Tapajos32 Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 Cześć Jaki może być termin przydatności wody RO ze stacji benz. mam cały nie otwarty kanisterek 5l (nie zerwana zawleczka na zakrętce) jako że do pracy nie jeżdżę teraz (wodę biorę z pracy) to zastanawiam się czy mogę go użyć - leży na strychu tak około pół roku ? Na opakowaniu brak daty produkcji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 Sprawdź tds emWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felix Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 Jeżeli baniak jest z tworzywa przeznaczonego do takiej wody, a korek był cały czas zakręcony, to nic złego się jej nie stało. Tm bardziej, że trzymane w temp. pokojowych. Inaczej byłoby z solanką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tapajos32 Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 Niestety nie mam TDS-a , tak baniak jest oryginalny - z niezerwanym kołnierzem na zakrętce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 Nic jej nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 Dokładnie jak poprzednik napisał, u mnie stoi w karnistrze i tds zawsze pokazuje na 000Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiniRafka Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) A co jak taka woda ma 0.02? Jakie jest ryzyko stosowania wody demineralizowanej? Edytowane 22 Marca 2020 przez MiniRafka (wyświetl historię edycji) Cytuj Zbiornik 80x40x50 z koroną (110 L) start 20.02.2020. Filtracja Tunze 9004 i Tunze 3162 (siporax, węgiel ). Cyrkulacja 2 x Jebao SOW 5 , oświetlenie Maxspect RSX R5 150 Dolewka Tunze 3152. Sól Aquaforest Reef Salt. Życie ; Pachyclavularia, Capnella, Pseudogorgonia, Zonatus, Sarcopython , Briareum, Sinularia zielona, Xenia elongata, Xenie Umbellata, Rhodactis x 5, Cladiella, Anthelia, Acrozonarhus. Wężowidło Ophioderma. Rurówka Sabellastarte Magnifica . Błazenki - 1 czarny i 1pomarańczowy , Crysiptera Parasema. Pterapogon Kauderni. Krewetki 3x Lysmata Seticaudata. Kraby ;Percnon Gibbesi, Paguristes cadenati. i mnóstwo różnych ślimaków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 44 minuty temu, MiniRafka napisał: Jakie jest ryzyko stosowania wody demineralizowanej? Ryzyko jest takie, że producenci takiej wody nie piszą jakim sposobem ta woda jest demineralizowana jeśli jest destylowana używa się do tego miedzianych destylatorów a co za tymi idzie miedź pojawia się w wodzie destylowanej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 1 godzinę temu, boo12 napisał: Ryzyko jest takie, że producenci takiej wody nie piszą jakim sposobem ta woda jest demineralizowana jeśli jest destylowana używa się do tego miedzianych destylatorów a co za tymi idzie miedź pojawia się w wodzie destylowanej A skąd masz takie dane? Ja używam wody redestylowanej z miedzianego destylatora od roku i wiesz jaki mam poziom miedzi? 1,98 ug/l! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 A skąd masz takie dane? Ja używam wody redestylowanej z miedzianego destylatora od roku i wiesz jaki mam poziom miedzi? 1,98 ug/l! To niby dobrze? Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 Teraz, boo12 napisał: To niby dobrze? Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka No comment Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 Jeśli masz miedź w wodzie to powodzenia w przyszłym akwarium z tego co widzę, faktycznie nie ma czego komentować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) 4 godziny temu, boo12 napisał: Jeśli masz miedź w wodzie to powodzenia w przyszłym akwarium z tego co widzę, faktycznie nie ma czego komentować https://www.faunamarin.de/en/en/water-treatment/trace-elements/elementals-trace-cu-250ml/a-103291/ https://www.marinedepot.com/kent-marine-essential-elements https://reefhub.pl/sol-akwarystyczna-test-porownawczy/ https://publishing.cdlib.org/ucpressebooks/view?docId=kt167nb66r&chunk.id=d3_4_ch06&toc.depth=1&toc.id=ch06&brand=eschol Edytowane 23 Marca 2020 przez klossowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiniRafka Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 Czy w takiej wodzie tylko nadmiar miedzi może być zagrożeniem? Cytuj Zbiornik 80x40x50 z koroną (110 L) start 20.02.2020. Filtracja Tunze 9004 i Tunze 3162 (siporax, węgiel ). Cyrkulacja 2 x Jebao SOW 5 , oświetlenie Maxspect RSX R5 150 Dolewka Tunze 3152. Sól Aquaforest Reef Salt. Życie ; Pachyclavularia, Capnella, Pseudogorgonia, Zonatus, Sarcopython , Briareum, Sinularia zielona, Xenia elongata, Xenie Umbellata, Rhodactis x 5, Cladiella, Anthelia, Acrozonarhus. Wężowidło Ophioderma. Rurówka Sabellastarte Magnifica . Błazenki - 1 czarny i 1pomarańczowy , Crysiptera Parasema. Pterapogon Kauderni. Krewetki 3x Lysmata Seticaudata. Kraby ;Percnon Gibbesi, Paguristes cadenati. i mnóstwo różnych ślimaków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 23 Marca 2020 Cyna i ołów bo tym się klei takie destylatory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tapajos32 Zgłoś Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) Woda ze stacji orlen - jest pozyskiwana w procesie odwróconej osmozy - tak napisano na baniaku - nawet wśród zastosowań na etykiecie wymieniają "akwarystyka"...... Edytowane 24 Marca 2020 przez Tapajos32 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 24 Marca 2020 Mierzyłem tds wieku różnych kupowanych kiedyś. Wahało się chyba do max 002. Najlepsza była z Obi u mnie wkurzało mnie tylko jej noszenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiniRafka Zgłoś Napisano 24 Marca 2020 Z ciekawości też mierzyłem z kilku różnych sklepów i nigdy nie było 0.00, przeważnie 0.02, 0.03. Jednak coś w tej wodzie jest, ale co? Można tylko zgadywać, ryzyko jest. Co do Orlenu to szczęką mi opadła jak zobaczyłem cenę, 25 zł za 5L. Cytuj Zbiornik 80x40x50 z koroną (110 L) start 20.02.2020. Filtracja Tunze 9004 i Tunze 3162 (siporax, węgiel ). Cyrkulacja 2 x Jebao SOW 5 , oświetlenie Maxspect RSX R5 150 Dolewka Tunze 3152. Sól Aquaforest Reef Salt. Życie ; Pachyclavularia, Capnella, Pseudogorgonia, Zonatus, Sarcopython , Briareum, Sinularia zielona, Xenia elongata, Xenie Umbellata, Rhodactis x 5, Cladiella, Anthelia, Acrozonarhus. Wężowidło Ophioderma. Rurówka Sabellastarte Magnifica . Błazenki - 1 czarny i 1pomarańczowy , Crysiptera Parasema. Pterapogon Kauderni. Krewetki 3x Lysmata Seticaudata. Kraby ;Percnon Gibbesi, Paguristes cadenati. i mnóstwo różnych ślimaków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) 6 minut temu, MiniRafka napisał: szczęką mi opadła jak zobaczyłem cenę, 25 zł za 5L. Może źłe spojrzałeś i to była cena za Ad Blue ? Edytowane 24 Marca 2020 przez Arek77 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiniRafka Zgłoś Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) Aż jutro sprawdzę, ale na 99% taka była. Jaka powinna być cena? Edytowane 24 Marca 2020 przez MiniRafka (wyświetl historię edycji) Cytuj Zbiornik 80x40x50 z koroną (110 L) start 20.02.2020. Filtracja Tunze 9004 i Tunze 3162 (siporax, węgiel ). Cyrkulacja 2 x Jebao SOW 5 , oświetlenie Maxspect RSX R5 150 Dolewka Tunze 3152. Sól Aquaforest Reef Salt. Życie ; Pachyclavularia, Capnella, Pseudogorgonia, Zonatus, Sarcopython , Briareum, Sinularia zielona, Xenia elongata, Xenie Umbellata, Rhodactis x 5, Cladiella, Anthelia, Acrozonarhus. Wężowidło Ophioderma. Rurówka Sabellastarte Magnifica . Błazenki - 1 czarny i 1pomarańczowy , Crysiptera Parasema. Pterapogon Kauderni. Krewetki 3x Lysmata Seticaudata. Kraby ;Percnon Gibbesi, Paguristes cadenati. i mnóstwo różnych ślimaków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelchgdansk Zgłoś Napisano 24 Marca 2020 Ja jechałem na demineralizowanej bardzo długo - mały zbiornik. Wodę kupowałem w Auchan za 2,39 za 5 litrów. Przezroczysty baniak. Było ok póki nie musiałem kupić wody na dolewkę w niedzielę niehandlową. Kupiłem chyba na BP wodę 5l w mlecznym baniaku. Po powrocie odkręciłem korek (zabezpieczenie było ok) i zadowolony przechyliłem butlę. Po chwili do akwa wpadł z butli brązowy glut, który od razu rozpuścił się w wodzie...na następny dzień kupiłem RO/DI. Cytuj Się robi.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiniRafka Zgłoś Napisano 24 Marca 2020 Ja niestety nie mam gdzie podpiąć ro. Miałem teraz robić remont kuchni ale przeć covid 19 się wszystko przesunie. Teraz jadę na RO z erybki Cytuj Zbiornik 80x40x50 z koroną (110 L) start 20.02.2020. Filtracja Tunze 9004 i Tunze 3162 (siporax, węgiel ). Cyrkulacja 2 x Jebao SOW 5 , oświetlenie Maxspect RSX R5 150 Dolewka Tunze 3152. Sól Aquaforest Reef Salt. Życie ; Pachyclavularia, Capnella, Pseudogorgonia, Zonatus, Sarcopython , Briareum, Sinularia zielona, Xenia elongata, Xenie Umbellata, Rhodactis x 5, Cladiella, Anthelia, Acrozonarhus. Wężowidło Ophioderma. Rurówka Sabellastarte Magnifica . Błazenki - 1 czarny i 1pomarańczowy , Crysiptera Parasema. Pterapogon Kauderni. Krewetki 3x Lysmata Seticaudata. Kraby ;Percnon Gibbesi, Paguristes cadenati. i mnóstwo różnych ślimaków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Blues Zgłoś Napisano 24 Marca 2020 MiniRafka zostaw wode z ro/di na1 dzien otwartą i zmiez tdsem ,zobacztsz ze wykaze 0,coś tam ,kazda najczystrza woda wylapie cos z powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 24 Marca 2020 2 minuty temu, MiniRafka napisał: Ja niestety nie mam gdzie podpiąć ro. Miałem teraz robić remont kuchni ale przeć covid 19 się wszystko przesunie. Teraz jadę na RO z erybki Ale tu nie ma co podpinać na stałe. Możesz nawet pod prysznic, zrobić sobie X litrów i odłączyć. Sam tak z lenistwa robiłem póki sobie nie zamontowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiniRafka Zgłoś Napisano 24 Marca 2020 Czyli jak? Jak podepnę ta cienką plastikową rurkę do kranu? Bo wyjście to można włożyć do baniaczka. Cytuj Zbiornik 80x40x50 z koroną (110 L) start 20.02.2020. Filtracja Tunze 9004 i Tunze 3162 (siporax, węgiel ). Cyrkulacja 2 x Jebao SOW 5 , oświetlenie Maxspect RSX R5 150 Dolewka Tunze 3152. Sól Aquaforest Reef Salt. Życie ; Pachyclavularia, Capnella, Pseudogorgonia, Zonatus, Sarcopython , Briareum, Sinularia zielona, Xenia elongata, Xenie Umbellata, Rhodactis x 5, Cladiella, Anthelia, Acrozonarhus. Wężowidło Ophioderma. Rurówka Sabellastarte Magnifica . Błazenki - 1 czarny i 1pomarańczowy , Crysiptera Parasema. Pterapogon Kauderni. Krewetki 3x Lysmata Seticaudata. Kraby ;Percnon Gibbesi, Paguristes cadenati. i mnóstwo różnych ślimaków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach