Świeżak morski Zgłoś Napisano 7 Lipca 2020 Witam drogich morskich świrów , jest to mój 1 post więc sorry za załączone złe tagi bądź nie wybranie ich . Zamierzam odpalić akwa o wymiarach 80 długośc 50 szerokość oraz 25 wysokość . Do tego setu mój guru akwarystyki poleca filtr kaskadowy , natomiast ja chciałbym zagospodarować kolejne 20 cm szafki o sump 20x50x25wysokości wraz z refugium moje pytanie brzmi czy jest w ogóle możliwe podłączenie sumpa leżącego na wysokości baniaka ? I czy ma to sens . Nie wiem czy to ważna informacja ale dodam że planowana obsada to LPS oraz miękkie z góry dziena za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 7 Lipca 2020 Zamów akwarium 20cm dłuższe, wklej szybę i zrób po prostu panel filtracyjny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 7 Lipca 2020 Poczytaj sobie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 7 Lipca 2020 54 minuty temu, Świeżak morski napisał: czy jest w ogóle możliwe podłączenie sumpa leżącego na wysokości baniaka ? Jest możliwe, @Słony leszcz tak niedawno zrobił:-) Oczywiście można kupić dłuższy baniak i wkeić panel, ale przy tej wysokości akwarium może być problem z podłączeniem pompy, chyba że dasz powrót górą bez wiercenia otworów, wówczas problemu nie będzie. Ja zrobiłem u siebie tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak morski Zgłoś Napisano 7 Lipca 2020 Dziękuję grupowicze za szybką odpowiedź , no w zasadzie nawet nie wpadł bym na pomysł panelu filtracyjnego kozak pomysł ps @klossowski dziena za poglądowe foto , ale czy mógł byś wyjaśnić jakowy problem napotkał bym z podłączeniem pompy ? Za mało miejsca czy innej natury ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 7 Lipca 2020 (edytowane) 13 minut temu, Świeżak morski napisał: Za mało miejsca czy innej natury ? Jak baniak ma 25 cm wysokości, to otwór na powrót wyjdzie Ci gdzieś 15 - 20 cm od dna (w zależności od konstrukcji panela), pompa ma ponad 10 cm wysokości, więc może być problem z podłączeniem (kolanko, łącznik mają swoją długość), ale tak jak pisałem, powrót możesz dać rurką nad panelem i żadnego problemu nie będzie. Edytowane 7 Lipca 2020 przez klossowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak morski Zgłoś Napisano 7 Lipca 2020 Ahaa no rozumiem dziena . To wracam do rozmyśleń nad projektem oraz życzę dużo sukcesów będę informował o posuwających się pracach nad baniakiem laguną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 7 Lipca 2020 Dokładnie chodziło mi o taki panel jak kolega wkleił zdjęcie, powrót możesz dać góra ale nie nad grzebieniem tylko wyciąć w grzebieniu miejsce na kolanko czy inny patent, Red sea tak robi w swoich zestawach to możesz podpatrzeć jak u nich to wygląda w kominie i przenieść rozwiązanie na panel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2020 To ja powiem jeszcze inaczej, powrót dajesz sobie na drugi koniec zbiornika zwykłą rurą do hydrauliki. jeżeli chodzi poziom wody w komorze pompy też nie ma to większego znaczenia bo dasz sobie kolano ściągające wodę z dna akwarium i nie będzie siorbać. Cytuj 12litrów- było,28 grudzień 2011- 9 lipca 2012 216+36sump- było, 9 lipca 2012 160litrów- było, 22 lipca 2013-wiosna 2014 23litry- 05.01.2015-01.08.2015 60litrów 01.08.2015-15.06.2016 240litrów + 112sump- 15.06.2016-01.04.2018 360+240 sump- 01.04.2018 98+64 sump-13.12.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach