Matys82 Zgłoś Napisano 9 Września 2020 (edytowane) Cześć szukam nowej dolewki do montażu w sumpie, stara zdechła. Prosił bym was o pomoc w wyborze Tunze Osmolator Nano 3152.000 (producent podaje że nadaje się max do 200l używa jej ktoś na większym baniaku?) Aqua Trend Levelautomatic V3 HYDOR SMART LEVEL CONTROL (dziwny sensor no i brak pompy ale może warto?) System ma około 300l netto. Edytowane 9 Września 2020 przez Matys82 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 9 Września 2020 11 minut temu, Matys82 napisał: Aqua Trend Levelautomatic V3 Używam tej dolewki od ponad 5 lat i do chwili obecnej nigdy mnie nie zawiodła. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brT Zgłoś Napisano 9 Września 2020 27 minut temu, norbi2222 napisał: Również polecam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 9 Września 2020 1 godzinę temu, Matys82 napisał: Tunze Osmolator Nano 3152.000 Ja tej używałem. Była super do czasu, aż zaczęła głupieć. Jak zacząłem szukać info po sieci, to się okazało, że w tej dolewce właściwie wszystko szwankuje. Także nie polecam. Zamieniłem na pływak i mam wreszcie spokojną głowę. Na wakacjach martwię się tylko, czy wody w baniaku dla dolewki wystarczy. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Września 2020 Ja tej używałem. Była super do czasu, aż zaczęła głupieć. Jak zacząłem szukać info po sieci, to się okazało, że w tej dolewce właściwie wszystko szwankuje. Także nie polecam. Zamieniłem na pływak i mam wreszcie spokojną głowę. Na wakacjach martwię się tylko, czy wody w baniaku dla dolewki wystarczy.Mam to samo stawiam duży baniak i rozkminiam czy styknie heh ostatniego lata musiałem na urlopie prosić szwagra żeby kupił na stacji 4 bańki 5l wody demi i żeby dolał heh Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrekAT Zgłoś Napisano 10 Września 2020 V3 stanowczo tam nie ma co się popsuć chyba że zalejesz Cytuj https://www.facebook.com/ShallowCube https://www.youtube.com/channel/UCuB6GT23hqWpfk614QnW7KQ?view_as=subscriber Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 10 Września 2020 (edytowane) 32 minuty temu, PiotrekAT napisał: V3 stanowczo tam nie ma co się popsuć chyba że zalejesz Ja V2 zalałem kilka razy (wodowałem w sumpie) po wypłukaniu w rodi i wysuszeniu działa dalej... A ma już chyba z 8lat... Jedyna wada to wielkość... No ale strasznie duża też nie jest... Edytowane 10 Września 2020 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 10 Września 2020 (edytowane) Levelautomatic Milestone wersja z pompką to polecam z czystym sumieniem. Urządzenie warte swojej ceny, gdyż: - jest niskonapięciowe. - nie jest gniazdkiem w gniazdku - jest małe i wizualnie ładne - posiada pływak tradycyjny oraz czujnik optyczny - posiada elektronikę czuwającą nad czasem pracy pompy, przez co zapobiega zalaniom przy np zawieszeniu czujnika, awarii pływaka lub spaleniu pompy przy braku wody w dolewce. Do tego jeśli dopasujemy ilość wody w dolewce do zdolności przyjęcia wody przez sump możemy spokojnie wyjechać na wakacje nie obawiając się odsolenia zbiornika, zalania podłogi. Wada i tu mam nadzieję iż Aquatrend nad tym zapanuje: - wieszak czujnika optycznego bardzo często się urywa przy dokręcaniu do ścianki sumpa... spowodowane było lub nadal jest to tym iż uchwyt na zagięciach ma mniejszą ilość materiału... wystarczy gięcie po łuku a nie 90 st. - światło w sumpie i bliska odległość ścianki od czujnika optycznego może wpływać na jego pracę. Ktoś stwierdzi droga bo wystarczy zawór WC a ja podpowiem żeby sobie odpowiedział ile kosztuje okładzina podłogi i ewentualny remont sufitu na niższej kondygnacji a zabezpieczeń w tym przypadku nigdy za wiele. @PiotrekAT Dolewka w formie gniazdko w gniazdku - zawsze może okazać się zawodna, i być początkiem zarzewia ognia. Sól nie tylko jest w wodzie ale znajdzie się również w powietrzu nad sumpem zwłaszcza jeśli mamy odpieniacz. Co nie znaczy że V3 jest złym wyborem... może mieć ten niewielki minusik o któymj trzeba pamiętać bo zakroplenie solanką zawsze może się zdarzyć w środowisku panującym pod akwarium. Edytowane 10 Września 2020 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matys82 Zgłoś Napisano 10 Września 2020 dzięki za sugestje zdecyduje się Levelautomatic V3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach