt potem trzy tygodniowy urlop a teraz nie leje bo NH3 i NO2 "zerowe" tak pisało na opakowaniu. Zostało mi jeszcze trochę Nite-Out 2 myślałem żeby to potem do podmianek dodawać. Twardziel przed włożeniem do tego akwa to już były zwłoki Jak najlepiej będzie przenieść koralowce? Wszystkie naraz czy stopniowo? I jak stwierdzić że baniak sie już na to nadaje? Edytowane 16 Stycznia 2020 przez Bzyk002 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2020 Przeprowadzka! dzień po dniu przenoszę po pare Korali, narazie ukladam wszystko na piasku a jak będę miał chwile to trzeba będzie pomyśleć nad rozmieszczeniem wszystkiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 1 Maja 2020 Mały update, w akwarium przybyło kilka korali i kilka ryb. Zbiornik jak narazie prowadzi sie bez żadnych problemów oby tak dalej. Większość koralli jeszcze nie przyklejona, jakoś nie mogę się do tego zabrać. A tu kilka fotek Tak to wygląda narazie w szafce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2021 Update Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2021 Ło panie. Szukaj miejsce na większe akwarium bo w tym już nic nie upchniesz. Fajnie kolorowo masz. SPS, LPS i miękkie - wszystko widać zadowolone Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2021 Czerwona goniopora bomba Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2021 @montymick no masakra, dopiero co baniak założyłem a tu trzeba by zmieniać Nie wszystkie SPSy wyglądają kolorowo, ale to chyba moja wina bo niechętnie robie podmianki. Niektóre Zoa też stoją w miejscu albo nawet zanikają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 28 Marca 2021 Up Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 28 Marca 2021 O widzę, że masz kraba ukwiałowego, ale to chyba nie oshimai. Takie większe kropki ma. SPS jeszcze trochę i będą wychodzić z wody. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 28 Marca 2021 Chyba nadszedł czas na większy zbiornik. Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach