lysy23111 Report post Posted February 8, 2020 Witam . Proszę o podpowiedz cvo to za koral ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted February 8, 2020 (edited) Distichopora koral NP ciężko Ci będzie utrzymać go przy życiu w akwarium na początek przenieś go w ciemniejsze miejsce, wymaga karmienia bardzo drobnym pokarmem plus taki, że nawet po śmierci długo utrzymuje swój pierwotny kolor skąd go masz? Edited February 8, 2020 by Guest (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
lysy23111 Report post Posted February 8, 2020 Jeszcze go nie kupiłem widziałem dzisiaj w sklepie . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted February 8, 2020 (edited) ciekawe czy żyw jeszcze ? i nie kupuj, praktycznie w ogólnym zbiorniku szanse na przeżycie 0 Edited February 8, 2020 by Guest (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
AnT Report post Posted February 8, 2020 W którym ? Quote ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Share this post Link to post Share on other sites
FajnyRadziu Report post Posted February 8, 2020 11 minut temu, AnT napisał: W którym ? Na Fb mignęła mi ta sama szczepka w erybce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zielony mintaj Report post Posted February 8, 2020 To nie Distichopora a Millepora dichotoma. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tapajos32 Report post Posted February 8, 2020 To Millepora faktycznie i nie jest zatem NP Quote Share this post Link to post Share on other sites
fannadil Report post Posted February 8, 2020 (edited) To cos jak koral ale jest stulbioplawem. Edited February 8, 2020 by fannadil (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted February 8, 2020 Stulbioplawem? O ile pamiętam to stulbioplawy nie kalcyfikuja. Swoją drogą jeśli to rzeczywiście millepora to uważaj ponieważ potrafi boleśnie parzyć. W Morzu Czerwonym są bardzo popularne - na granicy plagi. Znam nurka który wpadł na skałę obrośnięta milleporami i bardzo się poparzył i do tej pory ma blizny. Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites
Tapajos32 Report post Posted February 8, 2020 Tak dokładnie zaliczany do klasy hydrozoa (stułbiopławy) Quote Share this post Link to post Share on other sites
fannadil Report post Posted February 8, 2020 (edited) Tester https://www.lamar.edu/arts-sciences/biology/marine-critters/marine-critters-1/fire-coral.html Moze nie jakies hiper źródło ale nie chce mi sie bardziej szukac :-) to akurat inny gatunek.. Edited February 8, 2020 by fannadil (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nik@ Report post Posted February 8, 2020 (edited) Ja bym sobie jajek nie dała ogolić za to, że jest to millepora. Te koralowce są bardzo podobne według tego, co pokazuje wujek google. Tak, w Morzu Czerwonym są plaga, widziałam tam ich ogromna ilość. Ten okaz na zdjęciu u podstawy ma kolor różowy, może tu jest jakiś trop. Inna rzecz, millepory w morzu czerwonym mają taki brudnojasnozolty kolor, ta na zdjęciu jest bardziej intensywna, pomarańczowa, choć może jest to tylko kwestia oświetlenia/photoshopa. Zobaczcie tutaj, koral omówiony, jako distichopora również u nasady jest różowy https://eyecatchingcoral.com/wpcproduct/lace-coral-orange/ Nie na każdym zdjęciu żółta distichopora ma różowe u nasady, może jest to kwestia pomieszania genów dwóch odmian barwnych Poszukam jeszcze, czy zdjęcia w sieci, opisane, jako millepory mają również taki różowy kolor u nasady. Edit: nie znalazłam. Wszystkie millepory są jednolitej barwy, prócz bialych końcówek wzrostowych. Są bardziej brudnożółte lub brązowawe, niż pomaranczowe, jak tutaj: https://www.alamy.com/stock-photo-zoology-animals-cnidaria-fire-corals-fire-coral-millepora-dichotoma-10880307.html Obstawiam jednak, że okaz na zdjęciu autora to distichopora. Edited February 8, 2020 by Nik@ (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted February 8, 2020 49 minut temu, fannadil napisał: Tester https://www.lamar.edu/arts-sciences/biology/marine-critters/marine-critters-1/fire-coral.html Moze nie jakies hiper źródło ale nie chce mi sie bardziej szukac :-) to akurat inny gatunek.. Masz rację. Nie wiedziałem o tym. Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites