atk Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2019 Witajcie, od 3-5 dni coraz bardziej atakuje mi skały, jest to jakby glon nitkowaty, jakieś niteczki, bąbelkow nie widać. Zaatakowane głównie skały. korale i ryby ok, piasek względnie również. Co to jest? Jak z tym żyć i co z tym zrobić? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2019 Wygląda, jak cyjano. Odpowiedź jest niestety tak skromna, jak informacje wejściowe o zbiorniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Cyjano na 100% ,i na piasku też jest. Jaka cyrkulacja, jak długo świecisz itp... napisz opisz itp...bakterie dajesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Przepraszam, pisane bez sensu na szybko... Więc jeszcze raz: Zbiornik 420L w obiegu 150x46x46 + sump + małe refugium że spaghetti + odpieniacz Nyos Quantum 160 + 4kg kulek maxspect, bakterie bio gro 123 - 75ml co tydzień. Walcze cały czas z no3, bo wg wskazań salifert i nyos wynik 25. Po4 bliskie 0 mierzone hanna na fosfor. Zacząłem karmić suchym i nie płucze mrożonek bo wg wszystkich doświadczeń ludzi bez po4 nie zejdę z no3. Lałem nitraphos minus 12ml codziennie i bez jakichkolwiek efektów poza większym osadem na szybach. Dwa tygodnie temu icp wyszło dobrze poza małymi brakami w Mg, B, Br i Stront. Blisko 2 tygodnie temu dołożyłem od kolegi około 8L makroglonow spaghetti (wspominał coś ze może przez zachwianie biologii wyskoczyć cyjano) oraz odessałem połowę piasku (było go zdecydowanie za dużo) . W międzyczasie doszło trochę korali... Teraz pytanie jak z tym żyć, dać powoli czas aby bakterie zrobiły swoje czy rozpocząć jakąś kuracje? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Zbiornik świeży? Ja bym lał bakterie i czekał. Myślę, że biologia zrobi robotę. Na no3 możesz spróbować vsv. Choć taka duża ilość glonów w refugium powinna dać radę z azotanami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Zbiornik wystartował z końcem sierpnia 2019. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 2 godziny temu, atk napisał: bo wg wszystkich doświadczeń ludzi bez po4 nie zejdę z no3. Święta prawda możesz lać cuda i nic to nie da. 2 godziny temu, atk napisał: Teraz pytanie jak z tym żyć, dać powoli czas aby bakterie zrobiły swoje czy rozpocząć jakąś kuracje? Możesz przedmuchac skałę wata do sumpa, czas niestety tutaj będzie głównym sposobem, wstrzymalabym podmiany wody i lać bakterie, ale nie przesadnie by do zakwitu nie doszlo. Po zdjęciach skał obstawiam ze cyrkulację masz słabą lub słabo ustawioną, światło też można trochę skręcić na mniejsze np biały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 @@Betiświatło zmieniłem bo było za biało na moim maxspect r5 300, ustawienia mam A: 35 B:80 C: 80 D: 50. Jakiś sposób na zwiększenie po4 do zejścia no3? Lać nadal nitraphos minus? Przedmucham skałę, ale to ustrojstwo mocno się trzyma, w sumpie mam rollermat Cyrkulacja wydawała mi się rozsądna sow-15 i sow-8 naprzeciw sobie w rogach, bo jak zwiększe to lpsy urywa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Zmniejsz jeszcze biały i ogólne też niebieski, 13 minut temu, atk napisał: Lać nadal nitraphos minus? Nieeeeee stop nic to nie da, zacznij karmic trochę suchym pokarmem i kontroluj po4 powinno sie podnieść i po tym czasie można lać,ale też nie na raz najlepiej pompa niech podaje np 6x na dobę. zwiększ trochę cyrkulację. z ciekawosci co to za skała? Ładny zbiornik korale bajka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 @@Betiskała to była sucha Marco rocks odżywiana z basenu moczonego w CrazyCoral + jedna jakaś żywa fajna okrągła co jest pośrodku. Nitraphos minus rozumiem że do sumpa pompą ? Dziękuję, do pełni szczęścia jeszcze kilka cukiereczków lps (cynarina, scolymia apple, euphyllia paraancora Gold, goniopora, acanthophyllia) mi brakuje ale już mega cieszy oko a jak parametry będę miał stabilne i no3/po4 w normie i wszystko dojrzeje to myślę o jakichś sps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 19 minut temu, atk napisał: Nitraphos minus rozumiem że do sumpa pompą ? Dozownik jak do ballinga tylko 1 pompa np z At lub Blau Single Dosing Pump itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 W dniu 26.12.2019 o 10:58, pawellb napisał: Zbiornik świeży? Ja bym lał bakterie i czekał. Myślę, że biologia zrobi robotę. Na no3 możesz spróbować vsv. Choć taka duża ilość glonów w refugium powinna dać radę z azotanami. Vsv jak ma cyjano? Tak rozwali zbiornik... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 Pożywką dla bakterii . To tylko zwiększy biologie, która jest bardzo wskazana przy wszelkiego rodzaju plagach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach