Jump to content
lysy23111

---co to za koral ?????

Recommended Posts

Guest

Distichopora koral NP:) ciężko Ci będzie utrzymać go przy życiu w akwarium

na początek przenieś go w ciemniejsze miejsce, wymaga karmienia bardzo drobnym pokarmem

plus taki, że nawet po śmierci długo utrzymuje swój pierwotny kolor

skąd go masz?

Edited by Guest (see edit history)

W którym ? 

... I to by było na tyle.  ...

.... Problemem nie jest technologia.
Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają.    .... 

Stulbioplawem? O ile pamiętam to stulbioplawy nie kalcyfikuja.

Swoją drogą jeśli to rzeczywiście millepora to uważaj ponieważ potrafi boleśnie parzyć. 

W Morzu Czerwonym są bardzo popularne - na granicy plagi. Znam nurka który wpadł na skałę obrośnięta milleporami i bardzo się poparzył i do tej pory ma blizny.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Ja bym sobie jajek nie dała ogolić za to, że jest to millepora. Te koralowce są bardzo podobne według tego, co pokazuje wujek google. Tak, w Morzu Czerwonym są plaga, widziałam tam ich ogromna ilość. 

Ten okaz na zdjęciu u podstawy ma kolor różowy, może tu jest jakiś trop. Inna rzecz, millepory w morzu czerwonym mają taki brudnojasnozolty kolor, ta na zdjęciu jest bardziej intensywna, pomarańczowa, choć może jest to tylko kwestia oświetlenia/photoshopa.

Zobaczcie tutaj, koral omówiony, jako distichopora również u nasady jest różowy

https://eyecatchingcoral.com/wpcproduct/lace-coral-orange/

Nie na każdym zdjęciu żółta distichopora ma różowe u nasady, może jest to kwestia pomieszania genów dwóch odmian barwnych

Poszukam jeszcze, czy zdjęcia w sieci, opisane, jako millepory mają również taki różowy kolor u nasady.

Edit: nie znalazłam. Wszystkie millepory są jednolitej barwy, prócz bialych końcówek wzrostowych. Są bardziej brudnożółte lub brązowawe, niż pomaranczowe, jak tutaj:

https://www.alamy.com/stock-photo-zoology-animals-cnidaria-fire-corals-fire-coral-millepora-dichotoma-10880307.html

Obstawiam jednak, że okaz na zdjęciu autora to distichopora. 

Edited by Nik@ (see edit history)

49 minut temu, fannadil napisał:

Tester

https://www.lamar.edu/arts-sciences/biology/marine-critters/marine-critters-1/fire-coral.html

Moze nie jakies hiper źródło ale nie chce mi sie bardziej szukac :-) to akurat inny gatunek..

Masz rację. Nie wiedziałem o tym.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.