Bartek78 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 Hej, jaki odpieniacz polecacie do zbiornika 450 L w obiegu, za jakieś rozsądne pieniądze? Lepiej kupić nowy na gwarancji, czy coś używanego? Na jakie rzeczy zwracać uwagę przy doborze, przepływ powietrza, przepływ wody, moc pompy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fifek33 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 Ja mam red sea rsk600 polecamWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 (edytowane) Bartek ale teraz jest moda bez odpieniacza. Sam jak bym teraz szukał to może jakiś - Quantum 220 lub 160 Albo coś z Reef Octopus model 3000 Edytowane 16 Grudnia 2019 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek78 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 Chodzi o to że co producent to inne ma moce pomp, przepływu wody i powietrza, co jest najważniejsze w dobrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 15 minut temu, Bartek78 napisał: jest najważniejsze w dobrze? Obsada akwarium i to niezmiennie od wielu lat i panującej mody na markę Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek78 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 To jaki byś polecił pod same sps-y? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2019 A będziesz miał lub masz rollermata? Ja startowałem bez, kupiłem Skimza chyba 147(generalnie szału nie ma i nie jest to super odpieniacz), po dołożeniu rollera, mam wrażenie, że jest 3 razy za mocny Red Sea mocno rozpycha się z odpieniaczami. Sporo osób je poleca, a są jeszcze w sensownej kasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Blowy Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2019 (edytowane) Nyos Quantum 160 - praktycznie nie słyszalny, pieni aż miło, odkręcany kubek, do tego ekonomiczna pompa EHEIM, same plusy. Edytowane 17 Grudnia 2019 przez Blowy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2019 W dniu 17.12.2019 o 12:42, Blowy napisał: Nyos Quantum 160 - praktycznie nie słyszalny, pieni aż miło, odkręcany kubek, do tego ekonomiczna pompa EHEIM, same plusy. Też mam Quantuma 160 i jestem z niego mega zadowolony. Rzeczywiście robi swoją robotę i jest w zasadzie niesłyszalny. Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach