Bondzik04 Zgłoś Napisano 18 Maja 2020 Witam potrzebuje odpieniacz do 1700l w obiegu przy okolo 15 pokolcach i troche drobnicy, reszta miekie lps i kilka spsów. Ktoren najlepiej sie sprawdzi. 1.Reef octopus regal 300 int 2. TWISTMAN OB-300-EXT 3.NYOS QUANTUM 300 4. Inny ? Przepraszam za brak polskich znaków :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 18 Maja 2020 Hey, Twistmana nie znam, Quantum220 posiadam i jeśli miałbym dzis kupowac wziolbym cos z Deltec. Widzialem jak pracują np 1500-tki,cisza i piekna pianka.Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@mirek Zgłoś Napisano 22 Maja 2020 W dniu 18.05.2020 o 21:23, korabol napisał: Hey, Twistmana nie znam, Quantum220 posiadam i jeśli miałbym dzis kupowac wziolbym cos z Deltec. Widzialem jak pracują np 1500-tki,cisza i piekna pianka. Pozdrawiam. Nie jesteś zadowolony z Nyos, jeśli tak to rozwiń temat proszę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 22 Maja 2020 Dziwne ze jeszcze nie rozpoczęła sie dyskusja po co ci odpieniacz lepiej bez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bondzik04 Zgłoś Napisano 22 Maja 2020 Ktoren z podabych bedzie na pierwszym miejscu? Jesli chodzi o ilosc zasysanego powietrza to wygrywa nyos ale czy jest lepszy od reszty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 22 Maja 2020 Nie jesteś zadowolony z Nyos, jeśli tak to rozwiń temat proszę?Witam,nie tyle co nie jestem zadowolony ale mialem okazję poobserwować pracę np. Deltec 1500 i byłem mile zaskoczony. Nie jestem fanatykiem Dektec'a ale jego praca, piana jaką "ubijał" i ta cisza. Dużym plusem w porównaniu do Quantum, moim zdaniem jest Pompa DC. Ja mój słyszę gdy w pokoju jest cicho.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 22 Maja 2020 Twistman - wydajność, jakość wykonania i serwis przemawia za nim. Jak również stabilność pracy. I wygoda przy myciu. Ręczę "będzie Pan zadowolony". Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 22 Maja 2020 Godzinę temu, korabol napisał: Witam, nie tyle co nie jestem zadowolony ale mialem okazję poobserwować pracę np. Deltec 1500 i byłem mile zaskoczony. Nie jestem fanatykiem Dektec'a ale jego praca, piana jaką "ubijał" i ta cisza. Odnośnie ubijania piany to trochę względne. Nie wiadomo co w wodzie było, bo od tego zależy "ładne ubijanie piany". Trzeba by było użyć oba odpieniacze w tym samym systemie i czasie aby móc je porównać pod tym kątem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bondzik04 Zgłoś Napisano 22 Maja 2020 Twistmana obecnie uzywam i nie nazekam po za tym nieszczesnym sciaganiem kubka dlatego rozwazam zmiane na inna firme Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@mirek Zgłoś Napisano 23 Maja 2020 11 godzin temu, korabol napisał: Witam, nie tyle co nie jestem zadowolony ale mialem okazję poobserwować pracę np. Deltec 1500 i byłem mile zaskoczony. Nie jestem fanatykiem Dektec'a ale jego praca, piana jaką "ubijał" i ta cisza. Dużym plusem w porównaniu do Quantum, moim zdaniem jest Pompa DC. Ja mój słyszę gdy w pokoju jest cicho. Pozdrawiam Spora część użytkowników nyosa ceni go właśnie za cichą pracę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 23 Maja 2020 Witam, jest cichym odpieniaczeniem i do tego bardzo stabilny, bez dwóch zdań, to było jedno z kryteriów dlaczego go kupiłem. Ale jak już pisałem, jest też lekko słyszalny, przy absolutnej ciszy słychać u mnie zaciąg powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bondzik04 Zgłoś Napisano 24 Maja 2020 Jak jest z wydajnoscia podanych odpieniaczy ktore producent podaje w miare wiarygodne dane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 24 Maja 2020 55 minut temu, Bondzik04 napisał: Jak jest z wydajnoscia podanych odpieniaczy ktore producent podaje w miare wiarygodne dane? Podłączę się do tego tematu i pytania dodająć swoje.... jak dobrać odpieniacz patrząc na parametry - po przepływie powietrza czy wody? I jak te wielkości mają się do wielkości akwa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 24 Maja 2020 Witam,kiedyś stoswalo się do reguły; odpieniacz dobieralo się do pojemności akwarium razy 2. A więc do akwa. 500l dobieralo sie odpieniacz do akwa 1000l. Nie wydaje mi się aby dzisiaj, gdy nowe odpieniacz są bardziej wydajne, była ta reguła jeszcze aktualna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bondzik04 Zgłoś Napisano 24 Maja 2020 (edytowane) Przykladowo pompa stosowana w nyos ma pobor powietrza 2200l i pobiera tylko 22w pradu i pompa stosowana w reef octopus pobiera tez okolo 2000l i pobor pradu jest 70w. Teraz pytanie czy wystarczy inna konstrukcja pompy i niewiele pradu czy to tylko marketing, ktos testowal rzeczywisty pobor powietrza odpieniaczy? Edytowane 24 Maja 2020 przez Bondzik04 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach