atk Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2019 Witajcie, zaskoczyłem się gdyż zobaczyłem aiptasie w sumpie, wśród glonów, a co najgorsze nawet na pompie obiegowe... W zbiorniku póki co czysto. Jak z tym sensownie walczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 A to na 100% wyląduje w głównym zbiorniku, kwestia czasu lub operacja pozbycia się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 10 godzin temu, atk napisał: W zbiorniku póki co czysto. jak masz tu to i w zbiorniku na 100% są - poszukaj dobrze 10 godzin temu, atk napisał: Jak z tym sensownie walczyć? np. kilkoma krewetkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Nie ma konkretnej metody walczenia u jednych krewetki a u innych ślimaki i ryby u mnie ślimaki się nie sprawdziły a u innych tak teraz mam krewetki i śladu po różach nie ma od kilku lat Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Guban88ok3m Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 30 minut temu, jacekberetłódz napisał: Nie ma konkretnej metody walczenia u jednych krewetki a u innych ślimaki i ryby u mnie ślimaki się nie sprawdziły a u innych tak teraz mam krewetki i śladu po różach nie ma od kilku lat Jaka krewetka na to dziadostwo? Ja mam chemię z colombo ale to walka z wiatrakami jak hydra hehe utniesz jedna łeb wyrastają dwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 U mnie sprawę załatwił chelmon, brzydal był ale tylko interesowaly go lps y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 (edytowane) ślimaki Berghia - specjaliści pokarmowi - wytną do czysta a potem .. zdechną z głodu Edytowane 26 Grudnia 2019 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r1remek Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 (edytowane) 35 minut temu, silvia napisał: ślimaki Berghia - specjaliści pokarmowi - wytną do czysta a potem .. zdechną z głodu Dokładnie tak - zdechną z głodu. Berghia tylko na plagę. Na pojedyncze sztuki krewetka, która także oczyści wprowadzane szczepki. Ale krewetki w małych zbiornikach mają taki minus, że raczej zjedzą drobne życie. Ryb nie miałem to się nie wypowiadam. Edytowane 26 Grudnia 2019 przez r1remek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Krewetki kupowałem u nanokaczora brzydal nie zjada róży tylko je skubie a potem korale je i jak brzydala odłowisz to róże tam gdzie były to wyrastają Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r1remek Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Berghia to jedyny skuteczny sposób na usunięcie aiptasii. Ona ją "oswaja" i potem zjada w całości nie powodując rozsiewania zarodników pod wpływem stresu. Często obserwowałem jak ślimak zjada w pełni napompowaną różę, a atak ryby czy krewetki to tak jak by ją skrobać mechanicznie. Jak odłowicie krewetki to aiptasia się pojawi za jakiś czas, bo jest tylko pod kontrolą a nie zlikwidowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 Chyba że komuś się podoba.Mi aiptasia obrosła przyssawkę do falownika, ostatnio żona się mnie pyta co to za super koralowiec obrósł falownik, bo jej się bardzo te brązowe różyczki podobają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 Mam jedną sztukę w briareum , jak się jej pozbyć ? Jak próbuje złapać i wyrwać to się chowa. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 14 godzin temu, r1remek napisał: Berghia to jedyny skuteczny sposób na usunięcie aiptasii Pod warunkiem, że cały czas masz je w zbiorniku bo jak zdechnie to na bank róże pojawią się znowu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 42 minuty temu, pdz napisał: Mam jedną sztukę w briareum , jak się jej pozbyć ? Jak próbuje złapać i wyrwać to się chowa. Strzykawka,igła oraz ocet.Jak ci się uda w nią wbić i nastrzyknąć octu to po niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r1remek Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 28 minut temu, boo12 napisał: Pod warunkiem, że cały czas masz je w zbiorniku ... Nie mażna mieć berghii cały czas w zbiorniku, bo zje te róże, które znajdzie i zdechnie. Pisząc 15 godzin temu, r1remek napisał: Berghia to jedyny skuteczny sposób na usunięcie aiptasii. miałem na myśli 100% poszczególnego zaatakowanego ukwiała. Paradoksalnie wydaje mi się, że skuteczniej można pozbyć się dużej plagi aiptasii (setki sztuk) niż kilkunastu sztuk. A to dlatego, że w takiej sytuacji ślimaki mogą się namnożyć i to one staną się plagą w każdej fazie rozwoju i znajdą/zjedzą nawet najmniejsze zarodki aiptasii...a potem zdechną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 2 minuty temu, r1remek napisał: Paradoksalnie wydaje mi się, że skuteczniej można pozbyć się dużej plagi aiptasii (setki sztuk) niż kilkunastu sztuk. A to dlatego, że w takiej sytuacji ślimaki mogą się namnożyć i to one staną się plagą w każdej fazie rozwoju i znajdą/zjedzą nawet najmniejsze zarodki aiptasii...a potem zdechną. Gdyby to było takie łatwe to za sztukę berghi nie płaciło by się ok 70 zł,tylko jakieś grosze.Z własnego doświadczenia wiem,że tak łatwo się nie rozmnażają,w swoim zbiorniku miałem sporo aiptasi i wpuściłem kilka ślimaków,możliwe że spowolniły ekspansje aipatasia,ale nie zatrzymały,za duże osobniki "róży" w ogóle się nie brały.Dopiero helmon załatwił sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 Ja zaklejałem Milliputem robię płaski placek z plasteliny i przykrywam nim gnoja dokładnie dociskam boki by się nie wydostała i po kłopocie miałem dwie i już z pół roku nic nie widzę. A miejsce porasta glonami i algami i śladu nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r1remek Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 Nie mówię, że jest to łatwe, ale ja spotykałem się z sytuacjami zero- jedynkowymi. Jak załapały to jadły do końca albo nie załapały. U mnie zawsze jedzą do końca ale uważam że muszą się rozmnożyć (nie mam ryb a krewetki odławiam), a w hodowli berghi najtrudniej jest zapewnić im pokarm (IMHO). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 21 minut temu, r1remek napisał: Jak załapały to jadły do końca albo nie załapały Czyli co wybrały śmierć głodową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r1remek Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, grzegorz77 napisał: Czyli co wybrały śmierć głodową? To taki gatunek co w akwarium likwiduje swoje jedyne źródło pożywienia. W tym sensie tak. Czasem coś w akwarium (jak u Ciebie) uniemożliwia im takie działanie i znikają... Edytowane 27 Grudnia 2019 przez r1remek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 20 godzin temu, r1remek napisał: Berghia to jedyny skuteczny sposób na usunięcie aiptasii. Ona ją "oswaja" i potem zjada w całości nie powodując rozsiewania zarodników pod wpływem stresu. Często obserwowałem jak ślimak zjada w pełni napompowaną różę, a atak ryby czy krewetki to tak jak by ją skrobać mechanicznie. Jak odłowicie krewetki to aiptasia się pojawi za jakiś czas, bo jest tylko pod kontrolą a nie zlikwidowana. Kupiłem pięć ślimaków i ani jedna róża nie zgineła teraz mam krewetki i róży brak tak więc pisanie że to czy tamto jest jedynym środkiem na róże jest nieporozumieniem nie było i nie ma jak na dzień dzisiejszy złotego środka na różnego rodzaju plagi każdy zbiornik jest inny i prowadzi się swoimi prawami Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r1remek Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 22 minuty temu, jacekberetłódz napisał: ... pisanie że to czy tamto jest jedynym środkiem na róże jest nieporozumieniem nie było i nie ma jak na dzień dzisiejszy złotego środka na różnego rodzaju plagi każdy zbiornik jest inny i prowadzi się swoimi prawami Masz rację, ale ja napisałem właśnie, że wszystko zależy od otoczenia, a do kilku ukwiałów lepiej kupić krewetę i nie dopuścić do plagi niż ślimaka, który zdechnie zanim ją znajdzie. U Ciebie pewnie ślimaki z jakiegoś powodu zdechły, dlatego nie polecisz tej metody. U mnie Lysmata wurdemanni (kiedyś) zjadała tylko małe aiptasie takie poniżej 1cm, a jak miałem plagę to wprowadziłem ślimaki i po sprawie. Nadal uważam, że najskuteczniejszy na plagę aiptasii jest ślimak tylko trzeba wyeliminować to co mu zagraża. Amerykanie polecają wpuszczać 8szt / 100litrów, a ja uważam, że tyle aby zdołały się rozmnożyć, bo to drugie pokolenie jest gwarancją sukcesu w walce z plagą aiptasii. Larwy po dwóch, trzech dniach jedzą róże. Moje ślimaki (przepraszam za jakość zdjęć) na pierwszym zdjęciu larwy berghii wychodzące z kokonu 25,12 dziś już jedzą (stopa ukwiału to ok 1,2mm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach