Kiks Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2019 Witam jak w temacie ktoś stosował ten pokarm. Proszę o opinnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2019 13 minut temu, Kiks napisał: Witam jak w temacie ktoś stosował ten pokarm. Proszę o opinnie sam jestem ciekawy i chętnie bym potestował na swoich antiasach, cena trochę europejska jak na żarcie dla ryb, ciekawe jak ilościowo w środku tej artemii jest w porównaniu np do mrożonek ON bo może się okazać że finalnie jest tej artemii w Aquaforestowym więcej niż w kilku tabliczkach ON. Do tego widzę potencjał dla automatycznego karmienia pompą dozującą takiego płynnego pokarmu, gdzie przy mrożonkach takiej możliwości nie ma. @sewer widziałem trochę filmików wrzucał z karmienia i wyglądały one przyjemnie Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gr4b3Q Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2019 56 minut temu, Coltrane napisał: sam jestem ciekawy i chętnie bym potestował na swoich antiasach, cena trochę europejska jak na żarcie dla ryb, ciekawe jak ilościowo w środku tej artemii jest w porównaniu np do mrożonek ON bo może się okazać że finalnie jest tej artemii w Aquaforestowym więcej niż w kilku tabliczkach ON. Do tego widzę potencjał dla automatycznego karmienia pompą dozującą takiego płynnego pokarmu, gdzie przy mrożonkach takiej możliwości nie ma. @sewer widziałem trochę filmików wrzucał z karmienia i wyglądały one przyjemnie Po otwarciu przechowywać w lodówce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzaQ Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2019 2 godziny temu, Gr4b3Q napisał: Po otwarciu przechowywać w lodówce. Jakby się uparł zawsze można zamontować mini lodówkę, widziałem już kilka takich rozwiązań jednak nie widziałem na polskim rynku wcześniej produktów takich jak mrożonki w postaci innej niż kamień Ciekawi mnie natomiast data "spożycia" po otwarciu... Cytuj Mózgowa rafa http://nano-reef.pl/forums/topic/101151-brain-tank/?tab=comments#comment-1045695 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2019 Artemia, mimo że popularna, nigdy jakimś super-żarciem nie była. Juz lasonogi, kryl i ikra homara jest dużo lepsza. A jak ktoś chce podawać żywe, pompą, to nic lepszego jak z hodowli kiełży. No ale marketing nadrabia... wszak w AF każda taką artemię przed zapakowaniem w butelkę faszerują witaminami, białkiem, czosnkiem itp... potem badają czy aby zdrowa, czy normy spełnia i nabijają w butelkę... Kupił bym, ale jeszcze mi się ryby przyzwyczają? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2019 To prawda. Artemis ma zły stosunek nutrientow do odpadu a i te substancje odżywcze są takie sobie. Na RC był spory wątek o tym. Nawet larwy artemii powinny być zjedzone w ciągu max 48h od wyklucia. Co do produktu to się nie wypowiadam bo nie znam. Z mrożonek dużo lepsze jest mysis ale ostatnio stosuje też suchy pokarm. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2019 Artemia, mimo że popularna, nigdy jakimś super-żarciem nie była. Juz lasonogi, kryl i ikra homara jest dużo lepsza. A jak ktoś chce podawać żywe, pompą, to nic lepszego jak z hodowli kiełży. No ale marketing nadrabia... wszak w AF każda taką artemię przed zapakowaniem w butelkę faszerują witaminami, białkiem, czosnkiem itp... potem badają czy aby zdrowa, czy normy spełnia i nabijają w butelkę... Kupił bym, ale jeszcze mi się ryby przyzwyczają? [emoji4] Ktoś ostatnio pisał ze te kiełże można nawet w beczce na ogrodzie hodować. Masz może gdzieś więcej info na ten temat?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2019 No właśnie na ten temat ostatnio rozmawiałem z Nanokaczorem - w lecie na pewno odpalę jakąś hodowlę na balkonie, ale w zimie nie chcę domu zagracać. no chyba że w słoiku W każdym razie, wydaje się proste - nie ma ryzyka że coś nam zje całą hodowlę, nie trzeba jakiegoś szczególnego reżimu ... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sewer Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Dla tych , ktorzy nie lubią karmić artemią (ja karmię i rybki to wcinają) jest jeszcze pare innych pokarmów. Te dwa bez etykiety wkrótce pojawią się w sprzedaży, póki co testy ... Jeden dla rybek wege i drugi drobny pokarm dla koralowcow i mniejszych ryb. U mnie anthiasy to uwielbiają. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 1 godzinę temu, sewer napisał: Dla tych , ktorzy nie lubią karmić artemią (ja karmię i rybki to wcinają) jest jeszcze pare innych pokarmów. Te dwa bez etykiety wkrótce pojawią się w sprzedaży, póki co testy ... Jeden dla rybek wege i drugi drobny pokarm dla koralowcow i mniejszych ryb. U mnie anthiasy to uwielbiają. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka wege dla ryb znam fajny kawał o psach co były na diecie wegańskiej i właściciele zachwyceni, niestety gdy kiełbasa spadła na dywan to zjadły ją razem z dywanem Piękne akwarium! Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Sewer, możesz sprowadzić to do "nie lubienia", ale nie o to chodzi. Chodzi o to, że przez długi czas karmiłewm ryby wyłącznie artemią, ze śladowymi ilościami innych pokarmów. Bo i wielkość odpowiednia i wciągały wszystkie... Teraz, od około miesiąca karmię głównie pokarmami oznaczanymi jako "lasonogi", "mysis", "kryl drobny", "ikra homara". Co tam jest, nie wiem. Widzę różnicę w budowie ryb. Nie wiem też czy dieta solowcowa nie była odpowiedzialna za padanie chelmonów - pływały u mnie po kilka miesięcy i schodziły... A wtedy karmiłem raczej głównie artemią. Dlatego to raczej nie kwestia moich sympatii. Choć nie ukrywam że taka artemia może być dobrym nośnikiem czosnku, witamin, czy innych "odżywek" - jako pokarm chętnie przyswajany... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach