Luk Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Witam. Pytanie do posiadaczy kontrolera STC 1000 - czy sprawdzacie jego wskazania z innym termometrem ? Czy dobrze u was wskazuje temperaturę ? Mój STC - 1000 zachowuje się dziwnie - otóż: Co jakiś czas (kilka dni - tydzień - dwa tygodnie - różnie bywa) muszę kalibrować ponownie mój sterownik gdyż zaniża lub zawyża poziom temperatury. Wiem to, ponieważ w sumpie mam równiez szklany termometr (taki żółty) i sprawdzam na obu temperaturę po tym jak moj STC 1000 walnął się i pokazywał o 2 stopnie wyżej niż termometr szklany do którego był pierwotnie skalibrowany. I tak co jakiś czas... Czy Wy koledzy i koleżanki tez tak może mieliście lub macie ? P.S. obecnie zamówiłem nowy czujnik temperatury - wymienię go - zobaczymy - bo wpienia mnie codzienne sprawdzanie temperatury na STC i szklanym termometrze. Edytowane 19 Grudnia 2019 przez Luk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Kolego, jak miernik temperatury ma rozrzut 2C to wyrzuć to dziadostwo. Jak nie masz nic innego to nawet zwykły "rtęciowy" ( a tak naprawdę alkoholowy) termometr będzie lepszy. O ile oscylujesz w okolicy 25C nie ma problemu to latem przy ewentualnych wskazaniach np. 27C może być naprawdę 29C i szlag trafi życie w akwarium Ja osobiście polecam czujniki temperatury na sondach PT100 lub PT1000 lub cyfrowych DS18B20 Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Ja mam 2 sztuki stc-1000 i jak dotychczas nie miałem takich przygód. Fakt, po wyjęciu z pudełka trzeba było skorygować w obydwu wskazania o ponad 1 stopień, ale potem już jest ok. Może faktycznie sam czujnik zawodzi. A co do sprawdzania... to jest raczej oczywiste, że czasem każdy sprzęt pomiarowy wymaga kontroli. Refraktometr kalibrujesz, testy kropelkowe czasem warto zweryfikować pomiarem w sklepie czy u kolegi, to i termometr warto sprawdzić czasem Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Ja również miałem jeden który tak rozbił kupiłem nowy odpukać rok jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 dzięki chlopaki - wymienie sonde - obacze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2019 Wypożyczyłem profesjonalny, rtęciowy termometr z dokładnością do 0,1 stopnia żeby sprawdzić mojego STC-1000. Zawyża pomiar o 0,4 stopnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 A gdzie taki można wypożyczyć kolego ? Podpowiedź proszę ? I czy rtęciowy można uznać za najdokładniejszy w porównaniu z alkoholowym ? Wysłane z mojego Moto G Play przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 6 godzin temu, Luk napisał: A gdzie taki można wypożyczyć kolego ? Skorzystałem z uprzejmości znajomych w moim byłym miejscu pracy, gdzie są w użyciu na co dzień. Prosiłem o dokładny, sprawdzony. Dostałem rtęciowy długości ok 30 cm ze skalą od -10 do +30. W oparciu o jego wskazania ustawiłem zero w STC-1000. Nie znam się na termometrach. Od początku 2020 wchodzi w UE całkowity zakaz sprzedaży rtęciowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach