tilk74 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 (edytowane) Zastanawiam się czy by czegoś jeszcze nie dolozyć do mojej obsady ryb w zbiorniku . Akwarium 200 l . Filtracja to filtr kubelkowy ( tak wiem nie jest zalecany ,ale nie mialem innego wyjscia .Wiem jakie to niesie ryzyko . Zasilany jest przez UPS z zapasem mocy na ok 12 h) jako biolog i duża kaskada jako mechaniczny filtr no i odpieniacz Tunze 9004dc. Jak narazie filtracja ogarnia .PO4 0.01 a NO3 5-7 Miekkie i LPS nie narzekają . Aktualnie obsada to : 1 X Nemateleotris decora 2 X Blazenek 1 X Babka kopiaca 4 X Chromis Virdis Do tego Krewetka czyszczaca plus 2 na aiptasje do tego Mitrax ,Pustelnik , Jeżowiec i pare slimaków. Zastanawiam się czy by czegoś nie dolożyć z obsady .Wiem.ze szaleć nie moge bo jednak kubelek to sump. Edytowane 20 Grudnia 2019 przez tilk74 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 33 minuty temu, tilk74 napisał: Zastanawiam się czy by czegoś jeszcze nie dolozyć do mojej obsady ryb w zbiorniku . Przeważnie za tak sformułowanym zdaniem,kryje się inne o treści "i tak coś kupię,możecie ewentualnie doradzić co". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tilk74 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Godzinę temu, grzegorz77 napisał: Przeważnie za tak sformułowanym zdaniem,kryje się inne o treści "i tak coś kupię,możecie ewentualnie doradzić co". Nie tym razem bo boję się przegiąć aby filtracja wyrobiła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 7 minut temu, tilk74 napisał: Nie tym razem bo boję się przegiąć aby filtracja wyrobiła. To w takim przypadku już nic bym z obsady rybnej nie kupował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 (edytowane) możesz spokojnie dołożyć Grame Loreto albo Pseudochromis Friedmani - spokojne ładne rybki, albo ślizga np. Ecseniusa bicolor Edytowane 20 Grudnia 2019 przez rysio2000 (wyświetl historię edycji) Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tilk74 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 44 minuty temu, rysio2000 napisał: możesz spokojnie dołożyć Grame Loreto albo Pseudochromis Friedmani - spokojne ładne rybki, albo ślizga np. Ecseniusa bicolor Ciekawe propozycje . Ciekawy jestem jak by się zgodziła moja zwariowana Babka kopiąca z Ecseniusa bicolor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Tego nie wiem, nigdy nie miałem babki kopiącej, natomiast Ecseniusy to spokojne rybki. Teoretycznie nie powinny sobie wchodzić w drogę bo babka kopie w piasku a ślizg lubi siedzieć wysoko na skale, ale kto ją tam wie Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Babki raczej są pokojowo nastawione do wszelkich innych gatunków, niż ich własny. 2 okazy tego samego gatunku mogą się nie dogadać, ale babki różnych gatunków jakoś sobie teren podziela między sobą. Ślizgi im nie przeszkadzają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tilk74 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 (edytowane) 13 minut temu, Nik@ napisał: Babki raczej są pokojowo nastawione do wszelkich innych gatunków, niż ich własny. 2 okazy tego samego gatunku mogą się nie dogadać, ale babki różnych gatunków jakoś sobie teren podziela między sobą. Ślizgi im nie przeszkadzają. No to ja mam jakąś wariatkę . Toczy ostatnio regularne bitwy z Chromisem jak się do niej za bardzo zbliży .A szczęka mi opadła jak widziałem jak złapała ślimaka kopiącego w pysk ,przepłynęła połowę długości akwarium i rzuciła nim z wściekłością o szybę ( ślimak przeżył) a wszystko dla tego że nieopatrznie wszedł do jej norki . Ja to wg, mam jakies dziwne ryby .. Wszędzie czytam że Decora to płochliwa ryba i przeważnie siedzi w skale i mało ją widać . U mnie jak się obudzi tak coś koło 12-13 to cały czas pływa sobie po całym akwarium . Edytowane 20 Grudnia 2019 przez tilk74 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati21 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Jaką masz babkę? Ja mam cryptocentrus cintus i jest agresywna w stosunku do innych ryb. Potrafi ścigać ryby jak tylko zbliża się do norki, mimo że ma krewetke i na początku była spokojna. Ze ślimakami robi dokladnie to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tilk74 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 (edytowane) 25 minut temu, mati21 napisał: Jaką masz babkę? Ja mam cryptocentrus cintus i jest agresywna w stosunku do innych ryb. Potrafi ścigać ryby jak tylko zbliża się do norki, mimo że ma krewetke i na początku była spokojna. Ze ślimakami robi dokladnie to samo Ja mam Valenciennea puellaris Edytowane 20 Grudnia 2019 przez tilk74 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Moja puellaris zatłukła mi dwa doktorki i małego salariasa, nie są to spokojne rybeczki, może w parze byłyby spokojniejsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tilk74 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2019 11 godzin temu, andzior70 napisał: Moja puellaris zatłukła mi dwa doktorki i małego salariasa, nie są to spokojne rybeczki, może w parze byłyby spokojniejsze? A ja myślałem że trafiłem na jakąś szaloną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach