Sumo4871 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 (edytowane) Witam. Proszę o pomoc w ustaleniu co mu może dolegać. Parametry no3 - 5.8 po4 - 0.63 kh - 14 Mg - 1550 Ca - 460 Zasolenie 1.026 Chodzi po akwarium gdzie chce, nic go nie blokuje, ładny był przez tydzień od wsadzenia do akwarium. Pomóżcie Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Sumo4871 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cimas Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Czym mierzyłeś po4? Bo wynik jest kosmiczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Miernikiem Hanna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy23111 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 wszystkiego masz za dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Poprawka na po4 - 0.67 zbiornik ma 4 msc wiec dojrzewa caly czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cimas Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Wydaje mi się że takie po4 to nadal spooro za dużo, włożyłbym jakiegoś phosguarda albo coś w tym stylu. kH też wysokie to też mu może nie pasować A jakie masz tam korale i jak sobie radzą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 (edytowane) To dosypie jeszcze wiecej phosguarda. Obsada 3 x euphylia 2x caulastrea, kilka acanastrea rhodactis skala z zoa briareum. To z tego 2 euphylie tylko malo sie pompuja no i quadri a tak reszta bardzo ladnie w ciagu dnia sie prezentuje. A co zrobic z tym KH bo nie znalazlem konkretnej odpowiedzi. Wszedzie chemia Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Sumo4871 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cimas Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Najlepiej zrobić kilka podmian na jakieś biedniejszej soli, jakby magnez przy okazji trochę spadł też by nie zaszkodziło bo też dużo go masz. Jakiej soli używasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 AF reef salt. Podmiany robie raz w tyg 10%. Ok zrobie teraz ze 3 x 20% co 3 dzien zobaczymy co bedzie i jak sie parametry zmienia. Biedniejsza sol to jaka np ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cimas Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Reef salt będzie dobry rób podmianki na nim, myślałem że używasz jakiejś mega soli że kh takie wysokie Producent podaje że kh do 8.5 także przy podmiankach powinno trochę spaść no i po4 przy okazji też Porób podmianki i myślę że powinno być lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Ok zobaczymy co bedzie za tydzien dwa jeszcze tu wroce z informacja, a poki co dzieki za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Czekaj, a jakie masz zasolenie? Takiego KH nie uzyskasz z żadnej popularnej soli przy zasoleniu 35ppt. To zasolenie co podałeś w pierwszym poście to SG czy gęstość? Stosujesz jakiegoś Ballinga? Nie szarżuj tak z tymi podmiankami. Moim zdaniem głównym problemem jest na tą chwilę wysokie KH. W takim wysokim KH słabiej mnożą się bakterie probiotyczne i stąd może być problem z PO4. Ja dodałbym bakterii i jakąś pożywkę, tak aby bakterie załatwiły temat. 20% podmianka na soli z KH 8,5 obniży KH o ponad 1. To już może być duży szok dla obsady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 (edytowane) 1.026 to SG z automatycznego pomiaru. A powiedzcie czy moze to KH to przez dolozenie 0.5 kg kulek maxspect tyg temu i jak kolega mówi brak bakterii ktore trzeba by uzupełnić. Ballinga jeszcze nie bo male redukcje sa Ca i Mg Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Sumo4871 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Raczej mało prawdopodobne. To że dołożyłeś kulki nie spowodowało nagle braku bakterii, doszło kolejne miejsce, gdzie mogą się namnażać. Opisz dokładnie setup, co masz, co dodajesz do zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 (edytowane) Moje akwa na tej samej soli. Zasolenie 1.022 zmniejsz zasolenie ,wysokiego nie lubią Edytowane 14 Grudnia 2019 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 W akwarium posiadam doktorka , blazenka , kauderni , dascyllusa , debeliusa , wundermani , percnona , mala murenke , pizamke, z korali pisałem wyzej : 3 x euphylia 2x caulastrea, kilka acanastrea rhodactis skala z zoa briareum oraz przedstawiam na zdjeciu. Codziennie podaje kostke artemi skropiona kropla fish V, potem AF vitality, amino mix i 10 kropli phyto mix kropelke potasu, jodu i strontu. Raz w tyg kostke fitoplanktonu i po 5 ml componentu ABC. podmieniam co tyg 10 % wody. W sumpie siedzi 2kg kulek maxspect , 200ml phosguard ,100 ml purigenu, 200 ml wegla , chemipure, matrix i life bio fil. Pewnie to istotne walczylem ostatnio z glonami podalem dawke flukonazolu i na cyjano mucosidol. Ale quadri juz wczesniejbyl schowany. Przeszedl cale akwarium siedzi od 2 tyg w jednym miejscu ale wyglada jak wyglada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bmirek1 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 3 godziny temu, Sumo4871 napisał: W akwarium posiadam doktorka , blazenka , kauderni , dascyllusa , debeliusa , wundermani , percnona , mala murenke , pizamke, z korali pisałem wyzej : 3 x euphylia 2x caulastrea, kilka acanastrea rhodactis skala z zoa briareum oraz przedstawiam na zdjeciu. Codziennie podaje kostke artemi skropiona kropla fish V, potem AF vitality, amino mix i 10 kropli phyto mix kropelke potasu, jodu i strontu. Raz w tyg kostke fitoplanktonu i po 5 ml componentu ABC. podmieniam co tyg 10 % wody. W sumpie siedzi 2kg kulek maxspect , 200ml phosguard ,100 ml purigenu, 200 ml wegla , chemipure, matrix i life bio fil. Pewnie to istotne walczylem ostatnio z glonami podalem dawke flukonazolu i na cyjano mucosidol. Ale quadri juz wczesniejbyl schowany. Przeszedl cale akwarium siedzi od 2 tyg w jednym miejscu ale wyglada jak wyglada. Masz świerze akwarium uwazam ze dużo dodajesz tych wszystkich (dodatków ) ja mam akwa 700 litr i rok czasu jade na samych podmianach 5% wszytko hula jak trzeba . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 2 godziny temu, bmirek1 napisał: Masz świerze akwarium uwazam ze dużo dodajesz tych wszystkich (dodatków ) ja mam akwa 700 litr i rok czasu jade na samych podmianach 5% wszytko hula jak trzeba . To wogole nie dawac nic i karmic tylko artemia ryby i kontrolowac parametry i jak Ca i Mg spadnie regulowac je komponentami lub ballingiem ? a co wtedy z koralami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 Robiąc podmianę uzupełniasz minerały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2019 Ok dziekuje za info zrobie podmiane obnize powoli kh do 8-9 poziom soli tez do 1.022 i zaprzestane dolewania dodatkow i zobaczymy jak sie bedzie dzialo w baniaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 (edytowane) Jak kolega wyżej. Dużo dodatków na tak młody ocean. Zasolenie podnieś do 1,025. Rób podmiany i lej bakterie. Rąk nie wkładaj do akwa. System się fajnie ustabilizuje. Mój quadri wygląda tak: Edytowane 15 Grudnia 2019 przez pawellb (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach