Jump to content
Mini

Problemy z zoanthusami

Recommended Posts

Tak się zastanawiam jak to jest, że sól morska renomowanej firmy nie ma tak ważnego pierwiastka jakim jest jod? O co kaman? Inne sole też nie mają czy coś pominąłem ? Pozdr., tomko


Nano Rafa 45l, 5kg LR, 7kg LS, Koralia Nano + Koralia Nano 1600, Kaskada HBL701, 40 Watt światła NARVA PC 2x11W Blue + 18W BLUE 2, Odpieniacz i Pokrywa DIY, Balling

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 6.07.2020 o 15:54, Mini napisał:

Chyba znalazłem problem którego szukałem. Mieliście rację że chodzi o pierwiastki a dokładnie o jod. Znalazłem w sieci Icp na soli tropic marin pro reef i się okazuje , że niestety w tej soli nie ma jodu. Na Icp jest 0 ug. Zacznę dozowanie i zobaczymy czy to pomorze.

Stosowałem tą sól kiedy robiłem jeszcze podmiany. W icp nigdy mi się nie zdarzyło żeby jod był na zero. O ile pamiętam bez dozowania jodu przy co tygodniowych podmianach jod utrzymywał się na poziomie 40+ micro. Zgodzę się że jod może się ulotnić ale w soli tej napewno on występuje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, dla syna napisał:

Stosowałem tą sól kiedy robiłem jeszcze podmiany. W icp nigdy mi się nie zdarzyło żeby jod był na zero. O ile pamiętam bez dozowania jodu przy co tygodniowych podmianach jod utrzymywał się na poziomie 40+ micro. Zgodzę się że jod może się ulotnić ale w soli tej napewno on występuje. 

Dzięki , to bardzo cenna dla mnie informacja. W takim wypadku macie inne pomysły co może być przyczyną problemów ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Mini napisał:

Dzięki , to bardzo cenna dla mnie informacja. W takim wypadku macie inne pomysły co może być przyczyną problemów ?

Niskie: no3, po4, K, S, I, Mo itp. Poczekaj na wynik z icp bo można teraz gdybać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomniałem dodać ,że mam plagę glonów włosowatych. Rosną głównie na szybach i w panelu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byłeś pewny zasolenia :P  Kh trochę niskie, zrób na 7,5. Lej bakterie odstaw pożywkę. To że masz zerowe No3 to możliwe że dzięki glonom.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, =Fresz= napisał:

Byłeś pewny zasolenia :P  Kh trochę niskie, zrób na 7,5. Lej bakterie odstaw pożywkę. To że masz zerowe No3 to możliwe że dzięki glonom.

Myślałem , że jest niższe. Możliwe że przyszedł czas na wymianę refraktometru na lepszy model. Korale wyglądają jakby miały za moment zdechnąć a woda mi się wydaje ok z wyłączeniem glinu i miedzi w ro.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślałem , że jest niższe. Możliwe że przyszedł czas na wymianę refraktometru na lepszy model. Korale wyglądają jakby miały za moment zdechnąć a woda mi się wydaje ok z wyłączeniem glinu i miedzi w ro.
Pewnie masz instalację miedzianą.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, =Fresz= napisał:

Pewnie masz instalację miedzianą.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
 

Rury mam plastikowe. Podłączenie ro też plastikowe.Możliwe że żywica mi zaczęła przepuszczać syf. Tds mi pokazywał 2 i dopiero wczoraj wymieniłem wkład.

Edited by Mini (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minut temu, Mini napisał:

To co w tych wynikach jest nie tak że korale mi lecą i się zamykają ?

Woda jest dobra. Teraz zostaje światło, nutrienty, tenperatura, pH. Napewno zerowe NO3 daje im popalić. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, dla syna napisał:

Woda jest dobra. Teraz zostaje światło, nutrienty, tenperatura, pH. Napewno zerowe NO3 daje im popalić. 

Światło mam ati sunpower 4x24w. No3-0 po4- 0.02, temperatura przez cały czas była stała 24.8-25.2. Ph nie mierzę

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Mini napisał:

Światło mam ati sunpower 4x24w. No3-0 po4- 0.02, temperatura przez cały czas była stała 24.8-25.2. Ph nie mierzę

No3 to kiepsko dla zoa. Może z głodu padają. 

Ja bym dał węgiel i podlał czymś aby No3 wzrosło. Oczywiście stopniowo żeby buum nie było 

A z tą miedzią to możesz mieć gdzieś kolana z mosiądzu. Z nich bardzo szybko wytrąca się miedź 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, dla syna napisał:

No3 to kiepsko dla zoa. Może z głodu padają. 

Ja bym dał węgiel i podlał czymś aby No3 wzrosło. Oczywiście stopniowo żeby buum nie było 

Węgiel mam cały czas w panelu i zmieniam raz na tydzień/2 tygodnie . Właśnie to jest problem że one tak wyglądały jak no3 było 100 a potem 5 i 0 stopniowo w ciągu kilku miesięcy tak mi się zmieniało i korale tak samo wyglądały. Skurczone do 1/6 rozmiaru.

8 minut temu, dla syna napisał:

A z tą miedzią to możesz mieć gdzieś kolana z mosiądzu. Z nich bardzo szybko wytrąca się miedź 

Możliwe aczkolwiek stawiam na jakieś problemy przy filtrze głównie z żywicą. Tds mi pokazywał 2 i dopiero wczoraj zmieniłem wkład .

Mi się wydaje że to przez glin. Jedyne sensowne wyjaśnienie.

45 minut temu, dla syna napisał:

 

Ja bym dał węgiel i podlał czymś aby No3 wzrosło. Oczywiście stopniowo żeby buum nie było.

 

Mogę dozować  no3 aż do wyrównania z po4 ?

Edited by Mini (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Mini napisał:

Węgiel mam cały czas w panelu i zmieniam raz na tydzień/2 tygodnie . Właśnie to jest problem że one tak wyglądały jak no3 było 100 a potem 5 i 0 stopniowo w ciągu kilku miesięcy tak mi się zmieniało i korale tak samo wyglądały. Skurczone do 1/6 rozmiaru.

Możliwe aczkolwiek stawiam na jakieś problemy przy filtrze głównie z żywicą. Tds mi pokazywał 2 i dopiero wczoraj zmieniłem wkład .

Mi się wydaje że to przez glin. Jedyne sensowne wyjaśnienie.

Mogę dozować  no3 aż do wyrównania z po4 ?

No3 utrzymuj na poziomie 2-4, to nie jest problem glinu. Z miedzią musisz się uporać. Jeśli tyle węgla dajesz to może za dużo go jest. Ja daję na 100l 80ml węgla raz w miesiącu podmiana na nowy. Sprawdź jeszcze cyrkulację czy nie ma martwych stref i czy nie dmucha na zoa za bardzo. Sprawdź też czy nie masz jakiś zwierzaków które mogą drażnić/zjadać zoa. 

Jeszcze pytanie jaką masz skałę bo ona może też być problemem. 

I sprawdź sprzęt czy czasem nie masz uszkodzonej izolacji na kablu (przebicia prądu itp. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mini ja uważam, że jeśli zaczniesz teraz stosować wszystkie rady na raz to nic z tego nie wyjdzie i będzie tylko jeszcze gorzej. Zresztą sam to przyznałeś, że zacząłeś kombinować i tak czytając i patrząc to mam wrażenie, że nie możesz po prostu usiedzieć w miejscu, a tu na wszystko trzeba czasu i spokojnych zmian. Oczywiście takie rzeczy jak izolacja przewodów itp powienieneś sprawdzić. Zresztą już mówisz że masz w dolewce przy pompie pęknięty -> to pytanie skąd brałeś RODI do ICP? Bo jak z dolewki to możliwe ze masz miejsce gdzie Ci ta miedź sie dostaje do RODI. Nie mniej tam Cu w samym baniaku nie ma, a w RODI była w limicie i chyba jak już ktoś wyżej pisał za bardzo tą miedzią sie przejmujesz.

Wydaje mi sie też, że błędem jest szukanie, co zrobić by to naprawić. Zamiast najpierw ustalić co się stało, że się popsuło. Jeśli było dobrze to samo z siebie działać nie przestało.
To co widać na samym początku to pisałeś że miałeś słabszy cyrkulator i było lepiej, zmieniłeś go na tunze i za jakiś czas wszystko się zaczeło. No to pytanie za milion punktów. Próbowałeś wywalic to tunze i wrócić do starej cyrkulacji? Czy tylko dlatego że tunze jest mocniejszy koniecznie znaczy że musi być lepszy? Jeśli nie próbowałeś, to może warto spróbować. Może jest uszkodzony i np. ma jakieś przebicie gdzieś. Ale znowu jak będziesz próbował to tylko to i daj temu z tydzien dwa na ustabilizowanie się, nie zmieniaj wszystkiego na raz.

Jeśli nie cyrkulacja, to cofnij się w głowie do czasu gdy problem wystąpił i pomyśl o wszystkim co sie działo, co kupiłeś, co sie zmieniło. Nie tylko w akwarium ale równiez, a może zwłaszcza w domu. Może partnerka kupiła nowe świeczki zapachowe? Albo zmieniliście odświeżacz powietrza w toalecie? Nowe perfumy/dezodoratny członków rodziny? Pies wypsikany jakimiś środkami na pchły, kleszcze czy coś takiego? Podobnie jakieś malowania scian, okien, mebli etc. I generalnie pytanie o aktywność członków rodziny bo i takie przypadki były tu opisywane, że dzieci coś potrafiły wrzucać do wody np. karmiąc rybki cukierkami.
I ja mówie całkiem poważnie, bo ja po nowym psikaczu w toalecie miałem poważny problem i nic mi nie polipowało przez kilka dni, aż sie połapałem o co może chodzić.

Co do lania teraz dalej chemi, no ja nie wiem czy to ma sens. No spoko że zoa lubią NO3 a ty go nie masz. Ale pytanie brzmi czy go nie masz czy może wszystko Ci wcinają glony o których pisałeś. Zaczniesz podnosić na siłę NO3 i co dokarmiać tym samym te glony? Jak już bym miał na Twoim miejscu lać chemię to bym preferował próbę pozbycia sie tych glonów o w nadzieji że to one są problemem i bym je przyatakował z użyciem fluconazole.

Natomiast niezmiennie uważam, że najpierw musisz ustalić przycznę czyli "cofnąć sie w czasie" i bardzo dokładnie zastanowić co się zmieniło nawet jak teraz Tobie wydaje sie że nic. I grunt to utrzymywać w miarę stałe warunki, nawet jak nie będa idealne to przyroda jest mądrzejsza od nas i zwykle jakoś to zbilansuje. Najgorzej jak sie jej przeszkadza ciągłym mieszaniem z ogromnym przekonaniem że jesteśmy od niej mądrzejsi.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@minor szacun za powyższy post. Nic dodać nic ująć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, minor napisał:

Natomiast niezmiennie uważam, że najpierw musisz ustalić przycznę czyli "cofnąć sie w czasie" i bardzo dokładnie zastanowić co się zmieniło nawet jak teraz Tobie wydaje sie że nic. I grunt to utrzymywać w miarę stałe warunki, nawet jak nie będa idealne to przyroda jest mądrzejsza od nas i zwykle jakoś to zbilansuje. Najgorzej jak sie jej przeszkadza ciągłym mieszaniem z ogromnym przekonaniem że jesteśmy od niej mądrzejsi.

Pisałem o soli na początku. Idealnie po tym jak zmieniłem 80l wody czyli cały baniak zaczęły się problemy.

Godzinę temu, minor napisał:

@Mini  to pytanie skąd brałeś RODI do ICP?

 

Brałem bezpośrednio z wylotu filtra ro.

Godzinę temu, minor napisał:

To co widać na samym początku to pisałeś że miałeś słabszy cyrkulator i było lepiej, zmieniłeś go na tunze i za jakiś czas wszystko się zaczeło. No to pytanie za milion punktów. Próbowałeś wywalic to tunze i wrócić do starej cyrkulacji? Czy tylko dlatego że tunze jest mocniejszy koniecznie znaczy że musi być lepszy? Jeśli nie próbowałeś, to może warto spróbować. Może jest uszkodzony i np. ma jakieś przebicie gdzieś. Ale znowu jak będziesz próbował to tylko to i daj temu z tydzien dwa na ustabilizowanie się, nie zmieniaj wszystkiego na raz.

Tunze zmieniłem w marcu 2020 i był to najlepszy wybór jakiego mogłem dokonać. Problemy zaczęły się w listopadzie 2019. Myślałem w ten sposób i stawiałem na sól, sterownik temperatury ( czujnik coś oddaje do wody ) lub dolewkę  ( wymieniłem czujnik optyczny oraz mam pęknięty kabel przy pompie).

Czujnik na jakiś czas wyjąłem i planuję zmienić sterownik i wymienić pompę przy dolewce.

W dniu 4.07.2020 o 17:06, FajnyRadziu napisał:

eśli nie cyrkulacja, to cofnij się w głowie do czasu gdy problem wystąpił i pomyśl o wszystkim co sie działo, co kupiłeś, co sie zmieniło. Nie tylko w akwarium ale równiez, a może zwłaszcza w domu. Może partnerka kupiła nowe świeczki zapachowe? Albo zmieniliście odświeżacz powietrza w toalecie? Nowe perfumy/dezodoratny członków rodziny? Pies wypsikany jakimiś środkami na pchły, kleszcze czy coś takiego? Podobnie jakieś malowania scian, okien, mebli etc. I generalnie pytanie o aktywność członków rodziny bo i takie przypadki były tu opisywane, że dzieci coś potrafiły wrzucać do wody np. karmiąc rybki cukierkami.
I ja mówie całkiem poważnie, bo ja po nowym psikaczu w toalecie miałem poważny problem i nic mi nie polipowało przez kilka dni, aż sie połapałem o co może chodzić.
 

Na pewno nic nie zmieniałem. Nie mam świeczek, dzieci. łazienkę itp mam dość daleko więc wątpię że to od tego . Dość często też wietrzę więc raczej nie szukam tutaj przyczyny.

Spojrzałem na testy icp z września zeszłego roku i rzuciło mi się mocno w oczy że glin miałem wtedy 40ppm a teraz 80 ppm więc tutaj coś jest nie tak. Resztę mam albo tak samo albo w normie ( jeżeli nie było wcześniej ). Zapomniałem że miałem starego seachem matrix w panelu ( 5 lat ma ) i to jedyna opcja jak na moje , że mi jakieś syfy zaczął oddawać, a skała to pochłonęła dodatkowo.

 

Na pewno będę walczył z glonami i kupię absorber na glin ( rowaphos )

 

Edited by Mini (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale to 80l na raz wymieniłeś? Czy w podmianach? Bo jak w podmianach to pewnie z 2 miesiące to zajęło minimum więc wątpię. Pomyśl dobrze czy nic do mieszkania nie kupiłeś poważnie mówię, ja byłem w szoku że akwarium reaguje na chemię z toalety.

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, minor napisał:

Ale to 80l na raz wymieniłeś? Czy w podmianach? Bo jak w podmianach to pewnie z 2 miesiące to zajęło minimum więc wątpię.

W podmianach. Kupiłem sól nową pod koniec września i pod koniec listopada  zaczęły się problemy ( przy regularnych, co tygodniowych podmianach wody )

38 minut temu, minor napisał:

Pomyśl dobrze czy nic do mieszkania nie kupiłeś poważnie mówię, ja byłem w szoku że akwarium reaguje na chemię z toalety.

Mieszkam w domku . Na pewno nie. Łazienkę mam na drugim końcu domu

3 godziny temu, dla syna napisał:

No3 utrzymuj na poziomie 2-4, to nie jest problem glinu. Z miedzią musisz się uporać. Jeśli tyle węgla dajesz to może za dużo go jest. Ja daję na 100l 80ml węgla raz w miesiącu podmiana na nowy. Sprawdź jeszcze cyrkulację czy nie ma martwych stref i czy nie dmucha na zoa za bardzo. Sprawdź też czy nie masz jakiś zwierzaków które mogą drażnić/zjadać zoa. 

Jeszcze pytanie jaką masz skałę bo ona może też być problemem. 

I sprawdź sprzęt czy czasem nie masz uszkodzonej izolacji na kablu (przebicia prądu itp. 

Węgla daję 100 ml i wymieniam raz na dwa tygodnie. Skałę miałem żywą( 4 letni baniak ) , potem ją uśmierciłem ( wrzesień ) i od tamtej pory mam konstrukcję skalną z półek klejoną stone fix i ceresitem .Prąd sprawdzałem miernikiem, izolacje przewodów też sprawdzałem i wszystko jest ok( Odpieniacz, pompa , cyrkulacja i czujniki) jedynie mam wątpliwości co do czujnika od stc 1000. Podobno nie jest wodoodporny ale chyba jakiegoś problemu z nim nie ma.

ogólnie rzecz biorąc wygląda to tak jakbym nie ruszył przez ostatnie pół roku problemu nawet o cal. Więc coś co psuje mi akwarium nadal jest w zbiorniku bądź też używam tego cały czas. tylko nadal nie mam pojęcia o co chodzi

Edited by Mini (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakbyś sprawdził co się dzieje po włożeniu małej skałki porośniętej zoa? Jeśli zacznie kuleć w ciągu tygodnia lub krócej to problem jest z miedzią (chociaż miałem wyższy poziom i nic się nie działo) a jeśli będzie dobrze polipować przez ok 3 tygodnie i później będzie się zamykać to znaczy że z głodu pada i no3 będzie trzeba trochę podbić. Co do glonów to mogą absorbować miedź i podtruwać korale a w słupie wody wyjdzie niski poziom miedzi.

Ja nie mogę zoa utrzymać gdyż no3 i po4 mam na granicy wykrywalności.jedynie twardziele dają radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób zdjęcie czujnikowi stc1000 ;)

U mnie ten czujnik nawet w słodkiej wodzie skorodował...

Tutaj taki temat już kiedyś był odnośnie tego czujnika temp :P

 



Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Edited by =Fresz= (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, =Fresz= napisał:

Zrób zdjęcie czujnikowi stc1000 ;)

U mnie ten czujnik nawet w słodkiej wodzie skorodował...

Tutaj taki temat już kiedyś był odnośnie tego czujnika temp :P

 



Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Z czujnika zdjąłem metalową osłonę. Nie było to zbyt trudne, zeszła sama i nawet nie była przyklejona.

9 godzin temu, dla syna napisał:

A jakbyś sprawdził co się dzieje po włożeniu małej skałki porośniętej zoa? Jeśli zacznie kuleć w ciągu tygodnia lub krócej to problem jest z miedzią (chociaż miałem wyższy poziom i nic się nie działo) a jeśli będzie dobrze polipować przez ok 3 tygodnie i później będzie się zamykać to znaczy że z głodu pada i no3 będzie trzeba trochę podbić. Co do glonów to mogą absorbować miedź i podtruwać korale a w słupie wody wyjdzie niski poziom miedzi.

Ja nie mogę zoa utrzymać gdyż no3 i po4 mam na granicy wykrywalności.jedynie twardziele dają radę.

robiłem tak ze szczepkami. Kupiłem kilka szczepek i właśnie mniej więcej po 3 tyg zaczęły się zamykać.

9 godzin temu, dla syna napisał:

A jakbyś sprawdził co się dzieje po włożeniu małej skałki porośniętej zoa? Jeśli zacznie kuleć w ciągu tygodnia lub krócej to problem jest z miedzią (chociaż miałem wyższy poziom i nic się nie działo) a jeśli będzie dobrze polipować przez ok 3 tygodnie i później będzie się zamykać to znaczy że z głodu pada i no3 będzie trzeba trochę podbić. Co do glonów to mogą absorbować miedź i podtruwać korale a w słupie wody wyjdzie niski poziom miedzi.

Ja nie mogę zoa utrzymać gdyż no3 i po4 mam na granicy wykrywalności.jedynie twardziele dają radę.

Mam na podstawce wow play i one mi rosną i polipują w miarę normalnie bez większych problemów.

9 godzin temu, dla syna napisał:

Co do glonów to mogą absorbować miedź i podtruwać korale a w słupie wody wyjdzie niski poziom miedzi.

Dlatego na jakiś czas wyłączyłem sct 1000 (230v) i wyjąłem czujnik z zamiarem zmiany na inny sterownik (12v lub markowy ).

Mój błąd że kupiłem kontroler na 230v a nie 12v/24v.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Terms of Use.