Jump to content
lapsiak84

Nierówny poziom wody w kominie.

Recommended Posts

35 minut temu, dadario napisał:

Ale zdajesz sobie sprawę, że przy nowszych pompach zasilanych prądem stałym (przy sprawnym zasilaczu) to niemozliwe??? Zasilacz daje stałe napięcie, czesto jednego można używać w eu jak i USA więc napięcie wejściowe, nawet niestabilne nie ma wpływu na pracę pompy... 

Przy małym skoku będzie chodzić równo . W rodzinnym domu mojej żony , obojętnie co bym nie podłączył skok napięcia da radę wyłączyć urządzenie . Dzieje się to rzadko , ale jednak . Elektryka podzielona jest na dwa piętra , pierwsze piętro ma nowom i osobny licznik , dzieje się tak samo . Jak stało małe akwarium słodkowodne było często widać jak ledy słabiej świecą . 
Moim zdaniem walnięta pompa , lub skoki napięcia . Zawór nie jest winny , rury też nie zapchają się w dwa dni . 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Ariel napisał:

obojętnie co bym nie podłączył skok napięcia da radę wyłączyć urządzenie

Kolega niech sobie sprawdzi czy zasilacze w tych sprzętach nie są stare, też miałem taki telewizor który wyłączał się jak załączała się lodówka, kondensatory w zasilaczach powysychały i praktycznie nie filtrowały, stabilizowały napięcia

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, JerzyB napisał:

Witam

Temat był już tu poruszany , ale napiszę po raz wtóry. Wina leży wyłącznie po stronie napięcia , czyli wahania napięcia i tyle

Pozdrawiam

Wybacz, ale w takim razie każdy z nas miałby nierówny poziom wody w kominie, bo skoki napięcia są wszędzie w kraju i nie jest to jednostkowy wypadek. Kiedyś miałem podpięty taki licznik zużycia prądu razem z miernikiem napięcia i skoki miałem od 218 do 242 jeśli dobrze pamiętam, a nigdy poziom wody w kominie nie stwarzał mi takich problemów żebym musiał bawić się w jakieś regulacje i dochodzenia skąd problem. 

W tym przypadku to albo z pompą jest coś nie tak, albo z hydrauliką. 


I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ironista  Przy takich skokach napięcia żadna pompa nie będzie stabilna. (kilka przerobiłem) Na pewno miałeś spływ dobrze wyregulowany wraz z rewizją (wiesz o czym piszę )

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Luk Wydaje mi się że nic z tych rzeczy o których wspomniałeś u mnie nie występuje.

Sitko na spływie mam od samego początku a ślimaki wprowadziłem stosunkowo niedawno (po pojawieniu się problemu który występuje praktycznie od początku).  Problem nie leży też po stronie wprowadzania jakiś zmian w hydraulice bo przy niej nie gmeram. Co prawda miałem zawór bramowy założony odwrotnie ale po odwróceniu w prawidłowe ułożenie zmiany nie zaobserwowałem. 

Może przyczyna leży po stronie hydrauliki a dokładniej tego że spływ jest jeden a od niego idą dwie nitki (dsb/komora odpieniacza)?  Ale nie pamiętam żeby ten problem występował kiedy robiłem testy szczelności.

Teraz przyszło mi do głowy...testy robiłem z samą pompą a teraz w kupie leżą cztery zasilacze. Myślicie że mogą one na siebie oddziaływać i zakłócać swoją pracę? 

 

2 godziny temu, JerzyB napisał:

@dadario Zasilacz , to nie stabilizator napięcia .

Kup sobie coś takiego i będzie git.  

https://www.eltrox.pl/stabilizator-napiecia-volt-polska-avr-1000.html?gclid=EAIaIQobChMIv_n6q7GU6QIVGM-yCh1NuwTrEAYYAiABEgIDrPD_BwE

Sprawdzę czy wina nie leży po stronie zasilacza a kiedy nie przyniesie to odpowiedzi skuszę się chyba na ten stabilizator.

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, JerzyB napisał:

@Ironista  Przy takich skokach napięcia żadna pompa nie będzie stabilna. (kilka przerobiłem) Na pewno miałeś spływ dobrze wyregulowany wraz z rewizją (wiesz o czym piszę )

Dlatego napisałem że prędzej coś z hydrauliką albo pompą (czyli mega czuła na skoki). U mnie Red Dragon (bez zasilacza) też potrafi lepiej lub gorzej dmuchnąć w zależności od pory dnia (z co za tym idzie i od napięcia), ale dobrze wyregulowany spływ i rewizja to koryguje. Tak na marginesie, zawór bramowy to jednak super sprawa, wart każdych pieniędzy. Dobrze wyregulowany spływ i rewizja niweluje jeszcze dodatkowo inne czynniki takie jak sitko spływu, które zarasta osadami, algami, do tego masa ślimaków i gąbek sykon które w kominie mają się świetnie. 


I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Założyć regulowany wlot lub redukcję   . np
IMG_1297.JPG

 


summary.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli ta pompa reaguje na skoki napięcia to zwróćcie uwagę ze są to bardzo duże różnice w poziomach wody, nie pasuje mi to do spadków napięcia... bo takie są przeciez w całej polsce... a tutaj to prawie jednostkowy przypadek. Gdyby pompa reagowała na spadki to takowe róznice zniwelowałaby rewizja, bo po to jest. Ale to moje zdanie.

Kolego lapsiak84 polecam Ci w twojej sytuacji przetestować pompę Jebao z serii DCP (miałeś Jebao ale nie piszesz jaką) Seria DCP ma bardzo fajne sterowanie, dokładne, mozna sterować nią bardzo dokładnie jak na nasze potrzeby akwarystyczne.. W Twojej sytuacji przy tych cyrkach z kominem, dasz sobie na sterowniku, stopień w górę lub w dół i dokładnie to wyregulujesz. Ja mam takową pompę i posiadam również zawór zwykły kulowy.. i w ogóle nim nie kręce ! ! Wszystkie te różnice reguluję sobie właśnie na sterowniku pompy !!

Jeśli masz mozliwość kupić lub pozyczyć na jakiś czas od kogoś DCP - polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, boo12 napisał:

Kolega niech sobie sprawdzi czy zasilacze 

Akurat cały sprzęt jest nowy , no prawie nowy . Remont był rok temu i sprzęt był nowy kupowany . 
Nie odbiegając od tematu , również uważam , byś załatwił na próbę cała pompę . Może akurat twoja jest trefna . 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli ta pompa reaguje na skoki napięcia to zwróćcie uwagę ze są to bardzo duże różnice w poziomach wody, nie pasuje mi to do spadków napięcia... bo takie są przeciez w całej polsce... a tutaj to prawie jednostkowy przypadek. Gdyby pompa reagowała na spadki to takowe róznice zniwelowałaby rewizja, bo po to jest. Ale to moje zdanie.

Kolego lapsiak84 polecam Ci w twojej sytuacji przetestować pompę Jebao z serii DCP (miałeś Jebao ale nie piszesz jaką) Seria DCP ma bardzo fajne sterowanie, dokładne, mozna sterować nią bardzo dokładnie jak na nasze potrzeby akwarystyczne.. W Twojej sytuacji przy tych cyrkach z kominem, dasz sobie na sterowniku, stopień w górę lub w dół i dokładnie to wyregulujesz. Ja mam takową pompę i posiadam również zawór zwykły kulowy.. i w ogóle nim nie kręce ! ! Wszystkie te różnice reguluję sobie właśnie na sterowniku pompy !!

Jeśli masz mozliwość kupić lub pozyczyć na jakiś czas od kogoś DCP - polecam.
Miałem Jebao DCP 10000 dramat. Na maxspecie jest lepiej ale również się to powtarza.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@lapsiak84 spróbowałeś z obróceniem pompy o 180 stopni? Kiedyś miałem taką sytuację, że silnik indukował prąd z otoczenia i obrócenie rozwiązało problem, może być jeszcze zjawisko nakładania się fali pływu wody. Proces bardzo rzadki ale wykluczyć go nie można. Obrót pompy powinien też go rozwiązać. No chyba że rozwiązałeś problem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
[mention=23929]lapsiak84[/mention] spróbowałeś z obróceniem pompy o 180 stopni? Kiedyś miałem taką sytuację, że silnik indukował prąd z otoczenia i obrócenie rozwiązało problem, może być jeszcze zjawisko nakładania się fali pływu wody. Proces bardzo rzadki ale wykluczyć go nie można. Obrót pompy powinien też go rozwiązać. No chyba że rozwiązałeś problem. 
Na razie jedynie rozwiązałem w ten sposób że skróciłem rewizję. Więc woda już tak wysoko się nie podnosi i/więc dolewka aż tyle nie dolewa.

Ku mojemu zdziwieniu (wahania są nadal) po skróceniu rewizji. Ale zdecydowani mniejsze. Poziom jak się lekko podniesie to odrazu przez rewizję spływa i tylko słychać w rurze rewizyjnej. Jak opada natomiast to jie o 6-8cm a o jakiś 1 cm może 2

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do rewizji to problem rozwiązałeś. Natomiast duże wahnięcia to kolejny problem raczej bez większego związku z poprzednim aczkolwiek mógł się pośrednio nakładać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, dla syna napisał:

silnik indukował prąd z otoczenia

:ph34r: Rozwiniesz, może tę teze

Edited by boo12 (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, boo12 napisał:

:ph34r: Rozwiniesz, może tę teze

Silnik prądu stałego 38v w bankomacie był ulokowany standardowo wg producenta (tu się nie będę rozpisywał bo też nie do końca mi wolno ;)). Dołożyliśmy zestaw zabezpieczeń przed atakiem gazowym (tu też nie mogę opisać budowy bo obowiązuje mnie tajemnica zawodowa), który mocno wpływał na jego pracę. Efekt był taki, że czas przejścia banknotów przez bariery optyczne raz był zbyt Wolny a raz zbyt szybki co powodowalo blokady urządzenia. Efekt ten był zauważalny okresowo, więc podczas testów było dobrze, a po kilku godzinach wywalało błąd. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Silnik prądu stałego 38v w bankomacie był ulokowany standardowo wg producenta (tu się nie będę rozpisywał bo też nie do końca mi wolno ;)). Dołożyliśmy zestaw zabezpieczeń przed atakiem gazowym (tu też nie mogę opisać budowy bo obowiązuje mnie tajemnica zawodowa), który mocno wpływał na jego pracę. Efekt był taki, że czas przejścia banknotów przez bariery optyczne raz był zbyt Wolny a raz zbyt szybki co powodowalo blokady urządzenia. Efekt ten był zauważalny okresowo, więc podczas testów było dobrze, a po kilku godzinach wywalało błąd. 
Yyyy....

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, lapsiak84 napisał:

Miałem Jebao DCP 10000 dramat. Na maxspecie jest lepiej ale również się to powtarza. 

Opisz proszę dlaczego ?

Jeśli Twoje pompy pracują u Ciebie tak a nie inaczej.. wg mnie problem leży po stronie elektrycznej bądź magnetycznej, szukałbym faktycznie na "płaszczyżnie" tego o czym pisał @dla syna
Coś może magnetycznie wpływać na pracę pompy, może na samą pompę albo na zasilacz, nie masz w pobliżu czegoś ? Głośnika cy cóś ?
Ewentualnie coś u Ciebie może w instalacji... albo w sieci z jakiegoś powodu jakieś wahnięcia piki itd.
Prześledź kable dokładnie, gniazdka czy mają dobry styk, może tą grzałkę obok pompy na jakiś czas przełożyć do innej komory. Zwróć uwagę czy np, jakieś inne kable nie są bliziutko kabli czy sterownika od pompy. Może jakieś inne urządzenie masz blisko sterownika pompy i coś się indukuje.

Jeśli nie znajdziesz przyczyny to rozważ zakup tego stabilizatora o którym pisali koledzy wyżej.

Edited by Luk (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisałem w pierwszym poście że mam stabilizator.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, dla syna napisał:

Efekt ten był zauważalny okresowo

Czyli chodzi ci o zakłócenia występujące okresowo wywoływane przez zewnętrzne urządzenia

bo

4 godziny temu, boo12 napisał:

silnik indukował prąd z otoczenia

brzmi jak z jakiejś dobrej książki sci-fi

sorry za offtop

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, boo12 napisał:

Czyli chodzi ci o zakłócenia występujące okresowo wywoływane przez zewnętrzne urządzenia

bo

brzmi jak z jakiejś dobrej książki sci-fi

sorry za offtop

Źle napisałem w sensie logicznym. Silnik znajdował się w polu magnetycznym (zjawisko indukcji). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z kawałka rurki  zrób  zwężenie na wylocie  , przetestuj . Dałem przykładowe foto wyżej  . 

ps: sam miałem nie lada zdziwko  gdzie w małym akwa  wszystko było ok ( była zwężka kierunkowa )  a w większym ciągle problem ( wylot z kolanka ) i  po nocach baba wbijała mi łokcie w żebra że akwa  chlupie .Dorobiłem tylko deflektor na spływie i o dziwo  problem znikł  . Po przemyśleniu zrozumiałem dlaczego .  

Edited by SU1 (see edit history)

summary.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 3.05.2020 o 21:32, SU1 napisał:

Dorobiłem tylko deflektor na spływie i o dziwo  problem znikł  . Po przemyśleniu zrozumiałem dlaczego .   

Może mam jakieś zaćmienie ale opiszesz co dokładnie masz na myśli używając słowa deflektor ? Bo nie bardzo kumam ... opisz proszę.
 

Autorze wątku ! ;) jak się sprawy mają ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Element od którego odbija się strumień wody i zmienia swój kierunek  /kształt  .  

 


summary.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może mam jakieś zaćmienie ale opiszesz co dokładnie masz na myśli używając słowa deflektor ? Bo nie bardzo kumam ... opisz proszę.
 
Autorze wątku ! jak się sprawy mają ??
Zrobiłem zakończenie rewizji coś na kształt durso. Takiego jak Twistman teraz sprzedaje. I na chwilę obecną problem zniknął.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Terms of Use.