Jaszczur7 Zgłoś Napisano 27 Marca 2020 taka masakra mi się zrobiła po 2 tyg od tragicznej śmierci zająca. Jakie glony widzicie, rozpoznajecie. Chyba trzeba fluconazol ale czy na wszystkie widoczne zadziała? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) to, to akwarium na skale ze składu budowlanego i wapieniu filipińskim? Edytowane 27 Marca 2020 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 27 Marca 2020 13 minut temu, Jaszczur7 napisał: taka masakra mi się zrobiła po 2 tyg od tragicznej śmierci zająca. Jakie glony widzicie, rozpoznajecie. Chyba trzeba fluconazol ale czy na wszystkie widoczne zadziała? Napisz coś więcej o akwarium No3, Po4, Kh?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 27 Marca 2020 Rzuc okiem do linka. Może Ci coś podpisuje... https://reefhub.pl/glony-wlosowate-metody-walki/ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaszczur7 Zgłoś Napisano 28 Marca 2020 Właśnie parametry są spoko oprócz wapnia KH 8-9 po4 0,03 no3 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 28 Marca 2020 10 minut temu, Jaszczur7 napisał: Właśnie parametry są spoko oprócz wapnia KH 8-9 po4 0,03 no3 5 Wrzuć absorber na fosforany i usuwaj ręcznie glona. Parametry niskie bo glony konsumują no3 i po4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaszczur7 Zgłoś Napisano 28 Marca 2020 Przyjacielu, absorbery są cały czas, phosguard bodajże i to ilość znacznie większa niż pojemność akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 28 Marca 2020 Co za skałę tam masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Marca 2020 (edytowane) @Jaszczur7 tej skały będziesz się musiał pozbyć, jeśli to ciagle ta sama o której pisałeś już wcześniej. https://nano-reef.pl/forums/topic/109678-bez-sumpa/?tab=comments#comment-1146303 Nie wyjdziesz na prostą z tymi kamorami typu wapień filipiński czy co tam jeszcze masz. Po prostu szkoda zachodu. Ale to moje zdanie, i zrobisz jak uważasz Edytowane 28 Marca 2020 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaszczur7 Zgłoś Napisano 28 Marca 2020 Ja mam większość skały żywej z innych akwarium i tego takiego gotowca. Skały które kupiłem na składzie usunąłem została chyba tylko jedna. Przyczyną jest chyba detrytus zalegający na powierzchni skały osiadły w glonach. Postanowiłem że wszadze tam armię turbo żeby łaziły i wyjadały co się da ze skały zalegającego. Ciekawy jestem ile tego trzeba by było wpuścić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 28 Marca 2020 Jeżeli masz faktycznie dużo detrytusu na skale, to te turbo pomogą jak nie przymierzając umarłemu kadzidło. Szczoteczka, pipeta i inne mechaniczne metody usuwania. Do tego wydajna filtracja zatrzymująca ten syf i wtedy można się go pozbyć. Glony usuwać razem z nim rwąc dodatkowo pęsetą to, co zostanie po szczotce. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 28 Marca 2020 Tylko odrazu musisz odciągać tego glona, aby nie fruwał po akwarium bo będzie się nadal osadzał i rósł. Przed Tobą sporo walki, przerabiałem temat. Tylko regularne rwanie tego glona, przedmuchiwanie skały i poprawa filtracji pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach